Beat That ♡ Onzekerheid: Lekker in je vel

Beat That ♡ Onzekerheid- Lekker in je vel | Freud and Fries

❝Confidence Boost! Hét nieuwe middel om ervoor te zorgen dat je in an instant lekkerder in je vel gaat zitten.

Was het maar zo eenvoudig. Ik denk dat velen van jullie er direct voor zouden tekenen. Me included. Wat zou het makkelijk zijn wanneer er een wondermiddel zou bestaan waardoor je je direct beter over jezelf, je uiterlijk, je innerlijk, je álles zou gaan voelen.

Maar helaas.

Het kost tijd. Het kost moeite. Het kost (gelukkig dan weer) géén geld.

Wat mij opvalt wanneer ik iets post over zelfvertrouwen, goed in je vel zitten en geloven in jezelf, is dat er altijd wel iemand reageert met “maar het is zo lastig” en “ik wou dat mij dit lukte.” Wat mij opvalt is dat er altijd mensen zijn die zich erin herkennen. Ik heb nog nooit reacties gehad als “dit lijkt mij gewoon” of “been there, done that!” Als dat nou wel voor jou geldt… KOM MAAR DOOR. Het lijkt meer regel dan uitzondering om (te) weinig zelfvertrouwen te hebben. Niet dat het erg is (of hoeft te zijn), zolang het je niet belemmert.

Je hoeft echt niet elke dag op te staan met je glow of confidence op die bakkes of dat je 100% van de tijd 100% zeker van jezelf bent. Maar mocht je zoiets hebben van “I need more of it,” lees dan verder. Mag ook als je niet zoiets denkt. Een beetje zelfvertrouwen kan best goed voor je zijn, het is best gezond en fijn om in jezelf te geloven, achter jezelf te staan, jezelf te durven zijn en voor jezelf te mogen kiezen. Let’s be honest here, het kan je leven eigenlijk wel verrijken. Je kan zoveel meer uit je leven halen wanneer je gelooft in jezelf en jouw keuzes en stappen durft te zetten waar je anders misschien vanaf zou zien.

Nu wil ik niet beweren dat ik een expert ben op het gebied van zelfvertrouwen. Ik heb zelf ook nog wel het een en ander te leren, maar stop je ooit écht met leren?. Echter kan ik jullie wel een kijkje geven in mijn gereedschapskistje van tools waarmee ik mijn cliënten (maar ook mezelf) leer hun zelfvertrouwen wat op te krikken. Uiteindelijk is het natuurlijk aan jezelf: jij moet het DOEN.

Anders denken

Als ik vroeger op mijn racefietsje naar mijn stage fietste, voelde ik me heel wat. Ik had het tempo er goed in zitten en schoot iedereen voorbij op de fietsbrug. Mijn conditie, ja, die zat wel aardig goed. Maar dan fietste ik in de zomeravonden naar huis en werd ik zonder pardon ingehaald door een wielrenner. Ik kon het proberen, maar eigenlijk was het een onbegonnen zaak: deze man was in no time uit het zicht verdwenen. Mijn conditie, ja, was eigenlijk helemaal niks.

Misschien klinkt het wat radicaal allemaal, maar ergens is het wel wat er gebeurt. Of we het nu willen of niet, we vergelijken onszelf met de mensen om ons heen. En soms is die vergelijking heel oneerlijk. Jezelf vergelijken met modellen, actrices of wellicht zelfs eigenaressen van populaire Instagramaccounts leidt in de meeste gevallen tot teleurstelling. Immers, je vergelijkt jezelf met het beste van een ander. Ik kan (of in ieder geval, kon) best goed fietsen. Maar ga ik mezelf vergelijken met wielrenners die dagelijks tochten maken van 80 km, er wekelijks voor trainen en hun hele leefstijl erop hebben aangepast – laat staan de mannen uit de Tour – dan lijken mijn prestaties helemaal niks.

Niet alleen hebben we de neiging onszelf te vergelijken met de beste kwaliteiten in een ander, we zijn ook extreem goed in het focussen op één bepaald detail. Bijvoorbeeld die enorme bovenbenen, onze lovehandles of juist het (voor de mannen) ontbreken van een brede borstkast en een goede schouderpartij. Combineer dat met de neiging om jezelf te vergelijken met de kwaliteiten in een ander en je kan vast al raden wat dat met je zelfbeeld gaat doen.

Weinig goeds.

❝Why compare yourself to others? No one in the entire world can do a better job of being you than you.

Om een realistischere kijk op jezelf te kijken is het dus belangrijk om anders te leren denken. Ik schreef al eens een stukje over het gedachteschema: automatische gedachten leren herkennen en automatische gedachten uitdagen, een handige tool om je gedachten te onderzoeken en veranderen. Daarbij kan je jezelf ook steeds de vraag stellen: “wat is er zo erg hieraan?”, “wat zou ik tegen een goede vriend(in) zeggen?” en “is deze gedachte nu écht helpend voor mij?”

❝Moet ik mijn gehele eigenwaarde baseren op één levensgebied waarop ik (denk ik) onvoldoende functioneer?

Positief dagboek

Van jongs af aan leren we al te focussen op wat we niet goed doen. Op een proefwerk staan kruisjes en verbeterpunten, papa en mama corrigeren ons om te leren hoe het anders kan. En dat is ook goed, want daardoor kunnen we onszelf verder ontwikkelen. Alleen blijft de focus altijd liggen op wat níet goed gaat, in plaats van wat wél goed gaat.

We gaan het dus even anders doen.

Schrijf eens elke dag twee dingen op die je goed hebt gedaan. Het maakt niet uit of het groot of klein is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op tijd je bed uit bent gekomen, je de tijd hebt genomen een kop thee te zetten of je hebt gewacht tot het stoplicht op groen sprong voor je overstak. Blijf dit echt een tijdlang volhouden – je hebt immers ook al een hele tijd geoefend met de focus leggen op wat er niet goed gaat.

Wat je ook zult gaan zien, na een tijdje, is dat er bepaalde patronen bestaan. Je kunt je goede gedrag waarschijnlijk wat gaan categoriseren. Bijvoorbeeld dat je vaak iets voor anderen doet: je bent zorgzaam en betrokken. Ja, kijk eens of je ook kan achterhalen wat al deze positieve dingen nu over jou als persoon zeggen. Kijk eens of je geleidelijk aan een wat positiever zelfbeeld van jezelf kan ontdekken.

Do it yourself

Deze noemde ik eigenlijk al eerder: onze neiging om te focussen op wat we missen of wat minder aan onszelf is. Bijvoorbeeld: je bezwijkt elke keer weer voor die zak chips. Je kan die reep chocolade niet laten liggen. Eén blokje is geen optie, alles móet op. “Wat ben je toch een zwakkeling,” vertel je jezelf. Vertel je jezelf steeds opnieuw zodat je jezelf eigenlijk maar als een zwak, ongedisciplineerd persoon gaat zien. Je kan vast nog wel wat meer voorbeelden bedenken waarin je je niet aan afspraken kon houden, hoe graag je ook wilde.

Maar ben je nu werkelijk zwak?

Of leg je zo de nadruk op het negatieve dat je uit het oog verliest dat er ook situaties zijn geweest waar je wél voet bij stuk hield?

Wat je mag gaan doen is deze situatie voor ogen halen. Eén, of wellicht meerdere, situatie(s) waarin jij juist sterk was en je sterk opstelde. Waarin je wel vasthield aan wat je wilde, waarin je je krachtig voelde. Ik weet zeker dat er zo’n situatie is geweest, dus denk er maar eens goed over na. Maak hem helder en duidelijk voor je en oefen hier verschillende keren per dag, meerdere keren per week, over een aantal weken mee – tot het beeld echt goed in je geheugen zit en je die kracht kan voelen. Koppel er ook een bepaalde houding aan (bijvoorbeeld met je schouders naar achteren en je hoofd omhoog, zoals een sterk persoon zou staan). Koppel die houding aan het beeld en aan het gevoel, zodat je die kracht ook ervaart wanneer je je schouders naar achteren trekt en je hoofd optilt.

Uiteindelijk zal je je ook steeds zo krachtig voelen wanneer je die houding aanneemt of wanneer je aan die situatie terugdenkt en zal dat plaatje van die zwakkeling steeds meer op de achtergrond raken. Jij bent in staat om dat beeld van jezelf als zwakkeling weg te duwen en daarvoor in plaats jezelf als sterk persoon te zien.


Hoe zelfverzekerd ben jij? Ga je dit proberen om te ontdekken of het voor jezelf werkt? Ben jij veranderd van onzeker naar steeds zekerder en hoe heb je dat gedaan? Let me know, ik hoor het graag!

VOLG FREUD AND FRIES OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *