#Chestday ♡ Mijn top 5 borstoefeningen

#Chestday- mijn top 5 borstoefeningen | Freud and Fries

Ze zijn al te vinden bij het squatrek en met een beetje geluk tref je ze terwijl ze staan te deadliften. Maar waar ze (vaak) wel nog vreemd zijn in dat bankje, goed gepositioneerd onder weer zo’n stang. Waar ik steeds meer vrouwen de squat en deadlift zie uitvoeren voor die strakke en gespierde benen en billen, blijft de bench press nog echt een beetje een boys-only zone.

Tijd dat daar verandering in komt, als je het mij vraagt. Niet never skip legday, maar never skip chestday.

Bench Press

Numero uno is natuurlijk de Bench Press. Samen met de Deadlift en Squat toch wel de beste oefeningen in de fitness, de oefeningen die je gewoon niet níet kan doen. Al vermoed ik dat juist het bankdrukken de oefening is die de meeste vrouwen nog vermijden. Er zal echter geen jongen zijn die aan krachttraining doet maar niet aan bankdrukken (or… prove me wrong).

De eerste keer bankdrukken is natuurlijk ook best eng. Ik schreef er gisteren al iets over op Instagram: de angst dat je gekneld komt te zitten tussen bank en stang. Maar hoe realistisch is dat? En bovendien heb je – ook al is die stap zetten misschien wat groot – altijd de mogelijkheid om iemand te laten spotten. Mij kost(te) dat ook moeite – ik ben nu eenmaal de persoon die graag haar eigen boontjes dopt – maar er zullen weinig mensen zijn die je gaan weigeren. Ofwel: er is altijd wel iemand die het maar wat graag wil doen.

Dumbbell Chest Press

Een Bench Press is in feite een Chest Press. Eigenlijk besefte ik dat nog niet zo lang geleden toen ik het over een Chest Press bleef hebben maar iemand anders me vroeg wat ik dan precies bedoelde. Voor mij is een Chest Press automatisch met dumbbells, maar dat hoeft natuurlijk niet. Is een Dumbbell Chest Press nou eigenlijk beter dan een Barbell Chest Press? Je zou kunnen claimen van wel, er komt een stukje meer stabiliteit bij kijken en met dumbbells weet je zeker dat beide kanten evenveel gewicht dragen (in plaats van wat compensatie). Van de andere kant kun je juist doordat je het gewicht verdeeld vaak wat zwaarder gaan met de barbell dan met dumbbells.

Maar hey, why not both?

Cable Flys

Trainen met kabels vind ik gaaf. Je kunt er eigenlijk zoveel mee, je kunt er weliswaar (letterlijk) alle kanten mee uit. Laatst heb ik Seated Cable Flys gedaan, dat was ook wel weer nieuw. De spanning, het voortdurende trekken van de gewichten aan je lichaam en die terugverende kracht vind ik een heerlijke uitdaging en maakt dat dit wel een van mijn favoriete (maar misschien wel wat minder effectieve) borstoefeningen is.

Machine Chest Press

Ik train liever niet op apparaten, moet ik bekennen. Doe mij maar losse, vrije oefeningen. Beetje met stangen en dumbbells spelen, weet je wel. Maar natuurlijk is er niets mis mee om af en toe een apparaat in je workout te gooien. Zoals de Leg Press. Maar de Machine Chest Press had ik nog niet eerder gedaan tot ik hem een paar weken terug in mijn nieuwe Personal Body Plan schema kreeg. Een dropset. En daarvoor zijn apparaten dus weer ideaal, mits je er eentje hebt met een pin of draaiknop.

Lekker snel van hoog naar laag, flink wat herhalingen eruit halen en door, door, door tot je spieren eigenlijk niet meer kunnen.

Push-up

Oké, de Push-up is wellicht niet de meest effectieve borstoefening. Je gaat er geen mooie pecs van krijgen, tenzij je misschien een dikke schijf op je rug legt (jawel, ik heb het mensen zien doen. Ziet er wel een beetje klungelig uit, moet ik zeggen). Maar het is wel een mooie opwarming en, eerlijk is eerlijk, ik vind het ook gewoon hartstikke tof om te kunnen zeggen dat ik die Push-ups kan. Misschien wel een van de bekendste basisoefeningen in de fitness, eentje waarvan ik vroeger dacht dat ik ‘m never nooit niet kon doen. Doe ik nu. Gewoon. Alsof het (bijna) niets is.

Tegenwoordig oefen ik (wel eens) de Push-up met klap. Zodat ik dadelijk op feestjes kan zeggen: “Weet je wat ik nu kan…” En dat vervolgens de ander me vraagt het te demonstreren en dan ja, doe ik dat dus. Gewoon. Ja, ik fantaseer al over zulke scenario’s.

VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *