Citrus sponge cake

Citrus sponge cake | Freud and Fries

Er bestaan drie soorten mensen wanneer het gaat om citroen.

Je hebt de mensen die wanneer zij in een restaurant vis of schnitzel bestellen en daarbij een schijfje citroen wordt geserveerd zij het stukje citroen van hun gerecht plukken en vol genoegen erop beginnen te sabbelen. Dan heb je nog de mensen die er heel toepasselijk een zuur gezicht bij trekken en niet weten waar ze zo snel mogelijk dat gele geval kunnen laten (misschien bij hun citroenliefhebbende buurman?). Een soort vijf-seconden-regel die pas ingaat vanaf het moment dat hun bord op tafel wordt neergezet.

En dan heb je nog de mensen zoals ik. De mensen die best wel van citroen houden maar waarbij de directe aanraking met de tong net iets te veel van het goede is.

Ga je het echter combineren met iets zoets, dan heb je me om.

Citrus sponge cake | Freud and Fries

 

Citrus sponge cake | Freud and Fries

De combinatie zoet en zuur bezorgt mij een kleine foodgasmpardon my French.

Citrus sponge cake | Freud and Fries

 

Citrus sponge cake | Freud and Fries

Citrus sponge cake
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 8
Een frisse en gezonde citrus sponge cake waarin het zure van de limoen en citroen gecombineerd wordt met zoete vanille en stevia. Deze sponge cake is vrij van toegevoegde suiker en boter.
Wat heb je nodig
Sponge cake
Lemon curd
Botervrije botercrème
  • 150 gram cream cheese light (5%)
  • 150 gram Bulgaarse/Turkse/Griekse yoghurt (3%)
  • 20 gram vanille (ijs) Whey Perfection
  • ¼ tl xanthan gum
Wat moet je doen
Voor de sponge cake
  1. Klop het eiwit stijf in een keukenmachine of met een hand-/staafmixer. Voeg halverwege de beide stevia toe.
  2. Klop ook het eigeel even op (hoeft niet zo lang) samen met het citroensap.
  3. Spatel het eigeel en citroensap voorzichtig door het opgeklopte eiwit tot het volledig opgenomen is.
  4. Zeef de droge ingrediënten voor de sponge cake samen en zeef vervolgens boven het eimengsel. Spatel dit er ook voorzichtig doorheen.
  5. Spray je springvormen met non-stick spray en giet dan het beslag in de kleine springvormen (mijne zijn 16 cm doorsnee) en maak glad aan de bovenkant.
  6. Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160ºC (hete lucht). Laat volledig afkoelen voordat je de sponge cakes losmaakt zodat ze niet blijven plakken.
Voor de lemon curd
  1. Zie hiervoor de link hierboven.
Voor de botervrije botercrème
  1. Voeg alle ingrediënten samen en klop tot licht en romig.
Voor de citrus sponge cake
  1. Plaats de eerste cake op een bord, bedek deze met ¼-1/3 van de botercrème. Plaats hierover de tweede cake met daarover de lemon curd. Bekleed dan de gehele cake met de overige botercrème. Versier eventueel met wat schijfjes limoen en citroen en wat rasp van beiden.
Serving size: 1 Calorieën: 126 Vetten: 5 Koolhydraten: 10 Eiwitten: 10
Extra
Sponge cake:
Cal: 595; v/k/e: 25g, 59g, 38.

Lemon curd:
Cal: 90; v/k/e: 4g, 6g, 6g.

Botervrije botercrème:
Cal: 321; v/k/e: 14g, 14g, 36g.

 

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: