Er bestaan drie soorten mensen wanneer het gaat om citroen.
Je hebt de mensen die wanneer zij in een restaurant vis of schnitzel bestellen en daarbij een schijfje citroen wordt geserveerd zij het stukje citroen van hun gerecht plukken en vol genoegen erop beginnen te sabbelen. Dan heb je nog de mensen die er heel toepasselijk een zuur gezicht bij trekken en niet weten waar ze zo snel mogelijk dat gele geval kunnen laten (misschien bij hun citroenliefhebbende buurman?). Een soort vijf-seconden-regel die pas ingaat vanaf het moment dat hun bord op tafel wordt neergezet.
En dan heb je nog de mensen zoals ik. De mensen die best wel van citroen houden maar waarbij de directe aanraking met de tong net iets te veel van het goede is.
Ga je het echter combineren met iets zoets, dan heb je me om.
De combinatie zoet en zuur bezorgt mij een kleine foodgasm, pardon my French.
Een frisse en gezonde citrus sponge cake waarin het zure van de limoen en citroen gecombineerd wordt met zoete vanille en stevia. Deze sponge cake is vrij van toegevoegde suiker en boter.
Klop het eiwit stijf in een keukenmachine of met een hand-/staafmixer. Voeg halverwege de beide stevia toe.
Klop ook het eigeel even op (hoeft niet zo lang) samen met het citroensap.
Spatel het eigeel en citroensap voorzichtig door het opgeklopte eiwit tot het volledig opgenomen is.
Zeef de droge ingrediënten voor de sponge cake samen en zeef vervolgens boven het eimengsel. Spatel dit er ook voorzichtig doorheen.
Spray je springvormen met non-stick spray en giet dan het beslag in de kleine springvormen (mijne zijn 16 cm doorsnee) en maak glad aan de bovenkant.
Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160ºC (hete lucht). Laat volledig afkoelen voordat je de sponge cakes losmaakt zodat ze niet blijven plakken.
Voor de lemon curd
Zie hiervoor de link hierboven.
Voor de botervrije botercrème
Voeg alle ingrediënten samen en klop tot licht en romig.
Voor de citrus sponge cake
Plaats de eerste cake op een bord, bedek deze met ¼-1/3 van de botercrème. Plaats hierover de tweede cake met daarover de lemon curd. Bekleed dan de gehele cake met de overige botercrème. Versier eventueel met wat schijfjes limoen en citroen en wat rasp van beiden.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: