Simpele scones met chia-pruimenjam
Door: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 8
 
Wat is perfecter voor het Paasontbijt dan verse zelfgebakken scones met een eveneens zelfgemaakte pruimenjam? Twee simpele recepten in één voor een sublieme maaltijd.
Wat heb je nodig
Scones
 • 300 gram patent bloem*
 • 4 tl bakpoeder*
 • ½ tl Keltisch Zeezout of ¼ tl keukenzout
 • 250 ml karnemelk (of magere melk)
 • 70 gram Turkse/Bulgaarse/Griekse yoghurt
 • 50 gram gesmolten kokosolie (bijvoorbeeld Coconpure kokosolie (My Protein) of Kokosolie Extra Virgin (Body en Fitshop))
 • Zo'n 2 el extra bloem
Chia-pruim jam
 • 530 gram (5 stuks) rode pruimen
 • 20 gram (2 el) chiazaden
 • Optioneel: stevia, honing, maple syrup naar smaak
Wat moet je doen
Voor de scones
 1. Zeef bloem en bakpoeder samen. Voeg hieraan het zout toe en meng goed met een garde. Maak een kuiltje.
 2. Meng apart hiervan de karnemelk, yoghurt en kokosolie en giet vervolgens in het kuiltje waarbij je met een mes steeds door het deeg roert. Roer tot volledig gemengd maar niet meer dan nodig.
 3. Besprenkel je werkblad of bakmat en je handen met wat bloem en kneed kort het deeg tot het aan de buitenkant niet meer plakkerig is. Plaats op je bakplaat in een cirkel. Druk wat plat tot zo'n 2-3 cm.
 4. Trek met een deegsnijder/mes kruislings lijnen over het deeg om het in 8 driehoekjes te verdelen. Je hoeft dit niet helemaal door te drukken, het gaat erom dat er lijnen zichtbaar zijn.
 5. Bak de scones zo'n 25 minuten in de oven op 220ºC (hete lucht) of tot lichtbruin en krokant van buiten en gaar van binnen. Snijd in stukken en serveer eventueel met jam (zie hieronder).
Voor de jam
 1. Was, halveer en ontpit de pruimen. Plaats in een kleine steelpan.
 2. Breng de pruimen langzaam aan de kook (medium temperatuur). Roer ondertussen steeds en prak af en toe met een vork of met een pollepel de pruimen. Je zult merken dat de pruimen sowieso uit elkaar vallen en de velletjes zich wat oplossen. Je kunt ervoor kiezen om de vellen te verwijderen; ik heb ze in de jam gelaten.
 3. Laat de pruimen zo'n 5 minuten koken. Voeg eventueel naar smaak, indien de jam niet zoet genoeg is, nog wat zoetstoffen toe. Ik heb zo'n 10 druppels stevia toegevoegd.
 4. Voeg dan het chiazaad toe en roer goed. Laat nog 1 minuut opstaan en neem van het fornuis. Laat ongeveer 10 minuten afkoelen zodat de jam al wat kan indikken.
 5. Giet de jam in een weckpot en laat volledig afkoelen en indikken in de koelkast.
Extra
Scones:
Cal: 1.562; v/k/e: 56g, 223g, 40g.

Chia-pruimenjam:
Cal: 416; v/k/e: 9g, 73g, 6g.
Voedingswaarde
Serving size: 1 Calorieën: 209 Vetten: 7 Koolhydraten: 30 Eiwitten: 5
Recipe by Freud and Fries at http://freudandfries.nl/simpele-scones-met-chia-pruimenjam/