Ontbijt ♡ Havergrutten pap
Door: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 4
 
Havergrutten of steel cut oats zijn de stevigere, meer crunchy versie van havermout. Heerlijk als ontbijt met wat vers fruit.
Wat heb je nodig
  • 170 gram havergrutten (ofwel: steel cut oats)
  • 660 ml water
  • 240 ml melk (bijv. kokosmelk, amandelmelk)
  • Snufje zout (bijv. Keltisch Zeezout)
  • (Optioneel) Enkele druppels Flav Drops (ik gebruikte vanille)
Wat moet je doen
  1. Doe de melk en het water samen in een pannetje en breng het zacht aan de kook (dus licht pruttelend) op middelhoog vuur.
  2. Doe de havergrutten met wat olie in een koekenpan en bak ongeveer 2-3 minuten, zodat het een lichte toastsmaak krijgt.
  3. Giet de havergrutten bij het licht kokende water/de melk en laat zo'n 20-30 minuten opstaan, zodat de havergrutten het vocht kunnen opnemen en lekker dik worden. Roer af en toe door.
  4. Wanneer het een goed dikke pap is geworden, voeg je het snufje zoet toe en laat het nog zo'n 10 minuten op laag vuur indikken. Vergeet niet door te roeren om te voorkomen dat het aanbakt!
  5. Haal nu de pan van het fornuis, voeg de Flavdrops toe en roer door. Laat nog zo'n 5 minuten opstaan om verder te laten indikken.
  6. Verdeel in gelijke porties (ik haalde er vier uit) en serveer direct met wat vers of bevroren fruit of vries in.
Recipe by Freud and Fries at http://freudandfries.nl/ontbijt-%e2%99%a1-havergrutten-pap/