Eiwitpoeder: het verschil tussen whey en caseïne

Eiwitpoeders- het verschil tussen whey en caseïne | Freud and Fries

Whey en caseïne. Het zijn allebei eiwitpoeders en ik gebruik ze beiden in mijn recepten. Regelmatig krijg ik de vraag of het een voor het ander in te vervangen is. Dat is echter in de meeste gevallen niet mogelijk. Maar hoe zit dat dan?

Whey eiwitpoeder

Van de beide eiwitpoeders is whey waarschijnlijk het meest bekend en meest gebruikt. Whey is zo populair omdat het sneller door het lichaam wordt opgenomen dan enig andere eiwitpoeder, zelfs sneller dan normaal voedsel. Dit komt doordat het tot een snelle afbraak van aminozuren leidt om vervolgens in het bloed terecht te komen (dit zou zo’n 40 minuten duren). Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit: uit ingenomen eiwitten worden aminozuren vrijgemaakt die vervolgens weer in het lichaam eiwitten opbouwt.

Whey (of eigenlijk wei in het Nederlands) is een voedingssupplement in poedervorm afkomstig uit (melk)wei. Melkwei is een bijproduct van koemelk en ontstaat door het stremmen van deze melk wanneer er kaas wordt gemaakt. Wanneer je zelf melk zou koken scheidt de kaas zich op een gegeven moment ook van de wei. Wanneer je de melk in een kaasdoek of theedoek uitknijpt, is het waterige wat je opvangt de wei. Door het water uit deze wei te onttrekken houd je eiwitpoeder over.

Afhankelijk van wat er vervolgens aan de eiwitpoeder toegevoegd wordt, houd je ofwel whey isolaat ofwel whey concentraat over. Een van de puurste vormen is whey isolaat. Deze bevat minstens 90% eiwitten. Aan whey concentraat worden andere stoffen toegevoegd, en dit bevat tussen de 29 en 89% eiwitten.

Overigens bestaat er ook nog native whey, de puurste vorm van whey, wat afkomstig is uit magere/afgeroomde melk en niet ontstaat bij het kaasmaak-proces, en hydrolysaat: dit is eiwitpoeder dat een proces is ondergaan waardoor het direct in de dunne darm kan worden opgenomen. Dit is ideaal voor mensen met een allergie maar door het proces wel duurder dan andere eiwitpoeders.

Eiwitpoeders- het verschil tussen whey en caseïne | Freud and Fries

Caseïne eiwitpoeder

Ik gebruik zelf het vaakst micellar caseïne eiwitpoeder, in mijn recepten hier en wat ik voor mezelf klaarmaak. Alleen met caseïne kan ik protein fluff maken dus heb ik altijd wel een pot (of drie) in huis.

Caseïne is het deel dat in de wrongel (de “kaas” die overblijft in de theedoek/kaasdoek) achterblijft op het moment dat je kaas maakt uit melk. Dus wei en caseïne zijn werkelijk twee verschillende stoffen aangezien het een van het ander wordt gescheiden tijdens het proces van kaas maken. Koemelk bestaat ook wel voor 20% uit whey en 80% uit caseïne. Caseïne (ook wel kaasstof genoemd) is ook hetgeen wat de wrongel zijn dikte geeft; vandaar ook dat het goed gebruikt kan worden om protein fluff te maken.

In tegenstelling tot whey wordt caseïne langzaam opgenomen door het lichaam; aminozuren worden langzaam afgebroken (dit kan enkele uren duren). Dit komt doordat caseïne in het lichaam een soort gel vormt. Deze gel zorgt er dus voor dat de eiwitten langzaam worden opgenomen. Dit betekent ook dat een combinatie van whey en caseïne weinig zin heeft: de caseïne zorgt er nog steeds voor dat de eiwitten langzaam worden opgenomen.

Net als whey bestaat er caseïne isolaat en concentraat, afhankelijk van de hoeveelheid eiwitten. Overigens bevat isolaat minder vetten en koolhydraten dan concentraat omdat het bijna geheel uit eiwitten bestaat.

Eiwitpoeders- het verschil tussen whey en caseïne | Freud and Fries

Het verschil

Het belangrijkste verschil tussen whey en caseïne eiwitpoeder zit dus in de snelheid waarmee het wordt opgenomen door het lichaam. Whey wordt snel door het lichaam opgenomen en caseïne doet hier enkele uren over. Hoewel whey dus ervoor zorgt dat het aanmaken van aminozuren snel gaat, zorgt caseïne ervoor dat, doordat het zo’n langzaam proces is, de afbraak van eiwitten langzamer gaat.

En wat betekent het verschil voor recepten? Whey is het waterige vocht dat je opvangt bij het uitlekken, caseïne is juist hetgeen wat de “kaas” die overblijft zijn dikte geeft. Dit zorgt ervoor dat wanneer je whey gebruikt in plaats van caseïne producten niet zo goed samenhangt of vol wordt, zoals bijvoorbeeld bij fluff.

Maar, wat is jouw favoriet?

Meer informatie over de rol van eiwitten? Lees het hier: eiwitrijke voeding.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

2 reacties op “Eiwitpoeder: het verschil tussen whey en caseïne”

  1. Frans schreef:

    Ik ben zo blij sinds kort op de hoogte te zijn van de geweldige voordelen van wheypoeder. Sinds ik ermee begonnen ben voelde ik me er al vrij snel veel beter door in mijn vel. Mijn weerstand lijkt verbeterd ook minder last of beter bestand tegen stress. Echt een goede uitvinding van de natuur. Bedankt voor jouw artikel!

  2. M schreef:

    Duidelijk omschrijving. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *