Monday Meal Prep: een begin maken

Monday Meal Prep- een begin maken | Freud and Fries

Het is maandag en tijd voor een nieuwe Monday Meal Prep! Ik kan er best naar uitkijken om weer een meal prep in elkaar te zetten. Daarbij ontdek ik ook al snel mijn valkuil: ik wil veel. Ik wil die en die en die salade en dat dipje en kan ik daar misschien een pasta van maken? Zal ik nieuwe bakjes kopen zodat ik nog meer kwijt kan en zal ik dan ook maar meteen mijn ontbijt alvast klaarmaken? Tegelijkertijd wil ik nieuwe recepten maken voor mijn website en af en toe komt er ineens een impulsieve kookactie tussendoor.

Dus waar gaan we het vandaag over hebben?

De eerste keer of keren meal preppen. Hoe pak je het aan? Hoe maak je het realistisch en vol te houden? Hoe ga je keuzes maken?

Meal prep: klein beginnen

Het kan best een beetje overweldigend zijn, zo’n eerste (of tweede of derde of vierde) meal prep. Je wilt heel veel maar het is nog allemaal nieuw en geen ingebouwd patroon waar je je met gemak doorheen werkt. Tenzij je voor eenvoud gaat en kiest voor bijvoorbeeld kip met broccoli en rijst en dat meerdere malen per dag, is het best een gepuzzel om de juiste macro’s voor je maaltijden te kiezen en over je dag te verdelen. Zeker wanneer je net begint. Ben je dan ook nog eens zo’n ambitieus persoon als ik (het klinkt positief maar het is vooral één grote frustratie) dan wil je ook nog een fancy maaltijden klaarmaken en het liefst voor elk moment van de dag.

Als ik nu eens als ontbijt… en dan dit voor lunch… Oh maar ik wil ook dít voor lunch…

Spinazie frittata | Freud and Fries

En voor je het weet ben je uren verder met ingewikkelde Excel-bestanden waarin je je maaltijden per ingrediënt uitschrijft met de kilocalorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Inclusief gekleurde vakjes en berekeningen.

Wat je wel kunt doen?

Begin klein. Begin met snacks of, zoals ik op het moment doe, maaltijden klaar te maken die je makkelijk mee kunt nemen wanneer het nodig is. Ik focus me op het moment nog niet op een perfecte macroverdeling maar vooral op het klaarmaken van maaltijden die voedzaam zijn, me voldoende energie geven en die me vrolijk maken op het moment dat ik het bakje open. Het is heerlijk dat ik van huis kan gaan en nog snel even een bakje (en een vork!) in mijn tas prop en weet dat ik geen honger hoef te lijden.

Begin dus eens met wat verschillende salades of snacks of een notenmix klaar te maken. Nog niet per se hele maaltijden maar gewoon snacks om uit te proberen. Eerst eens kijken hoe dat voor je is, zo’n meal prep organiseren. Boodschappen doen, de juiste producten in huis halen, voorbereiden, koken en bakken; wanneer je daar nog geen handigheid in hebt gaat daar best veel tijd in zitten.

Over een tijdje gaat het je makkelijker af. Dan zie je dat je deze en deze maaltijd tegelijkertijd kunt bereiden en dat je beter eerst de kip in de oven kunt schuiven voordat je de groenten gaat snijden die rauw bij elkaar in een bakje belanden.

Stapje voor stapje. Maar je moet altijd ergens beginnen.

Meal prep: enkele voorbeelden

Vandaag heb ik twee salades voor jullie en een gezonde spinazie frittata waarvan ik het recept lekker bewaar voor woensdag. I promise, it is sooooooo good!

Fruitige kipsalade

Monday Meal Prep- een begin maken | Freud and Fries

Snijd 475 gram kipfilet in blokjes, breng op smaak met wat zout en peper en bak 30 minuten op 200ºC in de oven (wanneer je ook de andere salade erbij maakt kun je de kip hiervoor tegelijkertijd bakken). Halveer ondertussen 250 gram gewassen witte druiven en 250 gram gewassen aardbeien en voeg daaraan 45 gram ontpitte, in stukjes gesneden, Medjool dadels toe. Meng uiteindelijk, wanneer de kip gaar en weer afgekoeld is, het fruit, de kip en 25 gram cashews in een grote schaal. Verdeel wat sla over 3 bakjes, voeg aan elk bakje een ruime portie fruitige kipsalade toe en kruimel zo’n 50 gram geitenkaas erover.

Zomerse kipsalade

Monday Meal Prep- een begin maken | Freud and Fries

Bak 430 gram kipfilet (op smaak gebracht met zout, peper en gedroogde bieslook) 30 minuten in de oven op 200ºC. Snijd 332 gram (2 stuks) paprika in kleine stukjes, halveer de 80 gram cherrytomaatjes en snijd 300 gram komkommer in dikke plakken en vervolgens elke plak in vieren. Wanneer de kip gaar en afgekoeld is, maal helemaal fijn en meng met de paprika, tomaatjes, komkommer en 20 gram zonnebloempitjes. Vul 5 bakjes met een mix van sla en verse spinaziebladeren (ongeveer 100 gram totaal), de kipsalademix en verkruimel hier 50 gram geitenkaas over.

VOLG ME OOK VIA TWITTER EN INSTAGRAM OF LIKE FREUDANDFRIES OM HELEMAAL OP DE HOOGTE TE BLIJVEN.

2 reacties op “Monday Meal Prep: een begin maken”

  1. Marike schreef:

    Hmm die fritata en die kipsalade ga ik denk ik maken voor de komende week, super lekker zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *