Monique Op Maandag #6 ♡ Alles-of-niets

Monique Op Maandag #6- Alles-of-niets | Freud and Fries

Als ik anderen mag geloven gaat mijn cut echt enorm goed. Tenminste, dat maken ze dan op uit de bakjes waar ik mee rondsjouw en wanneer ze horen dat ik dit weekend bezig ben geweest met foodpreppen. Nee, niet omdat ik zo’n geweldige fysieke verandering doormaak – al spot ik weliswaar tijdens de bicep curl tegenwoordig een kleine vein – maar mijn voeding, die zou echt on point zijn.

Dus haal ik ze maar gauw uit de illusie.

❝Op drie van de zeven dagen gaat m’n voeding best goed.

Ja, drie van de zeven dagen. Op werkdagen neem ik braaf mijn bakjes mee en eet ik enkel uit die bakjes. Geen extraatjes in de pauze en geen verleidingen die ik amper kan weerstaan. Op gezette tijden haal ik uit mijn tas of de koelkast een maaltijd tevoorschijn en dat is het. Geen honger dus ik weet dat het voldoende moet zijn. Maar die andere dagen…

Die andere dagen waag ik een poging maar ik eet ik vooral meer laat ik vooral bepalen door impulsen. De meeste dagen schuif ik eigenlijk gewoon mijn bakjes weer terug de diepvries in. Het ontbijt gaat goed maar dan pak ik niet mijn ochtendsnack uit de koelkast maar grijp ik iets waar ik op dat moment zin in heb (en ik weet nu ook precies wát dat dan is). Met het gevoel dat ik dan “de mist in ga” laat ik de rest van mijn bakjes ook onaangeroerd in de diepvries en koelkast staan want “dan is het toch zonde om mijn goed geprepte eten voor die dag te gebruiken.” Waarmee ik vervolgens eigenlijk nog meer die mist in ga want ik kies voor de alles-of-niets denkfout.

❝Het is toch al verpest vandaag.

Komt die jou ook bekend voor? In de therapiekamer bespreek ik ze met cliënten maar dat maakt mij geen “alleswetende psycholoog”. Net als ieder ander maak ik dagelijks dezelfde fouten. “Ik voel me dik, dus ik ben dik” (emotioneel redeneren), “ik zie mensen naar me kijken en lachen, het komt vast omdat ik mijn wenkbrauwen heb laten verven en ze het gruwelijk lelijk vinden” (personaliseren), of “ik hoor ook van vrouwen die met 100 kilo squaten, mijn 65 stelt echt helemaal geen bal voor dus. Ik zou veel zwaarder moeten gaan” (zou moeten) – alle linkjes gaan naar dezelfde post over cognitieve denkfouten!

En net zoals mijn cliënten is de beste aanpak het gewoon gaan doen. In actie komen.

Actieplan

De komende tijd aan mijn prep houden, ook al gaat het een maaltijd “fout”. Steeds herpakken, al vind ik het zonde van mijn bakjes. Elk volgend moment is een nieuwe kans. Tegelijkertijd plan ik twee cheat dagen in waarin ik mezelf toe ga staan van mijn prep af te wijken. Nu zijn dat vier dagen waarin ik het doe maar het mezelf niet toesta, dus hoop ik met een stapje terug en een stukje vrijheid hierin een middenweg te vinden. Op vrijdag en zondag – twee niet-werkdagen, mag ik gewoon lekker eten waar ik zin in heb, het wel of niet tracken, ook als extra motivatie om op andere dagen me wel aan mijn prepvoer te houden.

En dan mag ik DEZE ook maar in gedachte houden.

KIJK JE MET ME MEE? DAT KAN VIA FACEBOOK OF DOOR MIJN NIEUWE VRIENDJE TE WORDEN OP INSTAGRAM! LAAT SNEL VAN JE HOREN – VIND IK LEUK!

2 reacties op “Monique Op Maandag #6 ♡ Alles-of-niets”

  1. Lies Gijbels schreef:

    En heb je eigenlijk al eens nagedacht waarom je niet je geprepte bakje neemt? Vind je het niet lekker? Of geeft het “dit moet ik eten” weerstand? Als je weet waarom, kan je misschien dingen aanpassen zodat je niet meer van je plan afwijkt? Tis maar een ideetje 😉

    • Monique schreef:

      Heel fijn dat je meedenkt! Ik vind mijn geprepte eten absoluut lekker maar op het moment dat ik thuis ben blijf ik steeds verlangen naar bepaald ander voedsel en dan is er de mogelijkheid (en dus doe ik het maar gewoon). Dus het is vooral dat er een andere optie is en ik dan blijkbaar die weerstand niet kan weerstaan… Denk ik. Dus dan zou ik het niet in huis moeten hebben, maar het probleem is dat het zo’n dingen zijn die ik altijd in huis heb..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *