Het is bijna weer zover. Het einde van het jaar. We kijken terug over de afgelopen 365 en maken de balans op. Was het een goed jaar, was het een slecht jaar? We kruipen met vrienden en familie achter de televisie, kijken de Oudejaarsconference of luisteren naar de Top 2000. We steken sterretjes op en het vuurwerk af, openen de flessen champagne en proppen zo een oliebol (of drie naar binnen). Elk jaar zo tussen kerst en oud en nieuw piepen de oliebollenkramen overal op. Het lijkt wel kermis, maar dan zonder alle joelende en flitsende attracties.
Ik houd eigenlijk helemaal niet van oliebollen. Ik houd van de geur, maar wel op een afstandje, maar ik houd niet van de smaak of de structuur. Elke keer als ik me dan toch laat “overhalen” (of noem het wat je wilt), kom ik van een koude kermis thuis (perhapspunintended). “Oh nee, toch niet zo lekker.”
Kwarkbollen, daarentegen, vind ik obviously wel goed te doen (want anders zou dit ook maar een kansloze post zijn geweest). Kwarkbollen zijn namelijk super makkelijk te maken, ik maakte ze al eens eerder en goed te variëren (zo maakte ik ook deze hartige variant). Ideaal voor op de oud en nieuw-tafel (is that a thing?), zeker als je niet van die frituurlucht in huis houdt. Deze bollen zijn namelijk in no timeoud uit de oven gehaald.
50 gram whey (bijvoorbeeld Impact Whey (My Protein) of Whey Perfection (Body en Fitshop)) - bijvoorbeeld vanille (of soja eiwitpoeder)
100-150 gram appel
Wat moet je doen
Verwarm je oven tot 180ºC en zet alvast een bakplaat met bakpapier klaar.
Doe kwark, eieren, bakpoeder, olie, vanille aroma en Flavdrops in een kom en roer goed door tot het een geheel is.
Snijd je appel in kleine blokjes. Eventueel schillen, dit is niet per se nodig.
Voeg aan de kom het speltmeel en eiwitpoeder toe (het liefst gezeefd) en voeg ook de appelstukjes toe.
Roer tot het een dik beslag is en de appelstukjes goed verdeeld zijn.
Maak met een koekjesknijper (of ijsknijper, of gewoon met lepel en vork en wat geduld) ronde bolletjes, ongeveer 12 stuks en schep deze op je bakplaat.
Zet 20 minuten in de oven en laat afkoelen (of niet!). Lekker met wat poedersuiker of een beetje jam!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: