Tot vorige week was ik nog in de overtuiging dat bagels vooral heel ongezond en calorierijk zijn. Ik ging me er al helemaal niet aan wagen want in gedachten was het een enorm ingewikkeld proces. Misschien komt het door de gelijkenis die ik maak met donuts (ik bedoel, er zit ook een gat in toch), maar ik was ervan overtuigd dat bagels op de lijst zou komen van recepten waar ik enorm veel tijd in zou moeten steken om het te healtifyen.
Not true.
Afgelopen week zagen degenen die me op Instagram volgen de bagels al voorbij komen. In de eerste instantie was ik bezig met een basic recept voor volkoren bagels, maar een dag later besloot ik een stapje verder te gaan en werden deze protein bagel geboren.
Ik eet niet vaak broodjes (naar mijn idee gaat er te vaak te veel boter en suiker in) maar deze “broodjes” gingen er bij mij wel erg gemakkelijk in. Zeker met wat cottage cheese en zelfgemaakte jam erop.
En bagels zijn dus een van de gezondste broodjes, zonder suiker en vetarm omdat er geen boter of olie aan te pas komt. Je laat ze twee keer rijzen (één keer voor het vormen, één keer na het vormen) en kookt ze voordat je ze bakt (zie onderaan waarom je bagels kookt). Daarbij zijn deze bagels dus eiwitrijk door het toevoegen van eiwitpoeder.
Ik maakte zoete vanille bagels, helemaal perfect in combinatie met de romige cottage cheese en de zoet-zurige pruimenjam, maar als jij liever hartige bagels eet kun je ook een neutrale eiwitpoeder gebruiken zonder smaakje.
Hieronder nog eens de verschillende handelingen zoals in het recept beschreven.
Strooi de gist in 100 ml lauw water en laat 10 minuten opstaan.
Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
Indien je een keukenmachine met een deeghaak hebt: voeg het overige water en vervolgens de droge ingrediënten toe aan de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot het deeg goed gekneed is. Indien je geen keukenmachine met deeghaak hebt: voeg het overige water en vervolgens de droge ingrediënten toe in een grote kom. Kneed het deeg zo'n 15 minuten tot een bal.
Plaats de bal deeg in een grote kom en dek af met een theedoek. Om ervoor te zorgen dat het deeg er later makkelijker uitgaat kun je wat olie in de kom doen of non-stick spray gebruiken (dit deed ik). Laat 30 minuten rusten op een warme plaats.
Verdeel het deeg in 7 gelijke ballen. Mijne waren elk ongeveer 110 gram. Maak met je duim een gat in het midden en rol vervolgens met je handen de opening naar buiten om het deeg weer glad te maken. Plaats de bagels op een bakplaat met bakpapier.
Dek opnieuw af met een theedoek en laat 30 minuten rusten op een warme plek.
Breng een pan met zo'n 1,5 liter water aan de kook en dompel de bagels één voor één zo'n 30-60 seconden* onder in het kokend water. Leg steeds terug op het bakpapier.
Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van elke bagel met ei en strooi er eventueel wat zaadjes over.
* Een bagel wordt vóór het bakken gekookt zodat het niet veel meer rijst in de oven. Hierdoor krijgt het dus ook zo’n vaste textuur aan de binnenkant. Hoe langer je een bagel kookt, hoe vaster de textuur wordt. Hoe korter je een bagel kookt, hoe lichter en elastischer de binnenkant van de bagel is. De kooktijd voor een bagel zit vaak tussen 30-60 seconden.
Basic recept van gezonde (spelt) bagels vind je bij Chickslovefood, waarop ik dit recept gebaseerd heb!
WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: