Shirataki ♡ drie recepten

Shirataki noodles | Freud and Fries

Een jaar of twee geleden zag ik ze voor het eerst in de winkel – de toko – liggen: shirataki noodles. Ik had er ooit eens iets over gelezen, deze zero noodles, de witte slierten die nauwelijks calorieën zouden bevatten. Low carb, in tegenstelling tot je gebruikelijke noedels en pasta. Dat klonk te mooi om waar te zijn, en dat bleek het ook. Want GATVER, wat waren die dingen smerig. Niet te eten.

Allemaal leuk en aardig, die low carb shit, maar die alienslierten, daar hoef ik niets van.

Maar enkele weken geleden haalde ik weer een verdwaald pakket uit de kast tevoorschijn en besloot het nog een kans te geven. Nu ik mezelf gedoopt heb tot chefkok (just kidding), mag ik toch hopen dat ik wel wat meer kooktalent heb dat ik van deze smakeloze, vreemd geurende, witte slierten op water een goede maaltijd kan maken?

En dat deed ik.

Al zeg ik het zelf.

Drie keer.

Jup. Drie keer, dat las je goed. Ik ga het ook nog vaker doen, want de shirataki noodles (maar ook vermicelli/spaghetti, udon en wellicht ook de tofu blokjes, maar die heb ik nog niet aangeschaft) zijn nu een vaste staple in mijn kast!

Meer variaties? Houd in ieder geval mijn Instagram in de gaten!


Andere pasta-ideeën, maar geen shirataki? Kijk dan even hier:

Pompetti met gerookte kip, dadel en geitenkaas | Freud and Fries

Pompetti (pompoen spaghetti)

Pad thai met wortelnoedels | Freud and Fries

Pad thai met wortelnoedels

GEVULDE POMPOEN MET COURGETTI, KIP EN GEITENKAAS | Freud and Fries-2

Courgetti (courgette spaghetti)


 

… en dan nu naar de shirataki.

 

DIKKEVETTETIP: begin altijd met het fruiten van een uitje en eventueel een teentje knoflook.
DIKKEVETTETIP 2: maak de shirataki goed schoon, spoel af en knijp wat water eruit.
DIKKEVETTETIP 3: wees vooral niet zuinig met specerijen en kruiden. Goed op smaak brengen is bij deze “pasta” van groot belang! Lang leve kruiden en specerijen, woehoe, hands up!

Sorry voor de foto’s, deze komen direct van Instagram!

Shirataki udon met kipgehakt

Shirataki noodles | Freud and Fries

Fruit een (roze) uitje en een teentje knoflook. Was ondertussen de udon in een zeef en laat uitlekken. Maak van 150 gram kipgehakt mini-gehaktballetjes en laat deze even aanbakken in de pan. Voeg hieraan (Marokkaanse) rode kipkruiden toe. Knijp de shirataki udon (200 gram; 1 pak) even uit en gooi dan bij het gehakt in de pan. Voeg opnieuw wat kipkruiden toe. Laat meebakken maar blijf wel steeds roeren zodat het niet aankoekt.

De groenten komen uit mijn meal prep en waren al bereid, en bestaan uit: 230 gram koolraap en 200 gram broccoli. Natuurlijk kun je naar eigen wens andere groenten toevoegen. Roer goed door. Plaats een deksel op de pan en zet op laag tot middelhoog vuur en laat nog zo’n 15-20 minuten opstaan zodat de smaken er goed in kunnen trekken en het geheel kan garen. Ik voegde nog wat schijfjes komkommer toe.

Shirataki pasta pesto en spinazie

Shirataki noodles | Freud and Fries

Opnieuw begin ik met het fruiten van een uitje. Dit brengt echt de eerste smaken al los (en het ruikt gewoon enorm lekker!). Was ondertussen de shirataki vermicelli/spaghetti in een zeef en laat uitlekken. Voeg de shirataki toe en zo’n 15 gram groene pesto. Vervolgens een paar flinke handen spinazie (zo’n 100 gram). Laat goed slinken en roer steeds door. Omdat ik deze shirataki recepten allemaal in dezelfde prep-week heb gemaakt, vind je hier ook weer dezelfde groenten als hierboven genoemd. Koolraap is overigens echt een dikke aanrader: kan je ook goed snijden tot frietjes en met wat zout en peper op smaak brengen!

Laat de shirataki met groenten nog een goede 15 minuten op middelhoge temperatuur op het fornuis staan met een deksel erop om de smaken erin te laten trekken. Dit is echt net pasta, YUMMM!

Shirataki udon met ei en groenten

Shirataki noodles | Freud and Fries

Fruit ook hiervoor een (roze) uitje – ongeveer 65 gram. Voeg zo’n 50 gram kalkoenreepjes toe (ik gebruikte de kalkoenreepjes van de Lidl) zodra het gesnipperde uitje bruingekleurd is en bak een tijdje mee. Maak ondertussen de shirataki schoon (zie ook bij het eerste recept); ik gebruikte hier ook de udon maar je kunt natuurlijk noodles of vermicelli gebruiken als je wilt. Voeg de shirataki toe en laat even mee roerbakken. De koolraap en broccoli heb ik later toegevoegd en vervolgens een deksel op de pan gedaan en het fornuis op lage temperatuur gezet.

In de tussentijd heb ik twee eieren gebroken waarvan ik van het ene ei alleen het eiwit heb gebruikt. Probeer het eigeel van het andere ei heel te laten! In een aparte pan heb ik het ei gebakken. Een beetje zout, peper en gedroogde peterselie als topping.

Bij het serveren heb ik nog wat verse spinaziebladeren in mijn kommetjes gedaan en de groenten uit de roerbakpan gepikt en in de tweede schaal geserveerd. De udon met het ei los hiervan in een andere schaal en het geheel geserveerd met nog wat snacktomaatjes.

VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *