Verschillende ovens en temperaturen
Het resultaat van een baksel hangt niet alleen af van de ingrediënten en de wijze van bereiding, maar in grote mate ook van het soort oven dat je gebruikt en de temperatuur. Het spreekt natuurlijk voor zich dat producten die op een te hoge temperatuur worden gebakken aan kunnen branden of te hard worden en producten op een te lage temperatuur niet gaar zijn van binnen.
Maar wat is de juiste temperatuur? Welke temperatuur gebruik je bij een heteluchtoven en welke bij een conventionele oven? En hoe zit dat met fahrenheit versus celsius?
Soorten ovens
Ik ben sinds een tijd begonnen te vermelden welke oven ik gebruik bij het bakken van mijn gerechten aangezien dit niet voor iedereen opgaat en dat kan leiden tot mislukte eindproducten. Welke ovens heb je en wat betekent dit voor een recept?
De conventionele (elektrische) oven is de meest voorkomende en gebruikte oven en heeft twee elementen (boven en onder) die de oven opwarmen. De conventionele oven kan ook een gril bevatten (vaak in het plafond) om bijvoorbeeld vlees te roosteren.
De heteluchtoven bevat een ventilator welke draait wanneer de oven aanstaat. Dit zorgt ervoor dat de warmte over de gehele oven is verdeeld zodat je meer tegelijkertijd kunt bakken. Bij een conventionele oven gaat dat in principe niet omdat de warmte enkel van boven en/of onder komt en minder warm wordt in het midden als dit “geblokkeerd” wordt door de andere plaat.
Verder heb je de gasoven (met gasstanden) en de combi-oven waarin ook een magnetron verwerkt zit.
Heteluchtoven temperatuur = conventionele oventemperatuur – 10ºC
Conventionele oventemperatuur = heteluchtoven temperatuur + 10ºC
Celsius versus Fahrenheit
Celsius is de temperatuureenheid die vooral in Europa wordt gebruikt, in Engelstalige landen Fahrenheit en in de wetenschap wordt Kelvin als temperatuurschaal gebruikt. Overigens bestaan er nog meer schalen dan deze. Wanneer het gaat om oventemperaturen zijn echter alleen Celsius en Fahrenheit (en gasstanden) gebruikelijk.
Celsius (ºC) werd in oorsprong gedefinieerd aan de hand van de temperatuur waarbij water bevriest (0ºC) en waarbij water kookt (100ºC). Nu is Celsius gedefinieerd aan de hand van de Kelvin temperatuurschaal: 0ºC staat gelijk aan 273.15 K en elke extra K staat gelijk aan 1 extra ºC. De temperatuurschaal is niet absoluut: 200ºC is niet 2 keer zo heet als 100ºC. Het verschil tussen 100ºC en 150ºC is wel een even groot verschil als tussen 150ºC en 200ºC.
Fahrenheit (ºF) heet een vriespunt van 32ºF en een kookpunt van 212ºF. In landen als de Verenigde Staten wordt gewerkt aan de hand van Fahrenheit. Hoewel het in Nederland niet snel op de oven zal staan, is het soms wel handig om te weten wat de temperatuurverhoudingen zijn in geval van Amerikaanse recepten.
Tabel ovenstanden/temperaturen
Celsius |
Fahrenheit |
Gas |
110 |
230 |
1/4 |
120 |
248 |
1/2 |
130 |
266 |
|
140 |
284 |
1 |
150 |
302 |
|
160 |
320 |
2 |
170 |
338 |
|
180 |
356 |
3 |
190 |
374 |
|
200 |
392 |
4 |
210 |
410 |
|
220 |
428 |
5 |
230 |
446 |
|
240 |
464 |
6 |
250 |
482 |
|
260 |
500 |
8 |
270 |
518 |
|
280 |
536 |
9-10 |
WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Social
Follow me on: