Wat-Is-Dat-Woensdag ♡ Carb Cycling

Health Advies Breda | Freud and Fries

Na mijn bezoek half mei aan Health Advies Breda en digitale kennismaking met coach en tevens eigenaar Zwier kreeg ik eerst mijn trainingsschema en vervolgens ook mijn voedingsschema toegestuurd.

❝Dit zijn je lage, medium en hoge maaltijden, Monique.

Ehhh, oké. Wat? En wanneer eet ik wat? Kies ik maar iets uit en dan? Wanneer pak ik laag, wanneer doe ik medium, en oh, wat is die refeed? Hoe belangrijk is het om ananas te eten en waarom wel asperges maar geen doperwtjes? Wat pak ik op trainingsdagen en wat op welke trainingsdag? Moest ik over de week heen steeds gaan schuiven en welke boodschappen moest ik in godsnaam in huis halen?

Je begrijpt het al, ik snapte er geen snars van. Ja, van low carb days had ik wel eens gehoord. Ik kende het ook in de vorm van koolhydraatarme diëten, maar daar ontstaat bij mij dan meteen een naar onderbuikgevoel want ik doe niet aan diëten. Wat Carb Cycling dan precies was, ik had geen idee. Ik voelde me een behoorlijke leek.

En ik kan me zo voorstellen dat jij misschien ook geen idee hebt waar ik het over heb. Tenzij jij al wel wat meer bent ondergedompeld in deze wereld van voedingsschema’s en droog trainen. Zo niet, read on. Ik heb het uiteraard (allemaal) uitgezocht.

Monique Op Maandag #16- Traineeship | Freud and Fries

Carb Cycling

De functie van koolhydraten

First things first. Wat zijn nou die carbs, ofwel koolhydraten? Koolhydraten zijn, naast eiwitten en vetten, essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam. Eiwitten ken je wellicht als de bouwstoffen die onze spieren nodig hebben om te groeien en herstellen. Koolhydraten en vetten zijn de brandstoffen van het lichaam, waarbij de voorkeur uitgaat naar koolhydraten omdat deze makkelijk op te nemen zijn.

Koolhydraten zijn suikers en deze worden in het lichaam omgezet tot glucose. Die glucose kun je meteen verbruiken of, wanneer er een teveel wordt ingenomen, wordt het weer omgezet in glycogeen en opgeslagen in de spieren en lever. Het lichaam kan ongeveer zo’n 300-400 gram glycogeen opslaan (wat gelijk staat aan respectievelijk 1200 en 1600 kcal; waarmee je zo’n 90 minuten kan sporten en waarom wordt geadviseerd niet veel langer dan die 90 minuten te sporten), maar door te sporten kan dit verdubbelen.

Dit is met name voor duursporters handig om te weten omdat bij uitputting van de opslag het prestatievermogen sterk daalt. Na het sporten wil je je voorraad ook weer zo snel mogelijk weer aanvullen, waardoor het belangrijk is binnen twee uur een koolhydraatrijke maaltijd te eten.

Energy bites | Freud and Fries

Foto: Energy bites on-the-go

High carb versus low carb

Dus, wat is Carb CyclingCC is een voedingswijze gericht op vetverlies waarbij low carb days worden afgewisseld met high(er) carb days om glycogeen, en dus de energievoorraad voor de spieren, weer aan te vullen. Bij voorkeur eet je dus je koolhydraten op je trainingsdagen en op rustdagen neem je zo min mogelijk koolhydraten in om vetverbranding te stimuleren. The best of both worlds, want je hebt dus nog wel de energie op de momenten dat je die nodig hebt.

Het nadeel van low carb is namelijk – en dat zullen veel BB-atleten kunnen beamen – is dat het je slap en zwak doet voelen. Je hebt weinig energie en vooral zin in bed te blijven liggen. Ook ik heb dat ervaren op mijn low carb dagen, maar in mindere mate omdat het voorafgegaan wordt door een refeed, waarin ik mijn lichaam juist iets extra’s mag geven om de lage dagen door te komen.


Het andere nadeel van low carb is dat je lichaam erop gaat inspelen. Waarom je steeds minder en minder moet eten om af te vallen en uiteindelijk met een lage calorie-inname nog niet afvalt, heeft ermee te maken dat je lichaam allemaal trucjes uithaalt om wanneer je laag zit ook zo min mogelijk te gaan verbranden. Dus het gaat op een soort energy saving mode.

Ultra low carb pizza | Freud and Fries

Foto: Low carb pizza

Medium carb

Medium carb dagen zijn eigenlijk tussendagen en worden bij Cycling vooral toegepast op cardio-dagen, de dagen waarop je geen krachttraining doet maar bijvoorbeeld gaat fietsen of lopen. Of dat bij Zwier ook de planning was, weet ik niet, want ik ben na een tijdje weer overgestapt op een nieuw voedingsschema (waarover later meer).

Mijn ervaringen met Carb Cycling

Verbazingwekkend genoeg lukte het me twee weken lang om me vrijwel stipt aan het schema te houden. Dat is voor mij echt dikke uitzondering op de regel. Na die twee weken had ik een enorme stressweek en raakte mijn voedingsschema wat in het slop. Ik kreeg meer cravings en daardoor heeft Zwier besloten een andere vorm toe te passen.

Terugkijkend op CC moet ik zeggen dat het me eigenlijk best wel beviel. De low carb dagen waren zwaar (maar ach, wat zal ik zeggen, ik klaag graag) maar eigenlijk nog best te doen. Ook wat betreft discipline gaf het best een lekker gevoel en bovendien voel je je wat zweverig doordat je behoorlijk laag in calorie-inname zit en je merkt ook snel de effecten op je lichaam (omdat je nooit vol zit, voel je je de hele dag ook gewoon best “strak”). Op mijn low carb dagen kon ik bovendien enorm uitzien naar mijn rijst, havermout en rijstwafels, waardoor ik die simpele producten zoveel meer ging waarderen.

Fluffy havermout | Freud and Fries

Foto: Fluffy havermoutje

De twee grootste nadelen waren toch wel de cravings die ontstonden, al weet ik dus niet of dit daadwerkelijk aan de lage dagen lagen, en het toepassen van de refeeds. Zelf die maaltijden kiezen met zo’n 500-750 kcal viel me toch behoorlijk tegen, want wat moest ik in godsnaam gaan eten dan? Misschien wordt het tijd dat ik ook eens een tips voor refeed maaltijden ga schrijven, naast mijn low carb tips!

Heb jij al eens aan Carb Cycling gedaan en wat waren jouw ervaringen? LET ME KNOW!

Hier vind je nog tips voor low carb maaltijden. Lees hier over Nutrient Timing!

BLIJF OP DE HOOGTE VAN MIJN “FITJOURNEY” DOOR FREUD AND FRIES TE VOLGEN OP FACEBOOK EN INSTAGRAM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *