Bloemkool. Het meest veelzijdige stukje groente, bloemkool. Horen jullie het deuntje erbij?
Dat je met bloemkool meer kunt dan alleen koken had je misschien ook wel zelf kunnen bedenken. En dan bedoel ik niet dat je het ook kunt roerbakken of stomen. Je kunt er ook pizza van maken, bijvoorbeeld. En rijst.
En, yes please, puree.
Als je zo’n vijftien jaar geleden aan me vroeg was mijn lievelingseten was antwoordde ik witte bonen in tomatensaus, aardappelpuree uit een zakje en cordon bleu. Culinair is anders maar in ieder geval riep ik niet, zoals het zoveelste kind, PATAT of PIZZA of PANNENKOEKEN! Neu, mij maakte je blij met een aardappel-groente-vlees maaltijd.
Toen we vervolgens een week doorbrachten aan een Britse kostschool en als ontbijt witte bonen in tomatensaus kregen begon ik wel een beetje over die keuze te twijfelen.
Als ik mocht kiezen: mama’s zelfgemaakte puree of poederpuree koos ik het laatste. Het woord belediging kwam waarschijnlijk nog niet in mijn woordenboekje voor destijds. Gelukkig weet ik inmiddels ook wel beter (wat lekker is). Toch zul je me niet zomaar een pan aardappelpuree zien klaarmaken. Maar wat ik nu wel heb gedaan is bloemkoolpuree maken. En lekker dat het is!
Breng een pan met een laagje water aan de kook, plaats hierin een stoommandje en doe de bloemkool erin. Plaats vervolgens het deksel erop (of, wanneer er dan nog te veel stoom vrijkomt, bedek de bloemkool met zilverfolie).
Laat zo'n 10-15 minuten stomen tot de bloemkool gaar is.
Schep over in een keukenmachine (zorg ervoor dat er een opening is zodat de warmte eruit kan of laat het eerst volledig afkoelen) en maal helemaal fijn.
Voeg de cream cheese, zout, peper en knoflook toe en maal tot het een semi-glad (er mogen natuurlijk wat klonten in zitten zoals bij echte puree) geheel is.
Voeg eventueel nog wat gedroogde (of verse!) bieslook toe.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Ohh dit klinkt echt super lekker! Wat een leuk, creatief idee weer van jou! 🙂
Aaah dank je, Marike! Bloemkool is ook zo’n veelzijdig product, misschien kun je er zelfs… cheesecake van maken?! 😛