Taart ♡ Blueberry tofu cheesecake + 15 food vragen

Blueberry tofu cheesecake | Freud and Fries

Ik weet nog niet zo goed hoe ik ermee om moet gaan. Soms wil ik me er volledig van afsluiten, me terugtrekken en zo’n detox nemen. Op andere momenten (de meeste momenten, eerlijk gezegd) geniet ik er op en top van. Wat, vraag je of vraag je niet maar ik ga het lekker toch vertellen?

Social media.

Een paar maanden geleden lachte ik nog om hashtags en zwoor ik ze nooit te zullen gebruiken. En kijk nou eens. #enoughsaid

Ik wilde nooit zo’n social media verslaafde worden maar het eerste wat ik ‘s morgens doe is mijn Instagram checken. En dan Facebook. Don’t ask. Ik doe er braaf aan mee, ik heb zelfs Twitter, al heb ik geen idee hoe ik daarmee om moet gaan. Hiervoor ben ik dus echt niet gemaakt. En toch maakte ik de keuze om aan de hele “hype” (nou ja, hype, het lijkt meer blijvend) mee te doen toen ik Freud and Fries oprichtte.

So here I am.

Vijftien food vragen

Laatst werd ik getagd (oh gosh, het woord alleen al) door Marike van Oh.My.Pie. Vijftien food vragen beantwoorden. Hoewel ik zulke dingen normaal gesproken voor mijn Insta-account houd, wordt het deze keer toch een zondagmiddag-post. Omdat ik gisteren geen circuitje heb geplaatst (volgende zaterdag weer!) en…

 1. … omdat ik speciaal hiervoor een ware gezonde cheesecake heb gemaakt! Die ook nog eens eiwitrijk is (11 gram per punt!).
 2. … omdat ik gewoonweg te lui ben om alle vragen op mijn telefoon te typen.

Mocht je totaal geen zin hebben in al deze vragen en enkel op zoek zijn naar taart, scroll dan gewoon naar beneden.

Dessert for breakfast- kwark taartjes | Freud and Fries -4

1. Wat is je favoriete ontbijt?

Mijn favoriete ontbijt. Goh. Ik ben echt dol op ontbijt. Lievelingsmaaltijd van de dag, kan je gerust zeggen. Dat kan van alles zijn. Het liefst zo veel en zo uitgebreid mogelijk, maar dat gaat natuurlijk niet elke dag. Ik maak wel graag van mijn ontbijtjes iets feestelijks. Voorheen waren dat kwarkfeestjes maar tegenwoordig is het havermout met een stapel fruit erover en wat Flavdrops die ik bij My Protein heb besteld. Ik ben best een beetje gevoelig voor kleur en zo’n feestelijk ontbijt is een belangrijke starter van mijn dag. Daar kan ik best naar uitzien. En ja, ik lig soms al wel ‘s avonds te bedenken hoe ik ‘s morgens mijn bordje of schaaltje ga versieren.

2. Hoe drink je je koffie?

Verwerkt in tiramisu. Nee, even serieus, ik heb echt niets met koffie. Kijk me maar niet zo vreemd aan, jullie coffeelovers, maar ik lust het gewoon niet. Nooit gedaan ook. “Koffie moet je leren drinken.” Ik ben nooit door die fase van GATVER heen gekomen. Doe mij maar gewoon thee, daar maak je me blij… Juist.

3. Wat mag niet ontbreken op jouw favoriete sandwich?

Ik ben ook al geen brood-eter. Een zak brood in mijn huis bederft voordat ik het door heb (en voordat ik de zak heb geopend waarschijnlijk). Oeps. Maar om de week is een broodmaaltijd wel de lunch op mijn vrijwilligerswerk. Wat ik dan het liefst neem? Hummus. In alle kleuren en geuren. Rode biet of pompoen, HEERLIJK. Dus een lekkere hummus-sandwich zou er bij mij wel ingaan.

4. Soep of salade?

Salade. Of het nu zomer of winter is, doe mij maar een salade. Waarom? Soep heeft vaak maar één smaak of in ieder geval zijn alle ingrediënten geblend (niet altijd natuurlijk, maar you get my drift, right?) en salade daarentegen geeft zoveel variatie. Verschillende structuren, vormen, kleuren, smaken. Dat geeft me nou echt een satisfied gevoel. Daarbij voel ik me altijd zo vreselijk gezond en goed bezig wanneer ik een salade naar binnen heb gewerkt.

5. Wat is jouw favoriete kookboek?

Ik heb weinig met kookboeken. Het liefst experimenteer ik zelf. Ja, ik kijk wel eens naar recepten om daaruit inspiratie op te doen maar een favoriet kookboek heb ik niet. Ik vind het overigens wel heerlijk om door kookboeken te bladeren, vooral als ze vol staan met foto’s. Mijn favoriete niet-echt-een-kookboek – het is meer een handleiding, een gids – is The Vegetarian Flavor Bible. Een must voor iedereen die graag met eten experimenteert: jij hebt een ingrediënt in gedachten en wat past daar goed bij? Dit boek geeft je allerlei mogelijke smaakcombinaties.

Blueberry tofu cheesecake | Freud and Fries

6. Nooit meer hartig of nooit meer zoet?

Nooit meer hartig uiteraard. Ik richtte Freud and Fries een jaar geleden (toen nog Engels) op omdat ik al die heerlijke desserts wilde blijven eten, maar wel op een verantwoorde manier. Het moge duidelijk zijn dat ik een enorme craving heb naar zoetigheid. Wanneer ik een hartige maaltijd op heb grijp ik het liefst nog een paar druifjes om aan die zoete behoefte te voldoen. Nooit meer zoet? Ik zou er niet aan moeten denken.

7. Welke wereldkeuken is je favoriet?

Ik zou eerst de wereld rond moeten reizen om de échte smaken uit elke keuken te proeven. Heb ik een duidelijk beeld nu ik eens een pizza op heb, sushi heb gegeten en quiche heb geproefd? Ik denk het niet. Tijdens mijn vakantie op Kreta ontdekte ik bijvoorbeeld dat het Griekse eten helemaal niet zo vleesgeoriënteerd is als restaurants ons doen geloven en in Rome heb ik een tasting bijgewoond waar er geen pizza of pasta aan te pas kwam. Maar aangezien het nog wel even zal duren voordat ik een valide antwoord kan geven op deze vraag… kies ik de Italiaanse keuken. Mijn liefde voor pizza is groot en ik zou het land tekort doen als ik niet voor deze keuken zou gaan.

Dus, wie neemt me mee naar Rome?

Slanke yoghurt-pindakaas dip | Freud and Fries-2

8. Je ultieme guilty pleasure?

Cottage cheese met pindakaasmeel en appelpartjes. Ik weet dat voedsel geen guilty pleasure zou moeten zijn maar ik weet donders goed dat ik niet kan stoppen met eten wanneer ik deze combinatie op tafel heb gezet. Dus ja, dit is mijn ultieme guilty pleasure.

9. Thuis koken of uiteten?

In een heel goed restaurant: uiteten. Ik ben dol op koken, dol op experimenteren, maar de sfeer van uiteten, dat er iets verrassend voor mijn neus wordt gezet, is echt een genietmomentje. Ik doe het zelden, meestal maak ik mijn eigen maaltje klaar en dat houdt uiteten dan ook extra speciaal.

10. Waar koop jij je boodschappen?

De meeste boodschappen haal ik bij de Lidl, de A-merken en producten die ze daar niet hebben haal ik bij de Albert Heijn en soms stap ik de Aziatische Supermarkt in die hier in Dukenburg zit. Mijn favoriet is eigenlijk de Jumbo maar helaas zit die niet in de buurt.

11. Favoriete pizzatopping?

Vreselijk saai, I know, maar mij maak je blij met een hele basic pizza: tomaat, kaas, basilicum. Puur. Yum.

Chocolade fruit oatmeal cake | Freud and Fries-6

12. Welke standaard producten moet je hebben in je keuken?

In mijn keuken moet altijd een pot eiwitpoeder staan. Ja duh, is dat niet waar Freud and Fries om draait? Daarnaast: bakpoeder (ik ben elke keer weer verbaasd wanneer mijn ouders dat niet in huis hebben en doorzoek wanhopig alle kasten), havermout, karnemelk (nee, geen melk, bah), kaneel (oh yish), vers fruit en verse groente, kwark. Niet alleen als go-to-snack maar ook als ingrediënten voor cakes (bijvoorbeeld deze banana oatmeal cake), taarten, koekjes…

13. Koffie met George Clooney of…?

Hallooooooo, koffie? Thee drink ik het liefst met vriendinnen. Gezellig bijkletsen, praten over zinnige en onzinnige dingen. Geen ongemakkelijke stiltes. Iets wat hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren wanneer ik tegen George Clooney zit.

14. Wat staat er nog op je food bucket lijst?

Er staat op mijn laptop een enorme lijst van recepten waarmee ik graag aan de slag zou gaan. Op het moment: een tiramisu protein fluff, verschillende soorten eiwitrijke cheesecakes (zoals hieronder), nog meer protein fluff smaken, eiwitrijke Oreos. Inspiratie is werkelijk overal…

15. Ik kan niet zonder…

Mijn keukenmachine. Als ik dat ding niet had. Dan hoefde ik nu niet zo hard mijn biceps te trainen in de gym. Dank je, keukenmachine, ik train graag mijn biceps.

..

Van al dat praten over eten krijg ik honger. Ik zeg: tijd voor taart!

Blueberry tofu cheesecake
Print
Door:
Prep time:
Total time:
Serves: 10
Easy peasy blueberry tofu cheesecake.
Wat heb je nodig
Bodem
 • 2 gram agar agar
 • 50 ml water
 • 92 gram (8 stuks) verse ontpitte dadels (ik gebruikte Lucky Excellent Dates)
 • 50 gram havermeel (bijvoorbeeld Instant Oats (My Protein) of Ultra Fine Oats (Body en Fitshop)) of zelfgemaakt havermoutmeel
 • 70 gram havermout
 • ½ tl kaneel
 • ¼ tl zout
Cheesecake vulling
 • 500 gram (1 pakje) tofu
 • 60 ml (2 el) coconut nectar (of honing)
 • 40 gram white chocolate/vanilla Micellar Casein (bijvoorbeeld Micellar Casein (My Protein) of Micellar Casein Perfection (Body en Fitshop))
 • 20 druppels white chocolate Flav Drops (optioneel. Met de code FREUD kun je deze met 10% korting bij My Protein bestellen!)
 • 225 ml citroensap
Swirl
 • 40 gram blauwe bessen
 • 5 gram white chocolate/vanilla Micellar Casein
 • 20 ml water
Wat moet je doen
Bodem
 1. Mix alle ingrediënten voor de bodem samen.
 2. Bedek een kleine springvorm met bakpapier en eventueel sprayen met non-stick spray. Doe hierin de mix en druk goed aan.
Cheesecake vulling
 1. Verwarm de agar agar in de 50 ml water zonder het aan de kook te brengen. Goed roeren en laten oplossen.
 2. Meng alle ingrediënten voor de vulling samen.
 3. Giet en schep de vulling over de bodem.
 4. Zet in de koelkast terwijl je de swirl klaarmaakt.
Swirl
 1. Mix de ingrediënten voor de swirl samen. Maak met een lepel strepen op de taart als een swirl.
 2. Laat de cheesecake minimaal één uur opstijven.
 3. Jup, that's it.
Serving size: 1 Calorieën: 134 Vetten: 4 Koolhydraten: 11 Eiwitten: 11
Extra
Zonder swirl:
Cal: 1.298; v/k/e: 42g, 108g, 108g.

Met swirl:
Cal: 1.343; v/k/e: 42g, 114g, 112g.

VOLG ME OOK VIA TWITTER EN INSTAGRAM OF LIKE FREUDANDFRIES OM HELEMAAL OP DE HOOGTE TE BLIJVEN.


En nog meer taart…

Pistache crumble cheesecake

Pistache crumble cheesecake | Freud and Fries

Strawberry cheesecake

Strawberry cheesecake | Freud and Fries-1

2 reacties op “Taart ♡ Blueberry tofu cheesecake + 15 food vragen”

 1. ar schreef:

  Dus, wie neemt me mee naar Rome?

  Wanneer kan je? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe:  

Blueberry tofu cheesecake + 15 food vragen

Blueberry tofu cheesecake | Freud and Fries

Ik weet nog niet zo goed hoe ik ermee om moet gaan. Soms wil ik me er volledig van afsluiten, me terugtrekken en zo’n detox nemen. Op andere momenten (de meeste momenten, eerlijk gezegd) geniet ik er op en top van. Wat, vraag je of vraag je niet maar ik ga het lekker toch vertellen?

Social media.

Een paar maanden geleden lachte ik nog om hashtags en zwoor ik ze nooit te zullen gebruiken. En kijk nou eens. #enoughsaid

Ik wilde nooit zo’n social media verslaafde worden maar het eerste wat ik ‘s morgens doe is mijn Instagram checken. En dan Facebook. Don’t ask. Ik doe er braaf aan mee, ik heb zelfs Twitter, al heb ik geen idee hoe ik daarmee om moet gaan. Hiervoor ben ik dus echt niet gemaakt. En toch maakte ik de keuze om aan de hele “hype” (nou ja, hype, het lijkt meer blijvend) mee te doen toen ik Freud and Fries oprichtte.

So here I am.

Vijftien food vragen

Laatst werd ik getagd (oh gosh, het woord alleen al) door Marike van Oh.My.Pie. Vijftien food vragen beantwoorden #15foodvragen. Hoewel ik zulke dingen normaal gesproken voor mijn Insta-account houd, wordt het deze keer toch een zondagmiddag-post. Omdat ik gisteren geen circuitje heb geplaatst (volgende zaterdag weer!) en…

 1. … omdat ik speciaal hiervoor een ware gezonde cheesecake heb gemaakt! Die ook nog eens eiwitrijk is (11 gram per punt!).
 2. … omdat ik gewoonweg te lui ben om alle vragen op mijn telefoon te typen.

Mocht je totaal geen zin hebben in al deze vragen en enkel op zoek zijn naar taart, scroll dan gewoon naar beneden.

Dessert for breakfast- kwark taartjes | Freud and Fries -4

1. Wat is je favoriete ontbijt?

Mijn favoriete ontbijt. Goh. Ik ben echt dol op ontbijt. Lievelingsmaaltijd van de dag, kan je gerust zeggen. Dat kan van alles zijn. Het liefst zo veel en zo uitgebreid mogelijk, maar dat gaat natuurlijk niet elke dag. Ik maak wel graag van mijn ontbijtjes iets feestelijks. Voorheen waren dat kwarkfeestjes maar tegenwoordig is het havermout met een stapel fruit erover en wat Flavdrops die ik bij My Protein heb besteld. Ik ben best een beetje gevoelig voor kleur en zo’n feestelijk ontbijt is een belangrijke starter van mijn dag. Daar kan ik best naar uitzien. En ja, ik lig soms al wel ‘s avonds te bedenken hoe ik ‘s morgens mijn bordje of schaaltje ga versieren.

2. Hoe drink je je koffie?

Verwerkt in tiramisu. Nee, even serieus, ik heb echt niets met koffie. Kijk me maar niet zo vreemd aan, jullie coffeelovers, maar ik lust het gewoon niet. Nooit gedaan ook. “Koffie moet je leren drinken.” Ik ben nooit door die fase van GATVER heen gekomen. Doe mij maar gewoon thee, daar maak je me blij… Juist.

3. Wat mag niet ontbreken op jouw favoriete sandwich?

Ik ben ook al geen brood-eter. Een zak brood in mijn huis bederft voordat ik het door heb (en voordat ik de zak heb geopend waarschijnlijk). Oeps. Maar om de week is een broodmaaltijd wel de lunch op mijn vrijwilligerswerk. Wat ik dan het liefst neem? Hummus. In alle kleuren en geuren. Rode biet of pompoen, HEERLIJK. Dus een lekkere hummus-sandwich zou er bij mij wel ingaan.

4. Soep of salade?

Salade. Of het nu zomer of winter is, doe mij maar een salade. Waarom? Soep heeft vaak maar één smaak of in ieder geval zijn alle ingrediënten geblend (niet altijd natuurlijk, maar you get my drift, right?) en salade daarentegen geeft zoveel variatie. Verschillende structuren, vormen, kleuren, smaken. Dat geeft me nou echt een satisfied gevoel. Daarbij voel ik me altijd zo vreselijk gezond en goed bezig wanneer ik een salade naar binnen heb gewerkt.

5. Wat is jouw favoriete kookboek?

Ik heb weinig met kookboeken. Het liefst experimenteer ik zelf. Ja, ik kijk wel eens naar recepten om daaruit inspiratie op te doen maar een favoriet kookboek heb ik niet. Ik vind het overigens wel heerlijk om door kookboeken te bladeren, vooral als ze vol staan met foto’s. Mijn favoriete niet-echt-een-kookboek – het is meer een handleiding, een gids – is The Vegetarian Flavor Bible. Een must voor iedereen die graag met eten experimenteert: jij hebt een ingrediënt in gedachten en wat past daar goed bij? Dit boek geeft je allerlei mogelijke smaakcombinaties.

Blueberry tofu cheesecake | Freud and Fries

6. Nooit meer hartig of nooit meer zoet?

Nooit meer hartig uiteraard. Ik richtte Freud and Fries een jaar geleden (toen nog Engels) op omdat ik al die heerlijke desserts wilde blijven eten, maar wel op een verantwoorde manier. Het moge duidelijk zijn dat ik een enorme craving heb naar zoetigheid. Wanneer ik een hartige maaltijd op heb grijp ik het liefst nog een paar druifjes om aan die zoete behoefte te voldoen. Nooit meer zoet? Ik zou er niet aan moeten denken.

7. Welke wereldkeuken is je favoriet?

Ik zou eerst de wereld rond moeten reizen om de échte smaken uit elke keuken te proeven. Heb ik een duidelijk beeld nu ik eens een pizza op heb, sushi heb gegeten en quiche heb geproefd? Ik denk het niet. Tijdens mijn vakantie op Kreta ontdekte ik bijvoorbeeld dat het Griekse eten helemaal niet zo vleesgeoriënteerd is als restaurants ons doen geloven en in Rome heb ik een tasting bijgewoond waar er geen pizza of pasta aan te pas kwam. Maar aangezien het nog wel even zal duren voordat ik een valide antwoord kan geven op deze vraag… kies ik de Italiaanse keuken. Mijn liefde voor pizza is groot en ik zou het land tekort doen als ik niet voor deze keuken zou gaan.

Dus, wie neemt me mee naar Rome?

Slanke yoghurt-pindakaas dip | Freud and Fries-2

8. Je ultieme guilty pleasure?

Cottage cheese met pindakaasmeel en appelpartjes. Ik weet dat voedsel geen guilty pleasure zou moeten zijn maar ik weet donders goed dat ik niet kan stoppen met eten wanneer ik deze combinatie op tafel heb gezet. Dus ja, dit is mijn ultieme guilty pleasure.

9. Thuis koken of uiteten?

In een heel goed restaurant: uiteten. Ik ben dol op koken, dol op experimenteren, maar de sfeer van uiteten, dat er iets verrassend voor mijn neus wordt gezet, is echt een genietmomentje. Ik doe het zelden, meestal maak ik mijn eigen maaltje klaar en dat houdt uiteten dan ook extra speciaal.

10. Waar koop jij je boodschappen?

De meeste boodschappen haal ik bij de Lidl, de A-merken en producten die ze daar niet hebben haal ik bij de Albert Heijn en soms stap ik de Aziatische Supermarkt in die hier in Dukenburg zit. Mijn favoriet is eigenlijk de Jumbo maar helaas zit die niet in de buurt.

11. Favoriete pizzatopping?

Vreselijk saai, I know, maar mij maak je blij met een hele basic pizza: tomaat, kaas, basilicum. Puur. Yum.

Chocolade fruit oatmeal cake | Freud and Fries-6

12. Welke standaard producten moet je hebben in je keuken?

In mijn keuken moet altijd een pot eiwitpoeder staan. Ja duh, is dat niet waar Freud and Fries om draait? Daarnaast: bakpoeder (ik ben elke keer weer verbaasd wanneer mijn ouders dat niet in huis hebben en doorzoek wanhopig alle kasten), havermout, karnemelk (nee, geen melk, bah), kaneel (oh yish), vers fruit en verse groente, kwark. Niet alleen als go-to-snack maar ook als ingrediënten voor cakes (bijvoorbeeld deze banana oatmeal cake), taarten, koekjes…

13. Koffie met George Clooney of…?

Hallooooooo, koffie? Thee drink ik het liefst met vriendinnen. Gezellig bijkletsen, praten over zinnige en onzinnige dingen. Geen ongemakkelijke stiltes. Iets wat hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren wanneer ik tegen George Clooney zit.

14. Wat staat er nog op je food bucket lijst?

Er staat op mijn laptop een enorme lijst van recepten waarmee ik graag aan de slag zou gaan. Op het moment: een tiramisu protein fluff, verschillende soorten eiwitrijke cheesecakes (zoals hieronder), nog meer protein fluff smaken, eiwitrijke Oreos. Inspiratie is werkelijk overal…

15. Ik kan niet zonder…

Mijn keukenmachine. Als ik dat ding niet had. Dan hoefde ik nu niet zo hard mijn biceps te trainen in de gym. Dank je, keukenmachine, ik train graag mijn biceps.

..

Van al dat praten over eten krijg ik honger. Ik zeg: tijd voor taart!

Blueberry tofu cheesecake
Print
Door:
Prep time:
Total time:
Serves: 10
Easy peasy blueberry tofu cheesecake.
Wat heb je nodig
Bodem
 • 2 gram agar agar
 • 50 ml water
 • 92 gram (8 stuks) verse ontpitte dadels (ik gebruikte Lucky Excellent Dates)
 • 50 gram havermoutmeel
 • 70 gram havermout
 • ½ tl kaneel
 • ¼ tl zout
Cheesecake vulling
 • 500 gram (1 pakje) tofu
 • 60 ml (2 el) coconut nectar (of honing)
 • 40 gram white chocolate/vanilla caseïne eiwitpoeder
 • 20 druppels white chocolate Flavdrops (optioneel. Met de code FREUD kun je deze met 10% korting bij My Protein bestellen!)
 • 225 ml citroensap
Swirl
Wat moet je doen
Bodem
 1. Mix alle ingrediënten voor de bodem samen.
 2. Bedek een kleine springvorm met bakpapier en eventueel sprayen met non-stick spray. Doe hierin de mix en druk goed aan.
Cheesecake vulling
 1. Verwarm de agar agar in de 50 ml water zonder het aan de kook te brengen. Goed roeren en laten oplossen.
 2. Meng alle ingrediënten voor de vulling samen.
 3. Giet en schep de vulling over de bodem.
 4. Zet in de koelkast terwijl je de swirl klaarmaakt.
Swirl
 1. Mix de ingrediënten voor de swirl samen. Maak met een lepel strepen op de taart als een swirl.
 2. Laat de cheesecake minimaal één uur opstijven.
 3. Jup, that's it.
Serving size: 1 Calorieën: 134 Vetten: 4 Koolhydraten: 11 Eiwitten: 11
Extra
Zonder swirl:
Cal: 1.298; v/k/e: 42g, 108g, 108g.

Met swirl:
Cal: 1.343; v/k/e: 42g, 114g, 112g.

VOLG ME OOK VIA TWITTER EN INSTAGRAM OF LIKE FREUDANDFRIES OM HELEMAAL OP DE HOOGTE TE BLIJVEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: