Wanneer ik bij mijn ouders op bezoek ben, misschien zelfs eens voor langere tijd – wat weinig voorkomt, eerlijk gezegd – en besluit om een receptje in elkaar te flansen, besef ik ineens hoe anders mijn wereld is geworden. Mijn moeder kan best koken en bakken – niet spectaculair, maar prima voor complimenten tijdens kerst – en ik herinner me appelflappen en kwarktaart op verjaardagen, waarbij ik dan graag hielp (want spatels en gardes aflikken). Maar het gaat nooit verder dan de basis. Voor speciale gelegenheden worden misschien wat gekke ingrediënten in huis gehaald, maar ga ik op zoek naar bakpoeder of zelfs baking soda, dan kan ik het wel vergeten. Havermout is geen staple in mama’s keuken en whey kan ik mooi van thuis meenemen.
Niet gek overigens, mijn ouders doen niet aan fitness, laat staan eiwitpoeder. Die wereld waarin ik leef, dat is net zo’n mysterie als wat ik nu precies doe op mijn werk.
Eigenlijk is het veel gekker dat mijn kasten vol staan met zakken whey, caseïne, speltmeel, xanthan gum (wat?) and you name it. En van normale ingrediënten maak ik iets waar mijn familie waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord.
Bananen, bijvoorbeeld.
Wij aten bananen gewoon uit de hand. Geen poespas.
Dan gaat er ineens een hele wereld voor je open, van bananenijs op een hete zomerdag tot protein fluff tijdens zwoele avonden. En wanneer je bananen overrijp raken, schuif je ze zo in de oven vermengd in een beslag. Ik doe alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, “iedereen kent toch immers banana bread wel?” en mijn ouders kijken vragen naar de zompige cake die ik op tafel zet.
Prak de bananen en avocado fijn tot een papje (ontdooi de avocado als je de diepvriesvariant gebruikt door 1 à 2 minuten in de magnetron te plaatsen).
Voeg hieraan de overige ingrediënten toe, behalve de Oreo's en frambozen.
Mix alle ingrediënten tot een nat beslag.
Giet het beslag in een cakevorm.
Breek de Oreo's in grove stukken en verdeel samen met de frambozen over het beslag. Druk sommige stukken wat dieper in het beslag en laat andere juist erop liggen.
Zet de cakevorm in de oven en bak in 30 minuten tot gaar (de cake hoort van binnen nog wat zompig te zijn. Laat de cake volledig afkoelen voordat je deze aansnijdt.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: