Aangezien ik dit weekend ga verhuizen (zie ook Insta) en er veel op de planning staat een simpel recept voor tussendoor. Bovendien werd het wel eens tijd dat ik deze DIY kokosslagroom maken zou plaatsen aangezien er inmiddels al twee recepten voorbij zijn gekomen waarin ik de belofte heb gedaan de stappen uit te leggen (hier en hier). Er komt niet heel veel bij kijken hoor, maar je moet het wel weten natuurlijk!
Vandaag dus de tip hoe je kokosslagroom maakt! Ideaal wanneer je een lactose-intolerantie hebt en je dacht geen slagroom meer te mogen eten. Wees vooral niet getreurd, is een veel beter alternatief. Heerlijk vette kokosslagroom.
Ja, je leest het goed: vette. En dat is helemaal niet erg!
Belangrijk om kokosslagroom te kunnen maken is om volvette kokosmelk te kopen waaraan geen emulgator toegevoegd. Een emulgator zorgt er namelijk voor dat twee stoffen die normaal gescheiden zijn, nu samen blijven hangen. Vet en water stoten elkaar af (denk maar aan olijfolie in water, dat mengt niet), waardoor een goede vette kokosmelk ook beter scheidt dan een light versie. Een emulgator zorgt ervoor dat het toch mengt. Guargum is een voorbeeld van een emulgator en ook maïzena.
Ik haal zelf de kokosmelk van Jumbo Huismerk die 172 calorieën per 100 ml bevat en iets meer dan een euro kost. Zorg ervoor dat jouw kokosmelk alleen datgeen bevat wat je nodig hebt: kokos en water. Dat is in principe ook waarvan kokosmelk wordt gemaakt: door kokos en water te mixen.
Plaats het blik – ZONDER TE SCHUDDEN – in de koelkast. Dit wil je zeker een dag voor gebruik al doen, misschien zelfs nog langer. Kokoscrème en water scheiden van elkaar zodat je de kokoscrème er vervolgens makkelijk uit kunt scheppen. Je houdt dan nog een klein laagje water over.
De volgende en laatste stap is vrij simpel. Klop je kokoscrème op tot een luchtig geheel met een garde (of klopper, zoals wij die gewoon noemen) in zo’n vijf minuten. Voeg eventueel tijdens het kloppen wat stevia of zoetstof naar keuze toe.
Gebruik je kokosslagroom zoals je wilt; schep het ergens op of gebruik een spuitzak.
Plaats de kokosmelk, zonder te schudden, in de koelkast en laat minstens één dag (liever nog langer) staan. Hierdoor scheidt het vocht van de crème en hoe langer de kokosmelk staat, hoe meer crème je overhoudt.
Open het blik, schep de kokoscrème eruit in een kom. Het kokoswater kun je gebruiken voor een smoothie.
Klop de kokoscrème (met de stevia) in zo'n vijf minuten luchtig.
Hallo!
Ik heb net even op de site van de Jumbo gekeken voor precies hetzelfde blik dat jij in je recept gebruikt. Maar als ik dan bij de ingrediënten kijk staat er gewoon emulgator, stabilisatoren, verdikkinsmiddelen etc. bij, terwijl je in je recept juist aangeeft dat je dat juist niet moet hebben!
Hoe kan het dan dat het bij jou wel werkte?
Oh, dat is raar inderdaad! Ik weet niet waarom het mij dan wel is gelukt, heb je het zelf ook al geprobeerd? Al wel een tijd geleden, dan zou ik het nog eens moeten checken. Goed dat je me even tipt want dat lijkt dan ook niet te kloppen..
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Hallo!
Ik heb net even op de site van de Jumbo gekeken voor precies hetzelfde blik dat jij in je recept gebruikt. Maar als ik dan bij de ingrediënten kijk staat er gewoon emulgator, stabilisatoren, verdikkinsmiddelen etc. bij, terwijl je in je recept juist aangeeft dat je dat juist niet moet hebben!
Hoe kan het dan dat het bij jou wel werkte?
Eline
Oh, dat is raar inderdaad! Ik weet niet waarom het mij dan wel is gelukt, heb je het zelf ook al geprobeerd? Al wel een tijd geleden, dan zou ik het nog eens moeten checken. Goed dat je me even tipt want dat lijkt dan ook niet te kloppen..