Monday Meal Prep: een opgeruimde keuken

Monday Meal Prep- een opgeruimde keuken | Freud and Fries

Gezocht: knappe jongeman (25-28 jaar) met geweldige afwas-skills.

Die afwas-skills zijn prioriteit maar het oog wil ook wat, natuurlijk.

Hoewel ik in mijn tienerjaren voldoende afwaservaring heb opgedaan (lees: elke zondag bij mijn ouders thuis en later in de keuken van een bejaardenhuis én de keuken van een horecazaak – al moet ik bekennen dat het bij de laatste twee vooral borden door een enorme machine halen was), ben ik nog altijd niet bedreven en al helemaal geen fan van dat hele afwasgebeuren. Meal preppen vind ik best leuk allemaal maar het brengt één groot nadeel met zich mee: de afwas. En wat een afwas. Met alle pannen en borden en schaaltjes en bestek dat ik gebruik(zeker aangezien ik tussendoor ook nog mooie foto’s probeer te maken) kun je rekenen op een hele berg.

Monday Meal Prep- een opgeruimde keuken | Freud and Fries

Bij gebrek aan afwashulp zit er voor mij op het moment niets anders op dan met eigen oplossingen te komen. Mocht jij tegen hetzelfde probleem aanlopen: hier is misschien wel jouw oplossing.

Dus… hoe houd je je keuken opgeruimd en schoon tijdens het meal preppen en voorkom je een enorme afwas als afsluiter?

  • Tenzij je de goede gewoonte hebt om alles direct in de prullenbak te lopen en jouw prullenbak binnen handbereik staat (ik ben daar gewoonweg te lui voor), bestempel een bakje met “afval” om alle verpakkingen (tenzij je je afval scheidt en ik hoop dat je dat doet, ik doe het niet omdat bij ons appartement alles toch bij elkaar belandt), groente-afval en ander restafval te verzamelen en vervolgens in één keer weg te gooien. Ik vind het altijd een heerlijk moment als ik die hele stapel ZO in de prullenbak gooi en er weer een lege plek op mijn aanrecht komt.
  • Doe tussendoor een afwasje. Met een beetje geluk blijft het water heet genoeg om uiteindelijk alle gebruikte schalen en borden en pannen en bestek in te wassen, zo niet, dan kun je best nog eens schoon water pakken. Vooral wanneer je eigenlijk even een momentje niets hoeft te doen omdat alle pannen op het fornuis staan. Was zoveel mogelijk servies en bestek af en berg het ook direct op. Niet altijd leuk om tussendoor te doen maar het zorgt er wel voor dat je niet uiteindelijk met die berg opgezadeld bent.
  • Doe het tussendoor-afwasje op het moment dat je niet nog van alles moet afgieten om te voorkomen dat je water meteen helemaal vies is of – nog erger! – je je eten in het sop gooit.
  • Wat je niet meer nodig hebt: opruimen! Ga bij jezelf na of je het nog gaat gebruiken? Anders, DE KAST IN!
  • Hergebruik schalen of pannen. Natuurlijk met het oog op hygiëne maar soms kun je echt wel een schaal voor twee soorten ingrediënten gebruiken.
  • Probeer veel eenpansmaaltijden te maken. Zo hoef je niet veel pannen te gebruiken = minder afwas.
  • Voorkom aanbranden. Aangebrande pannen schoonmaken is echt een hel. Zorg dus dat je steeds blijft roeren (denk met name aan rijst) zodat het niet aan gaat koeken! Doe een laagje water in je pan als je klaar bent met koken. Is het toch aangebrand? Gooi er wat baking soda bij.
  • Wat me eraan doet denken: maak het fornuis direct schoon wanneer je er iets als een saus op hebt geknoeid. Voorkom dat het aankoekt en moeilijk eraf te halen is. Zolang het nog nat is veeg je het zo weg.
  • Probeer vooraf te plannen. Dat voorkomt dat je opeens toch weer een extra schaaltje of vork moet pakken. Ik doe het niet overigens, maar misschien werkt dit voor jou wel?

Met deze tips is een afwashulp natuurlijk overbodig.

Maar ken jij of ben jij degene die voldoet aan de bovengenoemde omschrijving, voel je vrij om een berichtje achter te laten (hier, hier, hier of hier).

Heb jij nog tips voor een opgeruimde keuken? Laat het hieronder weten! Met

Meal prep: een voorbeeld

Dan heb ik nog een receptje voor jullie:

Monday Meal Prep- een opgeruimde keuken | Freud and Fries

Sweet chili chicken

Doe 800 gram kipfilet in een grote schaal met 60 ml sweet chili saus. Schep de saus er goed overheen en laat vervolgens minimaal een uur in de koelkast staan. Snijd ondertussen een hele bloemkool in kleinere roosjes en maal fijn in de keukenmachine tot bloemkoolrijst. Voeg zout, peper, knoflookpoeder en cayennepoeder toe (naar smaak) en mix goed. Plaats een wok of hapjespan op het fornuis en laat goed heet worden (spray met non-stick spray of gebruik olie). Voeg de bloemkoolrijst toe en bak in ongeveer 10-15 minuten gaar. Goed roeren/scheppen om aanbranden te voorkomen!

Laat ook een koekenpan goed heet worden en spray met non-stick spray (ik gebruik zelf de Smart cooking spray van Body en Fitshop) en plaats hierin de kipfilet zodra de marinade lang genoeg is ingetrokken. Ik heb zelf de marinade eraan toegevoegd zodat de kipfilet deels gaarkookte (maar er nog steeds een mooi baklaagje zichtbaar was). Bak/kook tot volledig gaar (niet meer roze van binnen).

Verdeel de bloemkoolrijst over vier bakjes en vul ieder bakje met zo’n 200 gram kipfilet. Daarnaast voegde ik er nog een potje uitgelekte maïs aan toe (285 gram totaal) en rauwe paprika, in stukjes gesneden (240 gram totaal). Je kunt er natuurlijk voor kiezen deze nog te koken/bakken maar rauw (en gewassen!) kan ook.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *