Personal Body Plan ♡ Week 2

Mijn Personal Body Plan | Freud and Fries

Waarom?

Stel je jezelf nog wel eens die vraag? Gedraag jij je nog wel eens als dat kleine vervelende kind dat steeds weer diezelfde vraag blijft herhalen? Ben je nog wel eens nieuwsgierig… naar jezelf, je motieven, waarom je dingen doet zoals je ze doet?

De Waarom-vraag

Van alle uitdagingen die Personal Body Plan mij de afgelopen week voorlegde was dit waarschijnlijk wel de lastigste. Als psycholoog (in opleiding) heb ik altijd veel moeten reflecteren op mezelf. Wat voel je? Wat doe je? Hoe pak je dit aan? Waar zitten jouw kwaliteiten en valkuilen? Waar wil je aan werken? Hoe ga je daaraan werken? Het analyseren van mezelf vind ik heerlijk, om nog maar niet te spreken over het analyseren van een ander. Maar de waarom-vraag, ik besefte dat ik die al een tijd niet heb gesteld.

Meestal doe ik maar gewoon wat ik doe. Go with the flow. En dat is vaak prima, want soms moet je niet te lang stilstaan bij wat je doet, het gewoon laten voor wat het is. Maar soms is het niet verkeerd om even op de rem te gaan staan en te kijken naar je gedrag, je gedachten, je gevoelens.

Waarom doe ik dit nu eigenlijk? Waarom wil ik dit veranderen? Waarom lukt dat me niet? Waarom blijf ik hierin hangen? Waarom, waarom, waarom?

Het G-schema

Een laagje dieper gaan dan je gewend bent. Vaak stopt het namelijk niet bij het eerste antwoord.

Waarom startte je met Personal Body Plan?
Omdat ik aan mezelf wil werken.
Waarom wil je aan jezelf werken?
Omdat ik blijf hangen in oude patronen?
Waarom blijf je hangen in oude patronen?
Omdat ik er niet in geloof dat ik ze aan kan pakken?
Waarom geloof je daar niet in?
Omdat ik me op die vlakken onzeker voel.

Een laagje dieper gaan dan wat aan de oppervlakte zichtbaar is. We staan vaak alleen stil bij een gebeurtenis en zien welk gedrag daarop volgt. We ervaren misschien bepaalde gevolgen. Maar wat ligt er tussen?

Gebeurtenis > Gedachte > Gevoel > Gedrag > Gevolg

Het veelgebruikte G-schema uit therapie.

Gebeurtenis: Ik heb net gegeten maar pak toch nog iets extra’s, wat vooral niet de bedoeling was.
Gedachte: “Wat een zwakkeling ben je toch. Zo kun je nooit optimaal trainen, zo zie je nooit resultaat van je training.”
Gevoel: Verdrietig, angstig, gefrustreerd.
Gedrag: Ik maak allerlei vage plannen over hoe ik het ECHT anders ga aanpakken. Maar houd het vooral vaag en sterk beïnvloed door negatieve gedachten. 
Gevolg: De volgende keer gaat het ook niet lukken omdat de poging gevoed is door negatieve gevoelens, wat mijn gevoel van zwakte nog meer versterkt want “weer niet gelukt.”

Pas wanneer je bij deze vier (of vijf) G’s stilstaat, besef je pas wat er aan het spelen is. Je moet jezelf bewust maken van dit proces om eraan te kunnen werken. Herkenning en erkenning, dat zijn de eerste stappen in het proces: jezelf bewust maken dat er iets speelt en het ook zien als iets wat onderdeel is van jouw leven, in stand wordt gehouden door jezelf – of je het nu wilt of niet.

Durf jij het aan, stilstaan bij jezelf en jezelf de waarom-vraag stellen?

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *