Protein Fluff ♡ All you need to know

Het gebeurt nog regelmatig dat ik de vraag krijg hoe ik mijn protein fluff maak. Welk apparaat gebruik ik en welke ingrediënten voeg ik toe? Deze antwoorden vind je ook in mijn Q&A en tutorial, maar ik kan me voorstellen dat dit wat lastig terug te vinden is op mijn blog. Met deze post hoop ik for once and for all (ehh) jouw vragen te beantwoorden.

Het apparaat

Food processor/mijn apparaat

Zelf maak ik gebruik van de Philips HR7777/00. Dit is een all-in-one food processor wat betekent dat zowel het crushen van het ijs, het malen én het opkloppen (ofwel: fluffen) in één bak kan gebeuren. Scheelt gedoe, scheelt een kliederboel, scheelt afwas. Ik hoor alleen maar win-win-WIN.

Ik heb het apparaat destijds via Wehkamp gekocht (linkje hierboven) en ben nog steeds dik tevreden. In mijn fototutorial en videotutorial vind je beiden het gebruik van dit apparaat terug.

Blender + handmixer

Sunny peach-mango protein fluff | Freud and Fries

Foto: Sunny Peach Mango Protein Fluff

“Kan je protein fluff ook maken in een blender?”
Een vraag die ik regelmatig krijg. Begrijpelijk, want de meesten zullen geen enorme apparaten in hun keuken hebben staan. Zeker niet wanneer je student bent, al niet zo’n keukenfanaat bent of gewoon wat minder te besteden hebt. Nou, girl (of boy), I got your back. Het ís mogelijk protein fluff met een blender en losse (elektrische!) handmixer te maken.

Het is niet ideaal. Maar het is mogelijk.

Een tijdje terug was mijn food processor kapot en protein fluff addict als ik ben, moest ik op zoek naar alternatieven. In mijn kast, ergens helemaal achteraan, had ik nog een oude blender staan die ik jaren en jaren terug eens heb gekocht in mijn misschien-moet-ik-eens-smoothies-maken-periode (wat nooit daadwerkelijk een periode is geweest). Door het ijs in stappen te crushen en vervolgens in een andere schaal over te scheppen, was het mogelijk met een blender het ijs te malen. Ik gebruikte de klopper op mijn staafmixer om vervolgens het “protein ijs” op te fluffen.

Hier vind je tips hoe je protein fluff maakt met een blender.

Food processor + keukenmachine

Monique Op Maandag #23 ♡ Protein Fluff Party | Freud and Fries

Iets minder handig, want het neemt wat meer ruimte in, maar mocht je ze beiden los in huis hebben: je kan ook protein fluff maken met een food processor met enkel een hakmes/crusher gecombineerd met een keukenmachine. Wat is het verschil tussen een food processor en een keukenmachine? Hoewel de namen vaak wat verwisseld worden is een keukenmachine in feite dat apparaat met een grote ronde bak en een klopper, ook wel een mixer of keukenrobot genoemd. Een food processor is het apparaat met een hakmes.

Tijdens mijn workshop bij Health Advies Breda had ik beide apparaten ter beschikking. Om het ijs te crushen en te malen gebruikte ik de KitchenAid CLASSIC 3,1 L Foodprocessor 5KFP1325.

Hier vind je het verslag van mijn workshop bij Health Advies Breda.

Staafmixer

Ik raad je niet aan protein fluff met een staafmixer te maken, tenzij je er eentje hebt die in staat is ijs te crushen (bestaan er zulke staafmixers?). Wel heb ik het klopopzetstuk van mijn staafmixer gebruikt om de protein fluff op te kloppen.

Het eiwitpoeder

Micellar Casein protein

Hoe maak je protein fluff? | Freud and Fries-13

Foto: Protein Fluff tutorial met Micellar Casein

Ik zou je altijd aanraden Micellar Casein te gebruiken. Zeker wanneer je protein fluff voor de eerste keer maakt. Micellar Casein is simpelweg het eenvoudigst op protein fluff mee te maken. Geen problemen met opfluffen; als de verhoudingen kloppen en je de stappen volgt, heb je gegarandeerd resultaat. Bovendien eet je protein fluff bij voorkeur voor het slapengaan (vanwege het volle gevoel en een opgezette buik) en dan neem je idealiter ook langzame eiwitten voor de nacht.

Micellar Casein kan je op verschillende plaatsen en bij verschillende webshops kopen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld Micellar Casein (My Protein) of Micellar Casein Perfection (Body en Fitshop). Eén waarschuwing: let er wel op dat het Micellar Casein en géén caseinaat is. Caseinaat is eigenlijk vrijwel hetzelfde als whey (qua gebruikswijze).

Whey protein

Banoffee Protein Fluff | Freud and Fries

Foto: Banoffee Protein Fluff met whey

Wil je het toch uitproberen maar je bent nog niet overgehaald om Micellar Casein aan te schaffen? Ook dan kán je protein fluff maken. Het is niet ideaal en je hebt er extra ingrediënten voor nodig (die je waarschijnlijk ook nog niet in huis hebt), maar het voordeel met whey is dat je veel meer keuze hebt qua smaken. Nadeel is dus dat je er een extra ingrediënt voor nodig hebt: xanthan gum.

Het schijnt niet in alle gevallen nodig te zijn, maar mijn ervaring is tot nu toe dat je het zonder toevoeging van xanthan gum niet kunt maken.

Smart Protein

Oreo Protein Fluff | Freud and Fries

Foto: Oreo Protein Fluff met Smart Protein

Kan het dan ook met Smart Protein? Of een andere eiwitpoederblend?

Ook dat kan. Ik voeg er zelf wel graag nog wat xantan gum aan toe omdat een blend nu eenmaal minder stevig is dan Micellar Casein zelf. Maar ik heb ook regelmatig geëxperimenteerd met een zelfgemaakte blend van Micellar Casein en een nieuwe whey-smaak en ja, óók dat is mogelijk.

Soja eiwitpoeder

Niet uit eigen ervaring maar ik heb mezelf laten vertellen dat het mogelijk is protein fluff te maken met soja eiwitpoeder. Gebruik dan dezelfde werkwijze als bij whey protein.

Hennep poeder

Dit heb ik geprobeerd maar is me tot nu toe niet gelukt en lijkt ook niet te gaan lukken.

Het ijs

IJsklontjes

IJsklontjes als basis of als toevoeging, het kan allebei. Je kan, net zoals ik, twee hele bakken toevoegen, of slechts enkele blokjes om je protein fluff wat frisser te maken. Zonder ijs wordt de fluff vaak wat lauw en iets te luchtig; zelf houd ik daar niet zo van. Maar je kan ze weglaten, als je wilt. Je kan je protein fluff ook op basis van alleen ijsklontjes maken. It’s all up to you.

Diepvriesfruit

All-fruit protein fluff | Freud and Fries

Foto: All-fruit Protein Fluff

Ook hiervoor geldt: als basis of als toevoeging, het kan allebei. Aardbeien werken het best voor echt een stevige fluff (maar zijn wel lastiger te crushen); blauwe bessen, mango en frambozen zijn beter te hanteren door food processors. Mijn ultieme combinatie is blauwe bessen met Cookies & Cream Micellar Casein (maar anderen vinden die combi juist gruwelijk) of simpelweg aardbei met vanille.

Diepvriesgroenten

Duo Penotti Protein Fluff met bloemkool | Freud and Fries

Foto: Duo Penotti Protein Fluff met bloemkool

De laatste tijd maak ik regelmatig mijn fluffs op basis van groenten (iets met geld en zo). Je proeft er niets van (en nee, het is niet zoals die bloemkoolpapjes waar je het stiekem tóch wel proeft). De smaak van je eiwitpoeder (mits je geen smaakloze neemt) overtreft de vrij neutrale groentesmaak wel. Ik heb tot nu toe alleen nog maar diepvriespompoen en -bloemkool gebruikt, maar wie weet zijn er nog leuke andere varianten (broccoli protein fluff, anyone?).

De melk

Karnemelk

“Gebruik je karnemelk om een speciale reden?”

Helaas. Karnemelk is geen magisch drankje wat elke protein tot een ware fluff maakt. Karnemelk is mij simpelweg met de paplepel mok ingegoten gezien mijn moeder karnemelk drinkt en ik blijkbaar al vroeg leerde om karnemelk te drinken. Melk vind ik gewoon niet te doen en heb ik dus ook niet in huis. No tricks, gewoon een kwestie van smaak.

Water

Ik zou je absoluut niet aanraden protein fluff met alleen water te maken, zeker niet wanneer je ook al alleen ijs gebruikt (want hoe meer water, hoe wateriger de smaak), maar het kán wel. Beter gebruik je water gecombineerd met melk (ik begin meestal met een flinke scheut melk en voeg water toe waar nodig).

Loco for Coco Protein Fluff | Freud and Fries

Foto: Coconut Protein Fluff met kokosmelk

Andere melksoorten

Wat ook mogelijk is: melk, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk, rijstmelk. Et cetera. Ik heb nog geen goede ervaringen gehad met de langer houdbare versies (bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk), om de een of andere reden lijken de fluffs dan niet te lukken (op te stijven). Maar protein fluff met Coconut Original van Alpro is een dikke aanrader!

Kwark

In de tutorialvideo (zie hierboven) zie je dat ik kwark toevoeg aan mijn protein fluff. Met kwark maak je een veel stevigere fluff dan wanneer je melk of water gebruikt, maar daar moet je ook maar net van houden. Wie überhaupt al niet gewend is om fluff te eten, kan beter oefenen met melk of kleine porties maken. Maar zelf eet ik het graag omdat het echt een stevige substantie maakt.

Frisdrank

Ja, als je wilt kan je zelfs Coca Cola (light) of iets dergelijks aan je fluff toevoegen. Het is mogelijk protein fluff te maken met enkel Micellar Casein en cola. Ik heb het zelf nog maar eenmalig gedaan en geef er toch de voorkeur aan om ijs toe te voegen omdat het anders te lauw wordt, maar ik zal mij best doen binnenkort toch een receptje te plaatsen.


Dit zijn de basics voor een goede protein fluff, alles wat je nodig hebt. Wat is jouw favoriete combinatie of wat wórdt jouw favoriete combinatie? Laat het me weten, hieronder of via FACEBOOK OF INSTAGRAM en vergeet me dan vooral niet te taggen (@freudandfries) en de hashtag #freudandfries te gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *