Spruitjes leerde ik pas echt waarderen tijdens mijn vakantie in 2013. Daarvoor at ik ook wel eens spruiten – dat wil zeggen, ik tolereerde de gekookte groene mini-kooltjes die mama ons in de winter wel eens voorzette. Maar ze echt leren waarderen deed ik in Tampa, Florida. Tijdens de twee weken die ik daar verbleef in het appartement van Kade, de jongen die ik voor altijd zal blijven associëren met Lolita. Niet op een perverse, nee vooral in a good way. Dat was namelijk het boek dat ons in contact bracht, onze conversation starter.
Twee jaar later kwamen we bij toeval weer met elkaar in contact en in een soort impuls stelde ik voor om eens langs te komen. De eerste plannen voor wat mijn mooiste vakantie (tot nu toe?) zou zijn werden gemaakt.
Kade was, meer dan ik, een echte foodie, hij was dol op zijn eigen avondmaaltijden creëren, experimenteren in de keuken en “spelen” met messen. Om de zoveel dagen (niet zoveel dagen overigens) gingen we naar een of andere shabby-uitziende supermarkt met een enorme versafdeling. Ik heb werkelijk waar nog nooit zoveel groenten en fruit bij elkaar gezien (of zoveel wat ik niet kende). Kade en ik sloegen in en Kade kookte.
Echt, mannen die voor je koken, you touch me in my weak spot.
Waar ik niets anders kende dan gekookte spruitjes, schoof Kade ze de oven in en WOW, wat een smaak! Het klinkt misschien wat vreemd dat ik dat zelf nooit eerder had geprobeerd, maar bij thuis ging de oven alleen aan bij speciale gelegenheden of voor de Aardappel Anders schotel, to be honest.
Spruitjes uit de oven, you can carry me away, en zeker in combinatie met ham en een zoete jam… Dit is ideaal voor het kerstdiner maar why wait until Christmas?
Verwarm de oven tot 220ºC en zet een bakplaat klaar met een stuk bakpapier.
Maak de spruitjes schoon door de harde kontjes eraf te snijden, eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen en kort te spoelen onder de kraan.
Halveer de spruitjes en verdeel over de ovenplaat. Strooi wat zout en peper erover.
Plaats in de oven en bak zo'n 25 minuten tot ze bruin beginnen te kleuren.
Verwarm ondertussen een koekenpan tot deze goed heet is. Spray in met non-stick spray en voeg de hamblokjes toe. Bak tot bruin en enigszins crispy (zo'n 10 minuten).
Schud de hamblokjes in een schaal en voeg de jam toe. Meng goed.
Zodra de spruitjes klaar zijn kun je alles bij elkaar gooien zodat ook de spruitjes wat van de jam opnemen en voilà! Simpel en snel en enorm smakelijk!
Heb dit recept al 2 x geprobeerd en ik vind het geweldig. Heb het ook mijn broer voorgezet toen hij op bezoek was en hij vond het heerlijk. Dat is weer eens iets anders dan gekookte spruiten of spruiten in witte saus zoals ons ma altijd deed.
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Heb dit recept al 2 x geprobeerd en ik vind het geweldig. Heb het ook mijn broer voorgezet toen hij op bezoek was en hij vond het heerlijk. Dat is weer eens iets anders dan gekookte spruiten of spruiten in witte saus zoals ons ma altijd deed.
Jeeeej, Marinka, wat leuk om te horen! Ja, spruitjes uit de oven is zoveel lekkerder dan gekookt! <3
Wat lekker! Hou niet zo van spruitjes maar dit is zeker het proberen waard.