Wat ik vind van (hetg)een di(e-)eet

Wat ik vind van een dieet | Freud and Fries

“Zooooo, kijk eens wat die-eet!”

Wanneer iemand over diëten begint krijg ik spontaan jeuk. Waarschijnlijk werk ik dus in de verkeerde setting want ja, negen van de tien klanten die bij een personal trainer komt heeft het over diëten.

“Ik volg op het moment het [vul huidige trend in] dieet.”
“Ik moet echt op dieet.”
“Ik wil wel op dieet maar…”

Nee.

Wat je eigenlijk zegt is: er moet iets veranderen. Er moet iets veranderen en niet eens per se in de voeding maar in het gedrag. Dat je niet meer naar de snacks grijpt en bewuste keuzes maakt. Gezondere keuzes. Maar wat is gezond?

“Ik mag niet meer snoepen.”

Jawel.

Je gaat alleen bewust snoepen. Niet gedachteloos allerlei troep in je stoppen. Nee, heel bewust allerlei troep in je stoppen. Of zoiets.

Korte termijn genot…

Ik ben lichtelijk allergisch voor het woord diëten omdat het impliceert dat het een korte termijn dingetje is. De komende tijd eet je alleen maar gezond. Je gooit nu even je leven radicaal om. Geen junkfood, fastfood, snoepgoed. Alleen nog groenten, alleen nog sapjes, absoluut geen carbs, brood is dood, zuivel is de duivel.

Je vindt het eigenlijk maar niets, die komkommers elke dag, en je snakt naar een stuk pizza, naar die reep chocolade en wilt niet altijd het koekje bij de koffie afslaan. Maar je gaat je erdoorheen sleuren. Nog even die laatste kilo’s (en dan mag je weer). Diëten impliceert een tijdelijke verandering.

Als ik even drie weken stop met roken ben ik ook gezond bezig toch? Dan voorkom ik de kans op enge longziektes.

Zo werkt het niet.

… of lange termijn plezier

Wil je écht gezonder gaan leven – en gezonder mag je invullen naar eigen behoefte: afvallen, aankomen, meer vitaminen, meer energie gevend – dan wil je gedrag aanpakken. Je gaat dus je gedrag veranderen..

Alleen, gedrag verander je niet van de ene dag op de ander. Dat is een verandering die geleidelijk gaat, in stappen. Gedragsverandering gaat voornamelijk over het doorbreken van oude, vaak vastgeroeste gewoontes. Dingen die je doet maar waarvan je je amper bewust bent. Daar stop je niet ineens mee, daar breng je nieuwe gewoontes voor in de plaats.

Wat ik vind van een dieet | Freud and Fries

Instant gratification

Je wilt dat wasbordje. Je wilt in ieder geval een zwembandje minder. Je wilt resultaat. Je wilt jouw ideale lijf. En dat wil je NU. Niet morgen. Niet over zes maanden. Niet over drie jaar. NU.

Die wens om onmiddellijk te krijgen wat je wilt en daarnaar te handelen heet instant gratification. Onmiddellijke bevrediging. We leren het een…

❝Even wachten tot mama uitgepraat is.

delayed gratification – maar verwachten eigenlijk het ander.

❝Hoezo heb je nog niet op mijn bericht gereageerd? Je hebt het gelezen, dat zie ik toch!

Diëten die snel enorme resultaten beloven – in slechts vijf weken tijd bikiniproof! – spelen in op onze behoefte aan die instant gratification. Snelle resultaten, minimale moeite. Maar ook maximale terugval.

Wacht jij op de tweede marshmallow?

Misschien raak je inderdaad de kilo’s kwijt. Misschien verdwijnt dat zwembandje. Alleen, wanneer je je gedrag niet hebt aangepast, geen andere mindset hebt gecreëerd, is er eigenlijk niets veranderd en zal je al snel weer in oude gewoontes en patronen terugvallen. Zodra je je doel hebt bereikt, de beloning of bevrediging (gratification) hebt behaald, is er niets meer om voor te gaan.

Je gaat weer terug naar af.

Dat is wat ik van diëten vind. Tijdelijke oplossingen voor een probleem. Symptoombestrijding. Wat als je van het probleem geen probleem meer maakt? Door het stukje bij beetje aan te pakken en jouw gedrag zo te verbuigen dat het geen probleemgedrag meer is. Je levensstijl veranderen. Zonder dieet.

Kijk eens wat een dieet? Nee, kijk eens naar hetgeen die eet!

Maar wel bewust. Verantwoord.

Ik heb ook nog een filmpje voor jullie over delayed gratification. Want kinderen – zolang ze niet huilen en zeuren en jengelen – zijn best schattig. Kinderen die moeten wachten maar het moeilijk vinden. Zoals wachten op resultaat nu eenmaal moeilijk is. En dat gaat niet altijd goed. Kijk maar eens wat die eet:

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *