Protein fluff cake
Door: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 1
 
Wat heb je nodig
Cake
  • 6 eiwit (227 gram, bijvoorbeeld Vloeibaar Eiwit)
  • 1 tl cream of tartar (wijnsteen)*
  • 1 tl vanille aroma (ik gebruikte Dr Oetker)
  • 20 gram whey (bijvoorbeeld Impact Whey (My Protein) of Whey Perfection (Body en Fitshop)) (Chocolate Coconut Bounty)
Protein fluff
Wat moet je doen
Voor de cake
  1. Indien je begint met hele eieren, splits dan de eiwitten en bewaar in een aparte kom. Laat een uur buiten de koelkast staan zodat deze op kamertemperatuur zijn.
  2. Doe de eiwitten in een kom (of keukenmachine met klopper), samen met de cream of tartar en vanille aroma. Klop in zo'n 2,5-3 minuten op tot zachte pieken ontstaan (niet helemaal stijf kloppen!).
  3. Voeg nu het eiwitpoeder in stappen toe en vouw steeds voorzichtig door het opgeklopte eiwit. Let erop dat je niet gaat roeren of te agressief erdoorheen schept, want dan gaat er veel lucht (en dus volume!) verloren.
  4. Zodra het eiwitpoeder goed verdeeld is en je geen witte stukken meer hebt (mits je een gekleurde eiwitpoeder gebruikt, anders zie je het natuurlijk niet zo goed), leg je een stuk bakpapier in een ovenschaal (ik gebruikte een rechthoekige van ongeveer 17 x 25 cm). Spray deze ook in met non-stick spray.
  5. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit in de schaal en strijk glad. Ik heb er nog een mes doorheen gehaald om eventuele luchtbellen te laten knappen.
  6. Bak in de oven, 20 minuten, op 170ºC. De cake is dan lichtgoudbruin en crispy. Laat eerst afkoelen voordat je 'm uit de schaal haalt.
Protein fluff
  1. Ondertussen kun je de protein fluff klaarmaken! Dit gaat in principe in werking volgens de stappen die je ook hier vindt. Dus: aardbeien crushen, eiwitpoeder toevoegen, melk toevoegen en flink opkloppen. In tegenstelling tot vorige protein fluff-recepten is het blend proces van kortere duur en is vooral het opklopproces erg belangrijk. Zonder elektrische klopper ga je geen fluff krijgen. Ik voeg zelf het water en de WF syrup pas later toe, als de klopper al aan het werk is. Een extra beetje xanthaan gom** doet ook wonderen!
Extra
Cake:
Cal: 202; v/k/e/vez: 1g, 3g, 40g, 1g.

Protein fluff:
Cal: 156; v/k/e/vez: 1g, 13g, 23g, 1g.
Voedingswaarde
Serving size: 1 Calorieën: 362 Vetten: 1 Koolhydraten: 16 Vezels: 2 Eiwitten: 64
Recipe by Freud and Fries at http://freudandfries.nl/protein-fluff-cake/