Beat That ♡ Depressie: Gewoon leuke dingen doen

Beat the depression ♡ Gewoon leuke dingen doen | Freud and Fries

❝Je moet gewoon leuke dingen gaan doen.

Dit goedbedoelde advies stuit iemand met depressieve klachten vaak tegen de borst. “Oh ja, gewóón leuke dingen doen, maar hoe dan?!” Immers, je hebt geen zin, kan je er niet toe zetten en áls het zo simpel was, dan deed je het toch gewoon al? Je hebt niet voor niets een depressie, dat betekent dat je weinig plezier ervaart en veel minder belangstelling hebt voor bijna alle dingen. Waar je vroeger graag naar een feestje ging, kruip je nu liever weer onder de dekens en sluit je je af voor de wereld.

En toch is er helemaal niets mis met deze misschien op het eerste oog kortzichtige en weinig begripvolle tip. Sterker nog, tóch ga ik – ietsje later in ons gesprek – precies hetzelfde advies geven, zij het in een iets andere bewoording, en hopelijk ga je het dan wel uitvoeren.

Laat me iets aan je uitleggen. Waarschijnlijk ga je het heel vanzelfsprekend vinden als je dit leest.

Er komen veel dingen kijken bij het hebben van een depressie, maar een van de meest kenmerkende is wel dat er sprake is van somberheid. Je voelt je down, verdrietig, treurig en het is meer dan “even een dipje” – je voelt je eigenlijk meestal wel zo. Je bent somber. En wie somber is, heeft niet veel zin om dingen te ondernemen. Ook zonder een depressie kan je je daar wel een voorstelling van maken: als jij een mindere dag hebt, kom je ook liever je bed niet uit, zeg je liever ook die verjaardag af. Logisch. Je wordt steeds passiever.

Als dat door blijft zetten, als je steeds minder gaat ondernemen en je steeds meer in huis, in je bed of op de bank blijft hangen, krijg je natuurlijk ook steeds minder prikkels binnen. Ergens is dat misschien fijn – je hebt zo genoeg van pijn en verdriet en mensen en de wereld – maar tegelijkertijd zorgt het ook voor minder voldoening. Plus, je hebt echt ongelofelijk veel tijd om na te denken over al je pijn en verdriet en mensen en de wereld.

Je wordt nóg somberder. Je krijgt nog minder zin in dingen. Je wordt nog passiever. Je –

– begrijpt het misschien wel: we zitten in een vicieuze cirkel.

❝Dit noemen we de depressiecirkel.

De depressiecirkel is een neerwaartse spiraal waarbij je somberder en somberder wordt en steeds minder gaat ondernemen. Wil je uit je depressie stappen (alsof het zoiets simpels is, which I know: it’s not), dan moet je die cirkel gaan doorbreken.

“Gewoon minder somber zijn” is daar niet bij. Hoe graag we het ook willen, er is geen schakelaar die je even om moet switchen waarna je opeens weer vrolijk bent. Dus nee, dat is het niet.
“Gewoon meer plezier hebben” is ook niet de oplossing. Dat merk je wel wanneer iemand met het goedbedoelde advies komt om “gewoon leuke dingen te doen.” Je hebt niet opeens zomaar plezier, anders had je het nu wel.
“Meer voldoening” uit dingen halen doe je ook niet zomaar. Dan moet je éérst dingen gaan doen.

En dat is hem dus: dingen gaan doen. Niet “gewoon dingen gaan doen,” want zo makkelijk en gewoon is het niet. Maar in feite gaat het daar wel om: leuke dingen gaan ondernemen. Dingen die mogelijk leuk zouden kunnen zijn, ook al voelen ze op dat moment (nog) niet zo. Potentieel plezierige activiteiten. Wat vond je vroeger leuk, wat vind je misschien nu nog steeds wel leuk, wat zou je leuk kúnnen vinden?

Je gaat je er niet meteen vrolijk van voelen. Natuurlijk niet. Dat heeft echt tijd nodig. Maar door dingen te gaan ondernemen krijg je wel meer prikkels binnen, ervaar je meer voldoening en is er minder ruimte om te piekeren. Op de langere duur zal je ook wat minder somber ervan worden, meer plezier gaan ervaren en dan ga je vanzelf meer en meer ondernemen.

Maar het begint wel, zoals gewoonlijk, met DOEN.

❝Je moet gewoon leuke dingen gaan doen.

… is eigenlijk helemaal niet zo’n slecht advies. Het is alleen dat het zoveel lastiger is dan het klinkt, je zet het niet zomaar om in de praktijk. Ja, het is lastig; ja, het voelt een beetje geforceerd; ja, je moet jezelf over een flinke-flinke drempel tillen. Maar helaas is er geen wondermiddel waarmee je in een keer van je depressie afkomt. En dít werkt wel.

En ook zonder een depressie is dit een hele goede tip. Als ik een dag minder in mijn vel zit, of wanneer ik liefdesverdriet heb, merk ik bij mezelf ook de neiging om me terug te trekken en me af te sluiten van de wereld.

❝Niet doen, Monique, niet doen!

Dan ga ik ineens mijn eigen psycholoog spelen en ga ik júist dingen doen. Al heb ik geen zin en wil ik liever het tegenovergestelde doen. Maar ik weet wat mij in the end meer gaat opleveren, dus ga ik mezelf maar even psychologen. “Gewoon leuke dingen doen.”

En ja, it helps.

Pas jij het ook toe?


OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN MEER PSYCHOLOGISCHE STUKJES? VOLG FREUD AND FRIES (EN MIJ) OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *