Monique Op Maandag #33 ♡ Italiaans leren

Monique Op Maandag #28 ♡ Rome | Freud and Fries

Als je me, naast dat je deze blogs leest, ook volgt op Instagram, heb je misschien al gemerkt dat ik Italiaans aan het leren ben. Of misschien anders vroeg je je misschien af waar ik af en toe Italiaans erdoorheen gooi (of in het ergste geval vroeg je je af wat die vreemde woorden waren die soms ineens voorbij komen). En ja, dat is inderdaad wat ik aan het doen bent.

Het leuke vind ik bovendien dat wanneer ik hier iets over post, ik eigenlijk altijd wel reacties erop krijg van anderen die ook bezig zijn Italiaans (of een andere taal) te leren. Tof, want er is niets mooiers dan jezelf iets nieuws aanleren en een uitdaging aangaan (vind ik dan). Ben jij ook bezig met een taal? Laat het me zeker weten!

Zelf ben ik nu zo’n twee maandjes bezig – nog niet zo lang dus – en deze post gaat dan ook absoluut niet een “zo-zou-je-het-moeten-doen”-post worden. Maar de afgelopen tijd heb ik wel wat leuke manieren gevonden om met Italiaans bezig te zijn en die tips wil ik graag met je wil delen!

Oefenen: Duolingo

Mijn allereerste manier om écht met Italiaans bezig te zijn was via Duolingo. Ik had deze app gedownload op mijn telefoon zodat ik onderweg in de trein naar werk of van werk kon oefenen (soms met inspreken, maar als er te veel mensen waren sloeg ik dat gedeelte over). Elke dag twee tot vier lesjes en vooral heel veel herhaling. Je leert hierdoor enorm veel woorden en zinnen en woorden komen steeds terug. Echt een fijne instap en je wordt voortdurend (per mail) gemotiveerd om door te gaan en een lesje te pakken.

Podcast: Coffee Break Italian

Na mijn vakantie in Thailand ontdekte ik een heel nieuwe interesse: podcasts. In de eerste instantie luisterde ik naar wat informatieve podcasts, maar op een gegeven moment dacht ik: zouden ze ook Italiaans hebben? Al snel kwam ik bij Coffee Break Italianhonestly echt de tofste manier die ik tot nu heb ontdekt op een taal te leren (ze hebben ook een Spaanse, Franse, Chinese en Duitse versie!). Een Schotse man, een Italiaanse vrouw en een meisje dat Italiaans leert. Niet enkel het opdreunen van woorden, maar zij zijn samen aan het leren, geven daarnaast nog een boel extra info (ook wat culturele informatie!) en houden gesprekjes, leggen uit waarom woorden zo en zo worden uitgesproken en geschreven, et cetera.

Het liefst ga ik ‘s avonds een wandeling maken en luister dan twee à drie afleveringen (nu ik nog gewoon in het eerste seizoen zit) terwijl ik lekker in de buitenlucht ben. Echt de ideale manier om je hoofd leeg, maar tegelijk ook weer vol, te maken en op een speelse manier de taal te leren.

Monique Op Maandag #28 ♡ Rome | Freud and Fries

Italiaanse muziek met lyrics

Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli – wie kent ze niet? Ik weet niet of dat ook voor jullie geldt, maar dit was muziek waar ik (schijnbaar?!) vroeger al naar luisterde. Muziek die ik vroeger ook al meezong, zij het vooral fonetisch. Buitenlandse muziek luisteren in de taal die je leert is een leuke manier om een taal te leren. In de eerste instantie kun je bijvoorbeeld al luisteren of je woorden herkent, daarna kun je de songtekst doornemen en op een gegeven moment ben je werkelijk stukken aan het meezingen. Langzamerhand word ik daar steeds vaardiger in en het voelt heelrijk om dan ineens een volledige zin mee te blèren (ja, je wordt niet opeens een zangtalent, Moni).

Italiaans Instagram accounts

Je kan ook denken aan Facebook pagina’s, blogs of Youtube kanalen, maar hierbij is het handig om iets te kiezen waar jij graag je tijd aan besteedt. Voor mij zijn dat Instagram accounts en dus heb ik de laatste tijd wat meer Italiaanse profielen bezocht. Zo struikel in mijn feed af en toe over een Italiaanse tekst die ik dan net wat langer bekijk of komen in mijn stories Italiaanse verhalen voorbij. Ik versta het nog niet meestal, maar stukje bij beetje kan ik er meer van maken en ik zie het een beetje als steeds Engelse tv-programma’s horen vóórdat je er echt iets van kan maken. Hoe meer je ermee geconfronteerd wordt, hoe meer je het (ongemerkt dan misschien) opneemt.

Tripje naar Italië

Ja en DUH, je kan uiteraard ook gewoon naar het land zelf gaan en je onder de locals begeven. Dit moet ik nog wel gaan doen, maar het staat zeker op de planning. Als ik het geregeld kan krijgen, wil ik het liefst dit jaar nog een tripje maken naar mijn favoriete Europese land. Ik probeer mijn favoriete Europese stad even links te laten liggen (en eerlijk waar, ik ben er dit jaar al geweest… WOEPS), maar wie weet wordt het Florence, Milaan of Venetië?

Monique Op Maandag #28 ♡ Rome | Freud and Fries


Andere manieren om een taal te leren zijn natuurlijk door een taalcursus te volgen (als je op de universiteit zit, bieden zij vaak ook cursussen aan) of op zoek te gaan naar een maatje die met hetzelfde bezig is, zodat jullie samen kunnen oefenen.

BEN JIJ OOK EEN TAAL AAN HET LEREN EN WAT WERKT DAARBIJ VOOR JOU? DEEL JOUW TIPS EN TRICKS HIERONDER OF LAAT HET ME WETEN OP SOCIAL MEDIA: MIJN FACEBOOK OF INSTAGRAM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *