Travel Hotspots ♡ Koh Tao

Koh Tao is niet groot. Het is een eiland dat je in principe snel genoeg gezien kunt hebben, maar dan per ongeluk toch langer blijft hangen dan je dacht. In mijn geval dan. Ik zou tot het eind van mijn reis daar gebleven zijn, als er niet wat verandering in de plannen waren gekomen.

#FOOD

Coconut Monkey (€)

Koh Tao | Freud and Fries

Hoewel er veel over de service te zeggen is (verkeerde bestellingen leveren, niet aangeven dat een bepaald ingrediënt niet aanwezig is maar wel de halve maaltijd voorgeschoteld krijgen, personeel dat opnieuw komt vragen wat je ook alweer gekozen had), ben ik hier elke ochtend voor mijn ontbijt geweest. Oké, als je het personeel negeert, is het gewoon een geweldige plek om je dag te starten. Het ontbijt is héérlijk en het uitzicht is een hele dikke plus. Geen Thaise start van de dag (lees: geen rijst), maar gewoon lekker Westers, zoals de schaaltjes yoghurt met granola en fruit.

ACTWO (€€)

Koh Tao | Freud and Fries

Ik kwam hier bij toeval (eens niet via TripAdvisor) omdat de plek er gezellig uitzag. Er is een grote buitenplek met lage tafels en kussens om in te chillen, met uitzicht over de zee. Boven je hoofd hangen lampen in de vorm van een soort kleurrijke kwallen in bomen en er heerst een hele relaxte sfeer. Ik kwam hier een eerste keer, maar ook een tweede, en bestelde beide avonden een curry (my forever favorite).

I Love Salad (€)

Koh Tao | Freud and Fries

Behoefte aan een keer wat anders dan rijst, dan ga je naar I Love Salad. Deze eettent ligt wat meer in het zuiden (en van hieruit kom je makkelijk bij Pirate Bay, zie hieronder) van het eiland, maar is zeker de moeite waard voor een bezoekje. Een healthy hot spot is het zeker wel te noemen, maar en je komt gewoon niets te kort. Ik kwam hier vlak voor de middagsluit maar kon toch nog aan een tafeltje plaatsnemen en gelukkig maar!

#SLEEP

Koh Tao Central Hostel (€)

Prima plek om te verblijven, want het ligt vlakbij de pier en de slaapzaal is prima. Het fijne is dat de eigenaar een Nederlander is, zodat je nog extra tips kunt vragen over je whereabouts op Koh Tao. Je krijgt aan de receptie een deken en kussensloop mee en je sleutel. In de tijd dat ik er zat (oktober) was het behoorlijk rustig. Er is geen gemeenschappelijk zaal, dus je mede-reizigers ontmoet je gewoon in de slaapzaal zelf. Elke stapelbed heeft zijn eigen inhammetje met aan beide kant een muur, zodat je wel wat privacy hebt. De wc’s en douches zijn prima, worden schoongemaakt, maar ruiken niet superfris. Als je niet veel wilt uitgeven en vooral een plek zoekt om te overnachten, is dit hostel een goede keuze.

#BEACH

Ao Leuk

Koh Tao | Freud and Fries

Ao Luek zag ik overigens ook op bordjes staan, maar volgens mij is de Thai niet super nauwkeurig als het op namen aankomt. Zo weet ik ook nog steeds niet of het Koh Phangan of Koh Pha Ngan is of misschien toch met een streepje ergens? Sandwiches heten soms ook sanwiches en zo heb ik nog wel meer interessante spellingen voorbij zien komen. Anyway, Ao Leuk is ook werkelijk een leuk strand. Helder water, ideaal om te snorkelen, en het is een privéstrandje, dus lekker rustig (in tegenstelling tot het groot stuk strand dat aan de westkust ligt).

Pirate Bay

Als je een houten steiger oploopt en vervolgens door een klein tentje (even schoenen uit en weer aan doen) gaat, kom je bij Pirate Bay. Nee niet die plek waar je je downloads vandaan haalt (of niet haalt, uiteraard), maar een strandje met een piratenvlag en waar chille, bijpassende (piraten?) muziek wordt gedraaid. Ik was onderweg naar het strandje hieronder, dus ik liep er enkel doorheen, maar het lijkt me wel een toffe plek om te loungen.

Secret Beach

Op Maps.Me zag ik opeens de naam “secret beach” voorbij komen toen ik had besloten een wandeling langs de zuidwestelijke kustlijn te maken en daar strandde ik. Net voorbij Pirate Bay vind je een klein stukje zandstrand afgeschermd door grote rotsblokken en enigszins onttrokken aan het zicht. Hangmatten van touw en helder water om in te zwemmen, een klein (ongeopend) barretje en plekjes om te zitten. De ideale plek om tot rust te komen en te ontsnappen van het toerisme. Ik heb hier aardig wat uurtjes gespendeerd, hangend tussen de bomen en verbrandend in de zon.

#TODO

Snorkelen (Ao Leuk)

Als je nog nooit gesnorkeld hebt (of juist als je dat wel hebt gedaan), moet je een kans wagen op Koh Tao. Helder water, kleurrijk koraal en hele scholen vissen. Je kunt een snorkelsetje huren of natuurlijk gewoon kopen, want wie weet raak je wel helemaal verknocht!

Zwemmen

Gewoon lekker het water in, je bent op een tropisch eiland. Dit hoef ik je niet te vertellen toch?

Duiken

Iedereen zegt het, ik heb het alleen niet gedaan. Maar Koh Tao schijnt de beste (en goedkoopste) plek te zijn om je brevet te halen.

#EXERCISE

Muay Thai (The Monsoon Gym)

Koh Tao | Freud and Fries

Een absolute must, als je het mij vraagt, wanneer je in Thailand komt. Natuurlijk ga je deze Oosterse vechtsport eens testen. De meeste gyms zijn er wel op ingespeeld en bieden privélessen aan. Hoewel het misschien ook juist leuk is gewoon deel te nemen aan een groepsles. Let wel op dat je niet een verkeerde trap geeft zoals ik deed, want dan loop je met een gekneusde voet rond.

Hiking

De beste manier om een plek te verkennen, is nog altijd te voet. Niet iedereen zal het met me eens zijn, want niet iedereen is zo (extreem) dol op wandelen als ik, maar door veel wegen te voet af te leggen heb ik waarschijnlijk wel net wat meer gezien en meegekregen dan een ander. Zeker op Koh Tao is wandelen prima te doen – het eiland is immers niet zo groot – en als je dan een route kiest, zou ik toch wel die naar Mango Viewpoint aanraden. Het is wel een flink steile klim, maar volledige voldoening als je dan aan de top staat.

#VIEW

Mango Viewpoint

Mango Viewpoint | Freud and Fries

En wat een uitzicht… Jup, ik heb het over Mango Viewpoint. Hiervoor noemde ik al dat hiken naar deze plek echt een must is, maar ook als je dat niet ziet zitten, raad ik je aan een scooter naar de top te pakken. Je betaalt 100 THB voor het uitzicht, maar geloof me, dat wil je.

MEER REISVERSLAGEN EN REISTIPS OF JUIST OP ZOEK NAAR RECEPTEN EN FITNESS? VOLG FREUD AND FRIES OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *