Van control freak naar control break

Van control freak naar control break

Ik ben een control freak eerste klas.

Oké, misschien niet eerste klas maar voldoende om me eraan te irriteren dat de titel niet rijmt.

Wanneer we op de middelbare school aan een project werkten nam ik het liefst alle taken op me. Dan wist ik zeker dat het goed ging en was dat niet zo, dan was het in ieder geval mijn eigen schuld. Ik had het allemaal zelf in handen. Ik was ook degene die zelf samenvattingen schreef; niet overnam. Dan wist ik in ieder geval zeker dat het goed zou zijn.

Soms vraag ik me af of ik gewoon een narcist ben. Maar ik denk het niet. Ik doe niet alles goed. Verre van. Ik ben net als de rest van de samenleving gewend niet teveel in mezelf te geloven. “Doe maar bescheiden, dan ben je al arrogant genoeg.” Of zoiets.

Echter, dingen uit handen geven is zeg maar niet mijn ding. Niet omdat ik denk dat ik alles beter kan maar gewoon omdat ik controle wil hebben. Controle loslaten is zeg maar niet mijn ding.

Gezonde controle

Er is niets mis met een beetje controle. Dat zeg ik niet alleen om mezelf goed te praten. Controle is best handig wanneer iemand een schaal bonbons voor me op tafel zet. Of wanneer er een kansloze discussie op Facebook wordt gevoerd. Of als mijn katten weer eens het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Een beetje controle houdt ons uit de gevangenis, zorgt ervoor dat we niet allen tonnetje rond zijn of dieren achter het behang plakken.

Niet voor niets ontwikkelt de mens zijn cortex praefrontalis. Dat deel van onze hersenen weerhoudt ons ervan te reageren op onze primitieve driften. In de puberteit zijn die impulsieve acties nog wat minder geremd; dan is de prefrontale cortex nog in groei. Maar ik neem aan dat ik inmiddels die tijd wel achter me heb gelaten en zover ik weet heb ik geen hersenbeschadigingen (in ieder geval geen casusje Phineas Gage).

En dat is maar goed ook. Anders zat ik nu inderdaad achter tralies. Of had ik een stel katten – oh wacht.

Maar even serieus. Met het hebben van wat controle is niets mis.

Wanneer het obsessief wordt

Tenzij het een serieuzere vorm aanneemt. Dan heb ik het niet over kleurpotloden steeds in dezelfde volgorde moeten terugleggen guilty! maar over je huis niet kunnen verlaten zonder je standaard veiligheidsroutine (en ook even het gasfornuis drie keer checken ook al eet je altijd buiten de deur) of steeds weer je handen moeten wassen wanneer je iets hebt aangeraakt. Dan hebben we het over een obsessief-compulsieve stoornis.

Ik denk overigens niet dat ik een stoornis heb. Misschien een gezonde en ietwat ongezonde behoefte aan controle, een flinke dosis koppigheid en een “ik kan het allemaal wel alleen” mindset, maar geen

❝Vandaag laat ik de touwtjes los.

Dus begin ik aan een gedragsexperiment. Wilde ik immers geen psycholoog worden omdat ik zo geïnteresseerd was in gedragsbeïnvloeding?

Personal Body Plan

Na lang getwijfeld te hebben heb ik me toch ingeschreven bij Personal Body Plan. Niet alleen geld speelde een rol maar ook de gedachte dat ik het best allemaal zelf zou moeten kunnen. Ik ben immers psycholoog en personal trainer en weet best het een en ander over voeding en sport. En tóch schreef ik me in.

Een moment van zwakte? De hoop op een superstrak fysiek? Ik zal niet ontkennen dat ik benieuwd ben naar wat het zal doen met mijn lichaam. Maar in de eerste plaats ben ik vooral nieuwsgierig naar het mentale proces en de veranderingen die ik ga maken in mijn gedrag.

Had ik dat ook alleen kunnen doen? Misschien wel. En uiteindelijk doe je het nog steeds “alleen” en zet je zelf nog alle stappen. Maar hoe makkelijk is het om terug te keren naar oude patronen en gewoontes? Dus laat ik de touwtjes een beetje los. Ik laat de touwtjes een beetje vieren.

Vanaf volgende maand mogen jullie dus af en toe een update verwachten en misschien wat meer psychologie-gerelateerde teksten over mijn “gedragsexperiment”. Niet langer voornamelijk Fries maar ook wat meer Freud dus.

Voor nu ga ik echter deze nieuwe stap vieren. Iets met een bak kwark met eiwitpoeder en cacao nibs. Ik ga ook weer niet te veel controle loslaten hè.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *