Review ♡ Boek: Bites!

Review ♡ Boek- Bites! | Freud and Fries

Ik houd van kookboeken. Niet omdat ik exact die recepten wil namaken, maar het geeft me inspiratie voor mijn eigen baksels en kooksels. Ik kan een plaatje in een boek zien en opeens tot een geweldige (denk ik dan) combinatie komen. “Als ik dat eens met … probeer?”

Als ik behoefte heb aan foodporn pak ik mijn kookboeken erbij. Mijn voorkeur gaat uit naar boeken met vooral heel veel foto’s – dat visuele is gewoon zó belangrijk – maar ik heb ook de Vegetarian Flavor Bible in mijn boekenkast staan: geen foto’s, alleen maar geslaagde combinaties. It gets my brain running.

Niels van Loon benaderde mij een tijdje terug met de vraag of ik eens in zijn boek wilde kijken. Bites!, een boek vol met gezonde alternatieven voor lekkere tussendoortjes. Maar dan zonder geraffineerde suikers, E-nummers, veel verzadigd vet en zout; ontwikkeld door een professioneel team. Iets waarmee je mij blij kunt maken: een boek vol tussendoortjes die ook nog eens gemaakt zijn van meer natuurlijke en gezonde ingrediënten (nu besef ik dat je tegenwoordig eigenlijk het woord “gezond” niet echt meer in de mond kan nemen zonder te horen te krijgen dat niets zomaar “gezond” gelabeld kan worden, maar hopelijk snap je wel wat ik ermee bedoel).

En nu, wat is mijn impressie van dit tussendoortjes-boek Bites!?

Op het eerste oog

Mijn eerste gedachte bij het openen van de verpakking was “wat een heerlijk, vrolijk boek.” Een boek dat – excusez-moi voor deze cliché-uitspraak – schittert in haar eenvoud. Een kaft met geïllustreerde groenten en fruit en dat allemaal in vrolijke kleuren. Wie wel eens een blik werpt op mijn Instagram-account weet waarschijnlijk wel dat ik van bont en kleurrijk houd. Ik ben altijd onder de indruk van die mooie cleane pagina’s – en een tikkeltje jaloers – maar toch vind je dat niet terug op mijn profiel (niet voor niets een #blijebakkes). Bites! sprak me dus meteen aan.

Dezelfde illustraties en kleuren vind je terug door het gehele boek. Enkele foto’s van de recepten worden afgewisseld met tekeningen van wortels, appels en paprika’s. De categorieën (zie hieronder) zijn opgedeeld per kleur, zodat het makkelijk bladeren is.

Wat ik wel mis zijn méér foto’s. It could be me, maar ik hang graag al kwijlend boven een receptenboek om te kiezen wat ik deze keer ga maken. Mijn oog bepaalt als eerste wat het deze keer gaat worden, en dan word ik nu eenmaal wat minder snel verleid door teksten. Ik wil ook zien hoe ik een gerecht precies moet maken en hoe het eindresultaat er uit hoort te zien – al lijkt mijn creatie er nooit (helemaal) op.

De feiten

Het boek heet Bites! en gaat dus over kleine hapjes – tussendoortjes. Voor elk moment van de dag. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • Voor en na het sporten
  • Op het werk of onderweg
  • Met iets lekkers op de bank
  • Eindelijk even tijd voor jezelf
  • Als er wat te vieren is

Elke categorie bevat zo’n 15+ recepten, dus er is flink wat keuze. Niet elk recept is een tussendoortje – je vindt er ook (licht verteerbare) avondmaaltijden en lunches bij, maar ook taarten voor feestjes, of “als er wat te vieren is.” Qua tussendoortjes kan je denken aan repen en shakes (“voor en na het sporten”), een rijstwafel met zelfgemaakte hazelnootpasta en cupcakes (“op het werk of onderweg”) en gezonde alternatieven voor wat mijn moeder vroeger “lekkere trek” noemde en waar ik vrijwel na elke avondmaaltijd “last” van heb. Ook staan er de nodige party snacks in het boek (en tevens taarten, zoals een zoete avocadotaart) en verrassende baksels zoals witte-bonen-cakejes met frambozen.

Genoeg inspiratie? Ik denk het wel.

Daarnaast bestaat elk recept uit een ingrediëntenlijst, een benodigde-spullen-lijst, instructies, tijd én geeft het bovendien het aantal kilocalorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels weer.

Naast de recepten wordt er ook nog wat praktische informatie gegeven voorin het boek. Wat is een tussendoortje en wat info over suiker en alternatieven. Ook vind je er een tabel met een vergelijking van voedingswaarden tussen verschillende producten om je meer bewust te maken van verschillen, goede en minder goede keuzes.

Vrijwel elk recept heeft overigens een tipbox onderaan waarin weetjes staan over het bewaren of het nóg lekkerder maken van jouw creaties. Bovendien geeft het nog wat alternatieven binnen het recept: “gebruik ook eens dit in plaats van dat.”

Review ♡ Boek- Bites! | Freud and Fries

To the test

Niemand houdt van ellenlange ingrediëntenlijsten met snufjes van dit en theelepels dat en nog zo’n onbekend product dat je alleen bij toko’s kunt halen (or am I mistaken?). Ik ben regelmatig “gezonde” recepten tegengekomen met een ingrediëntenlijst van 20+ en waarvan ik sommige ingrediënten nog nooit had gezien en waarvan ik vrij zeker was dat ik dit de enige keer zou zijn dat ik het zou gebruiken. Zelf heb ik me er ook wel eens schuldig aan gemaakt, zodat ik nu probeer de recepten op Freud and Fries flink te versimpelen. Niet te veel poespas, no one loves poespas.

De insteek van Bites! is dat gezond koken helemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn. Het boek belooft dat elk recept binnen een half uur gemaakt kan worden en de instructies zijn duidelijk. Je hebt waarschijnlijk niet alles ervan in huis, maar over het algemeen zijn het vrij normale ingrediënten.

Al met al dus een leuk en simpel receptenboek met genoeg inspiratie voor jouw favoriete tussendoortjes en dat allemaal in een gezond jasje.

MEER REVIEWS? VOLG FREUD AND FRIES (EN MIJ) OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *