Review ♡ Een jaar lang Health Advies Breda

Review ♡ Een jaar lang Health Advies Breda | Freud and Fries

Regelmatig krijg ik van jullie de vraag naar mijn ervaringen met Health Advies Breda. Zoals velen van jullie wel weten ben ik (bijna) een jaar geleden ooit eens die winkel binnengelopen en breng ik zo nu en dan (want tja, die reisafstand) nog een bezoekje aan de stad. Ga ik nog steeds omdat ik tevreden ben of heb ik gewoon een leuke dude ontmoet met wie ik eens per maand een date heb?

Om die belangrijke vraag te beantwoorden: nee, ik heb daar geen leuke dude ontmoet.

Vandaag hoop ik al jullie vragen in één keer te kunnen beantwoorden. Niet omdat ik het niet leuk vindt jullie mails te krijgen (blijf ze vooral sturen, ik zal ze nog steeds beantwoorden alleen af en toe ook met een “zie deze blog”), maar omdat mijn antwoord nog wel eens even op zich wil laten wachten. Bovendien is het alweer een tijd geleden dat ik het laatst over Health Advies schreef en lijkt me een update na zo’n tijd wel gepast. In dit review zal ik iets schrijven over progressie, het contact en de meting, de voedings- en trainingsschema’s, de kosten (of is het nu echt gratis?) en uiteindelijk de vraag of het het echt waard is. Ik weet dat een hoop van jullie, net als ik, een flinke reis moeten maken om er te komen, dus dan is het wel zo fijn te weten of het allemaal de moeite waard is.

Progressie

Komen we meteen bij het meest subjectieve van dit hele review (al is een review sowieso al subjectief, daar niet van): wanneer héb je progressie geboekt? Voor de een gaat dat om de fysieke resultaten, voor de ander is het iets onzichtbaar en zit het “gewoon” tussen je oren. Of wellicht – en dat zal het vaak zijn – is het een combinatie van beiden. Je kan als bodybuilder naar Health Advies gaan (en dan doel ik niet op die massive kerels maar gewoon het bouwen aan je lichaam) of als renner die zich wil voorbereiden op een marathon. Je kan ook naar Health Advies gaan omdat je wilt afvallen of een normaal voedingspatroon creëren.

Mijn doel zit zowel in het bouwen aan mijn lichaam als het normaliseren van mijn voeding. En om er maar niet omheen te draaien: dat lukte. Mijn fysieke progressie loopt, zij het gestaag, maar wellicht niet zo snel als je zou hopen. In het begin vond ik dat lastig, maar nu besef ik dat juist dat nodig was om het tweede (en in mijn ogen veel belangrijk doel) te bewerkstelligen. Waar ik in het begin moeite had af te wijken van mijn schema’s, maar ook moeite had me aan mijn refeeds te houden, ben ik zoveel vrijer geworden en doe ik iets wat ik jarenlang nooit voor mogelijk had gehouden: ik ga normaal op met eten en ben niet langer bang. Say what.

Het voelt altijd een beetje dubbel als Zwier tegen me zegt dat hij het fijn vindt om te zien dat ik nu veel losser omga met mijn schema’s, terwijl hij tegelijkertijd me wel exacte getallen geeft van wat ik moet eten. Maar dat is het waarschijnlijk: je hebt een basis, now play with it. Refeeds zie ik ook niet meer zozeer als refeeds maar meer als fijne momentjes dat ik mag uiteten. Soms gebeuren ze wel, soms gebeuren ze niet en soms gebeuren ze wat vaker dan eigenlijk de bedoeling was.

Maak ik progressie met Health Advies? Zelf vind ik zeker van wel. Van de andere kant is het lastig te oordelen als je je niet strak aan je schema’s houdt (wat overigens niet geldt voor mijn trainingen – daar houd ik me wel redelijk strak aan). Misschien dat mijn fysieke progressie duidelijker was geweest wanneer ik me wel op OCD-gedrag had ingesteld, maar dan zou mijn mentale progressie minder zijn geweest. Choose your cards.

➕ Zowel mentale als fysieke progressie.
➖ Uiteindelijk moet je het gewoon zelf doen (niet per se een minpunt uiteraard).

Meting en contact

De eerste indruk is essentieel. Dat geloof ik oprecht, al heb ik deze keer mijn eerste indruk wel moeten bijstellen. Met die feedback is echter zoveel gedaan en zo goed opgepakt, dat mijn vertrouwen al snel terugkwam. Wanneer je langskomt (ik doe dat zelf meestal op afspraak door van tevoren te mailen of Zwier aanwezig is), wordt er echt de tijd voor je genomen. Ik ga tegenwoordig vaak met Zwier in de kelder zitten en – hoewel hij het scherm altijd met een half oog in de gaten blijft houden – merk ik dat hij luistert naar wat ik zeg. In het begin was het vooral praten en luisteren, tegenwoordig wordt er ook een soort dossiertje bijgehouden met mijn voorkeuren en “nee, echt geen TRX in mijn schema”-opmerkingen.

Er is aandacht voor je verhaal en je wensen en behoeftes. Natuurlijk is het deels als een doktersafspraak: er wachten ook weer nieuwe klanten dus een gesprek is niet oneindig, maar ik heb meestal niet het gevoel dat ik weggekeken word.

Na een mondelinge update van de laatste tijd vindt de meting plaats, waarbij met een tang je vet wordt gemeten en je nog even voor de spiegel je spieren mag aanspannen om je shape te checken. Dit wordt met je besproken en vervolgens ga je nog zitten om het nieuwe (aangepaste) plan te bespreken.

➕ Er wordt echt naar je geluisterd en de tijd voor je genomen.
➕ Ze houden een dossier van je bij met jouw persoonlijke wensen en behoeftes.
➕ Er wordt goed gekeken naar je shape. Niet alleen wordt er een vetmeting gedaan, maar ook je shape wordt beoordeeld, zodat het niet enkel om de cijfertjes gaat.
➕ Ze zijn eerlijk naar je. In ieder geval Zwier geeft altijd eerlijk aan wat hij bij je ziet, ook al bevalt het je wat minder (hij let wel op zijn woorden overigens).
➖ Er zijn wachtende klanten na jou. Hoewel ik niet vind dat je dit kan verwachten, betekent het wel dat je niet oneindig lang de tijd hebt om alles te vertellen. Dit lijkt wat in tegenspraak met het eerste plusplunt, maar ik wil het vooral noemen om eventuele verwachtingen bij te stellen.

Schema’s

Voeding

Het is geen personal training. Er staat niemand naast je in de sportschool of aan je aanrecht wanneer je je voeding klaarmaakt. Je moet het allemaal zelf doen, of ja, het uiteindelijke doen dan. Health Advies maakt wel de schema’s voor je. En daarbij zijn verschillende dingen nodig. In principe krijg je een soort voedingsadvies: een schema waarop staat aangegeven hoeveel grammen je mag eten van bepaalde producten. Het is niet zo strak dat je bijvoorbeeld alleen maar kip en broccoli en rijst mag eten, maar het is ook geen IIFYM. Zo bestaat mijn avondeten bijvoorbeeld uit:

60 gram ongekookt gewogen rijst of pasta of 180 gram zoete aardappel of 1 volkoren wrap of 2 taco schelpen.
120 tot 140 gram kip, kalkoen, extra mager gehakt, steak tartaar of biefstuk (of vis naar keuze zolang het niet gepaneerd is).
Minimaal 150 gram groenten (naar keuze) met een max van 100 gram wortelen of doperwten.
1,5 eetlepel kokosolie of olijfolie om in te bakken.

Daarbinnen valt nog genoeg te variëren.

Maar wil je liever macro’s, dan kan dat ook. In het begin heb ik wel eens macro’s laten berekenen, maar ik vind het toch fijner wat meer aan het handje te worden genomen. Zwier geeft altijd bovenaan het schema aan waar zijn keuzes voor bepaalde onderdelen vandaan komen, bijvoorbeeld “lichte koolhydraatroulatie voor leptinverhoging.”

Jouw persoonlijke behoeftes staan voorop. Geen kwark? Dan krijg je geen kwark. Geen rijstwafels? Dan krijg je geen rijstwafels. Geen walnoten? Dan krijg je… never mind, walnoten staan er nog altijd op. Ja oké, je moet soms nog wel even drie keer aangeven wat je echt geen rijstwafels wilt, maar uiteindelijk wordt er wel rekening mee gehouden. Verder zijn het op-maat-gemaakte schema’s, al zal je een Health Advies schema wel kunnen herkennen door een vergelijkbare insteek.

Training

De trainingen zijn heerlijk gevarieerd en eveneens afgestemd op persoonlijke behoeftes. Zo wil ik graag een Deadlift in mijn schema, dus krijg ik dat meestal wel. Momenteel wil ik graag mijn Squat en Deadlift (en wat andere compound-oefeningen) zwaarder maken, dus werken we met wat powerlift-elementen. Ook ligt de focus wat op mijn hamstrings en het liften van mijn billen, zodat daar ook wat oefeningen voor staan.

Je krijgt een overzicht met dagen en oefeningen daarbij behorend. Tot nu toe heb ik altijd een vier-(of vijf-)dagensplit gehad met verschillende spiergroepen, maar ik hoor ook van anderen dat ze een full body training hebben of bijvoorbeeld onderscheid tussen upper en lower. De schema’s krijg je, net zoals de voeding, per e-mail, met een korte uitleg erboven waarom bepaalde elementen zijn toegepast, zoals “mix van rep ranges om je fysiek compleet te prikkelen.”

Behalve de naam van een oefening en het aantal sets en herhalingen krijg je vaak niet meer uitleg (behalve wanneer je bijvoorbeeld een aparte vorm moet doen, denk aan drop sets, anderhalve herhalingen of supersets), wat dus wel betekent dat wanneer je de oefening niet kent, je dit zelf even moet uitzoeken.

➕ Er wordt rekening gehouden met persoonlijke wensen en behoeftes.
➕ De schema’s zijn niet te strak (tenzij je daaraan behoefte hebt), maar ook weer niet te los, zoals IIFYM (tenzij je daaraan behoefte hebt).
➕ De schema’s zijn op maat gemaakt.
➕ Variatie en stukjes fun in de trainingen.
➖ Niet altijd worden wensen meegenomen, soms wordt wel wat vergeten, maar dat is altijd aan te passen (door jezelf of door erover te mailen).
➖ Het is geen personal training, dus als je een oefening niet kent moet je ‘m zelf opzoeken/uitvogelen.

De kosten

NADA!

De eerste keer dat ik over de aanpak van HAB hoorde, begonnen bij mij onmiddellijk de alarmbellen te rinkelen. Advies, maar dan gratis? Waar normaalgesproken elke vorm van online coaching – ja, zelfs wanneer je je coach helemaal nooit ziet – een flink bedrag vraagt (ik kwam zelf net af van Personal Body Plan waarvoor ik zo’n 80 euro per maand betaalde), is Health Advies helemaal gratis. “Of, dat pretendeert het te zijn,” was mijn eerste sceptische gedachte. “Wat is het addertje onder het gras?”

Voor niets gaat de zon op en vaak staan er ergens nog wat kleine lettertjes. Zo was ik in mijn studententijd wel eens aan het azen op samples, maar bleek ik me dan vervolgens ergens voor ingeschreven te hebben zodat ik ineens kon betalen. “Dat zal het dan ook wel zijn.” Maar nee.

Het idee achter Health Advies is een beetje goodwill, wederkerigheid. Jij krijgt gratis advies en voelt je geroepen om daarvoor iets terug te doen: je koopt wat van hun producten. Je zou verwachten dat ze aankomen met gladde verkooppraatjes (“bij dit schema werken alleen deze BCAAs voor jou”) of een soort verplichting om te kopen als je de schema’s wilt, maar niets van dit. Er is werkelijk geen moment geweest dat Zwier mij iets heeft proberen aan te praten of op te dringen.

➕ Het is gratis. Geen addertjes.
➖ ? (of soms een beetje schuldgevoel als je zonder spullen weggaat)

Eindoordeel: Is it worth it?

Dikke YES.

Mijn scepticisme in het begin heb ik helemaal bijgesteld en het contact met mijn coach vind ik altijd top. Ondanks dat het vaak toch maar korte bezoekjes zijn, heb ik wel het gevoel dat er voldoende tijd voor me wordt genomen en aandacht wordt geschonken. Ik vertrouw op hun oordeel en merk de resultaten, hoewel ik ook mijn op- en aanmerkingen heb (“nee, echt geen TRX”). Het is fijn een op-maat-gemaakt schema te krijgen, ook al bevat het redelijk standaardelementen (de meesten zullen de havermoutjes met whey en rood fruit of de boterhammen met appelstroop wel herkennen). De trainingen zijn uitdagend en gevarieerd. En dat alles nog eens voor helemaal niets!

Is het de reisafstand waard? Ja, zeker. Ik ga zelf ongeveer eens per één tot anderhalve maand omdat mijn fysieke doelen niet zo specifiek en strikt zijn. De reiskosten zijn de enige kosten die ik maak, maar die 20 euro is per maand is niets in vergelijking wat je bij andere online personal training betaalt.

Is it worth it? Yes, it certainly is.

MEER LEZEN OVER HEALTH ADVIES BREDA OF ANDERE REVIEWS? VOLG FREUD AND FRIES (EN MIJ) OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *