Review ♡ Heroos: Held in presenteren

❝Ik stapte uit mijn comfort zone…

… en daar bevond ik me. Hart in mijn keel, knoop in mijn maag, bevende handen onder mijn benen geklemd en steeds weer die ene gedachte: “waarom wilde je dit ook alweer, Monique? Waarom?!” Ik haat dit. Ik haat dit gevoel. Ik heb het altijd gehaat. Niet voor niets ging ik het altijd al uit de weg, als ik maar even de kans had. En toch was ik hier. Maar waarom ook alweer?

Natuurlijk wist ik waarom ik dit deed, waarom ik hier was. Ik vertel mijn cliënten altijd exact hetzelfde als wat ik mezelf op dat moment vertelde. Maar dan besef je ook ineens waarom ze de volgende sessie ook wel eens terugkomen met een “het is me niet gelukt.” En dan besef je je ineens hoe angstaanjagend het is…

… om het aan te gaan.

 

❝Kijk, dit doe je nu steeds je cliënten aan.

Vergeet het lange termijn gevolg niet. Je weet waar het goed voor is. Je weet hoe het werkt.

Review ♡ Heroos: Held in presenteren | Freud and Fries

Angsten.

We hebben ze allemaal. De een is bang om zich op hoge hoogtes te begeven, de andere wordt benauwd van nauwe ruimtes. De een wordt panisch bij het zien van een spin, de ander heeft echt niets-niets-niets met honden. Mijn papa heeft nog nooit gevlogen, het duurde jaren voordat ik in een achtbaan stapte (en dat viel toen nog tegen ook) en mijn kat is angstig voor auto’s. Je hebt angst voor bacteriën, je hebt angst om over te geven, je hebt angst om dik te worden, je hebt angst om angstig te zijn.

En angst is heel normaal. Het is een heel normale, bruikbare emotie want het zorgt ervoor dat we dingen uit de weg gaan die gevaarlijk kunnen zijn (denk aan beren, maar ook die enorme vrachtwagen die voorbij dendert). Maar soms kan angst ook belemmerend zijn.

Soms is angst niet zo handig.
Soms staat angst je in de weg.

Daar kun je oneindig lang over praten en onderzoeken waar het vandaan komt, maar uiteindelijk – wat ik mijn cliënten dus ook altijd vertel – zul je je angst moeten aangaan om ervoor te zorgen dat deze angst weggaat. Want wellicht is jouw angst helemaal niet zo gegrond als je denkt en ben je vooral alleen bang voor de verwachting dat iets zal gebeuren in plaats van de werkelijkheid. Daar kom je alleen niet achter zolang je die verwachting niet gaat toetsen.

Dat geldt voor de angst dat je flauwvalt als je in paniek raakt…
Dat geldt voor de angst dat je je piekergedachten niet kan stopzetten…
Dat geldt voor de angst dat mensen je zullen afwijzen als je nee zegt…
Dat geldt voor de angst dat je zal aankomen na die pizza…

Dat geldt óók voor de angst om presentaties te geven.

 

 

❝Ik stapte uit mijn comfort zone…

… en ik stapte in het zaaltje. Het zaaltje waar Rosan Reusken van Heroos ons ging leren om (beter) te presenteren. We waren met een groepje van vier (de groepen bestaan uit maximaal acht deelnemers), zodat het veilig voelt om jezelf bloot te geven. Want dat doe je natuurlijk, al komt ieder met zijn eigen motivatie. De een vindt het spannend om überhaupt te presenteren, de ander doet het vaker maar wil bepaalde puntjes op de i zetten. Het fijne is dat Rosan dit inventariseert, luistert (en doorvraagt) en iedereen zo zijn of haar kans geeft om te groeien.

In de workshop worden verschillende onderdelen van het presenteren besproken – van de introductie tot het eind – en wordt er natuurlijk steeds geoefend. Natuurlijk ga ik niet veel over de daadwerkelijke inhoud van de workshop zelf vertellen, daarvoor moet je toch écht zelf een poging wagen, maar wat ik je kan vertellen is dat Rosan een prettige manier van werken heeft. Niet alleen heeft ze een open en geïnteresseerde houding, maar ze creëert ook een veiligheid en fijne sfeer die ervoor zorgt dat je durft. Ze denkt mee, neemt de tijd om iedereen goed te bespreken en geeft veel positieve feedback en daarnaast nog handige leerpunten mee. And honestly, ik houd niet van presenteren (joh), maar zelfs ík had na deze workshop zin om presentaties te gaan geven. That’s saying something.

 

 

❝Ik stapte uit mijn comfort zone…

… ik deed het met mijn hart in mijn keel, knoop in mijn maag en bevende handen, maar it was totally worth it.

 

Check ook de Facebook-pagina van Heroos voor meer over de workshop van Rosan!


MEER REVIEWS? VOLG FREUD AND FRIES (EN MIJ) OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM!

2 reacties op “Review ♡ Heroos: Held in presenteren”

 1. Jana Six schreef:

  Super dat je het gedaan hebt! Ik wil ook heel graag beter leren presenteren.

  • Monique schreef:

   Hey Jana

   Ik kan het je ZEKER aanraden. Enorm spannend natuurlijk, want je moet gaan doen, maar zulke workshops worden vaak wel zo gegeven dat je je er oké bij voelt en het veilig voelt aan te gaan. Dus mocht je in Nijmegen of omgeving wonen, zou ik dit echt aanbevelen, maar natuurlijk is er anders ook wel in jouw omgeving iets te vinden!

   Ben benieuwd of je iets gaat volgen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *