Dinner ♡ Zelfgemaakte Airfryer falafel

Homemade Airfryer falafel | Freud and Fries

Ken je dat?

Iemand vraagt je wat je gisterenavond hebt gegeten als avondsnack en je snel probeert te bedenken wat beter klinkt dan “een reep Tony Chocolonely.” En dat je je beseft dat dat eigenlijk ook eergisteren en waarschijnlijk ook vanavond op het menu staat. En dat je morgen maar naar een andere supermarkt gaat omdat het de caissière wellicht zal gaan opvallen als je weer met een mandje vol – vijf verschillende repen en een stronk broccoli ter compensatie – komt aanzetten. Je weet dat het hen geen bal uitmaakt – ze herinneren zich waarschijnlijk niet eens dat je hier een paar dagen geleden met dezelfde boodschappen ook al stond, en al zouden ze het zich wel herinneren, wat dan nog? – maar van binnen schaam je je diep, omdat ook jij dat stemmetje “ALWEER?!” in je hoofd hoort galmen.

Ken je dat?

 

Nou, dat heb ik met falafel.

 

Overigens niet als toetje dan (stel je voor!).

Homemade Airfryer falafel | Freud and Fries

Ik eet zo goed als elke dag falafel. Soms bij het avondeten, soms bij de lunch. Soms bij beiden. Er gaan heel wat pakjes falafel erdoorheen, in een week, in een maand. Can’t help it, ik vind het nu eenmaal lekker. Sinds ik voor het eerst falafel at, was ik verkocht. Soms, wanneer de falafel niet in het schap ligt, raak ik in lichte paniek. Zelfs al weet ik dat er nog een halfgeopend pakje in mijn vriezer ligt.

Maar, IK VOND DE OPLOSSING.

Geen schaamte meer, geen gemis meer. Want…

Homemade Airfryer falafel | Freud and Fries

Je kan falafel gewoon zelf maken. Niemand die nog een wenkbrauw optrekt wanneer jij je zoveelste falafel in je mond steekt. Hoogstens je date die zich afvraagt of je kookrepertoire nog verder rijkt dan de Midden-Oosterse keuken. Maar what do you care? Wil je werkelijk iemand daten die zo’n beperkt denkvermogen heeft? Wil je werkelijk iemand daten die niet kan leven op falafel? I mean

Laten we teruggaan naar de feiten: je kan falafel gewoon zelf maken. Het is vrij eenvoudig, vraagt even wat tijd (waarin je zelf niet zoveel hoeft te doen, #teamlazy), maar dan heb je ook wat. En met wat bedoel ik wel 45 zelfgemaakte falafel(ballen?). HOORAY!

De falafel kan je natuurlijk gewoon invriezen en later gebruiken!

Avondeten ♡ Zelfgemaakte Airfryer falafel
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 45
Verlies niet je geduld wanneer je deze falafel maakt. Het is niet veel werk, maar je moet wel even je keukenmachine de tijd gunnen om de hele massa glad te krijgen!
Wat heb je nodig
 • 500 gram rauwe kikkererwten (dus NIET uit blik)
 • ½ ui, gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • ½ bosje peterselie, fijngehakt
 • ½ bosje koriander
 • 1 rode peper, in grove stukken (zonder zaden!)
 • 1½ el kurkumapoeder
 • 1½ el komijnpoeder
 • 1 el korianderzaad
 • ¾ tl bakpoeder
 • Peper + zout
Wat moet je doen
 1. Laat de kikkererwten twee dagen weken in een bak water (dus doe deze stap twee dagen vóórdat je de falafel "nodig" hebt).
 2. Laat vervolgens de kikkererwten (groter en voller geworden) uitlekken en doe samen met alle andere ingrediënten in een food processor of goede blender.
 3. Meng alle ingrediënten tot een glad beslag. Dat betekent dat je best een tijd de machine aan het werk laat (denk aan zo'n 10-15 minuten) waarbij je af en toe met een spatel langs de randen schraapt.
 4. Maak vervolgens balletjes van ongeveer 20-25 gram, die iets platgedrukt zijn (zoals falafel). Ik haalde 45 stuks uit het beslag.
 5. Bak de falafel in de Airfryer op 190ºC voor 10 minuten tot licht goudbruin, ongeveer 9 balletjes per keer (of hoeveel bij jou past), in dat geval heb je 5 batches.

VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


Meer vegetarisch…

Kikkererwten ballen

Rijstpannetje

Rijstpannetje met vegetarisch filetlapje | Freud and Fries-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: