Beat that ♡ Depressie: Versterk je kind-zijn
Hoe lastig is het te lopen wanneer je voortdurend over je schouder moet kijken? Hoe vaak zou je struikelen of een struik inlopen wanneer je blik eigenlijk steeds op de weg achter je gericht is? Welke afslagen zou je missen wanneer je ze pas ziet wanneer ze al achter je liggen?
Wanneer we ergens wandelen is het zo normaal en vanzelfsprekend om vooruit te kijken, onze blik te richten op wat voor ons ligt. Waarom is het dan ook zo normaal om steeds een blik over onze schouders te werpen wanneer we door het leven wandelen?
We zijn vaker gefocust op wat niet werkt, wat niet goed ging, dat we eigenlijk helemaal uit het oog verliezen dat we juist naar iets toe willen werken. Blijven hangen in het verleden, opnieuw en opnieuw gebeurtenissen en ervaringen herkauwen, en daarmee vergeten te focussen op de toekomst – of misschien nog beter, het heden.
Als je je ongelukkig voelt, is dat vaak omdat er te veel dingen zijn gebeurd in je leven die je zo hebben gemaakt. Je hebt nare ervaringen meegemaakt die je geloof in de toekomst weggevaagd hebben. Je vertrouwt er misschien helemaal niet meer op dat het nog goed zou komen, al wil je het wel. Als je je ongelukkig – depressief – voelt, is het vaak bijna onmogelijk voor te stellen dat je je ooit nog anders zou gaan voelen. Wanneer iemand je dan vertelt dat je “gewoon” leuke dingen moet gaan doen (zoals ik al uitlegde in de post over depressie),
Je weet het misschien inmiddels al wel, dat het een kwestie is van doen, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds enorm moeilijk is. Vandaar dat ik je vandaag twee oefeningen meegeef om dat geluksgevoel weer een beetje terug te krijgen. Om weer een beetje kind te zijn – zonder zorgen, zonder vrees. Gewoon het gelukkige kind.
Leren voelen
Er is niets zo moeilijk om leuke dingen te gaan doen als je je eigenlijk niet in staat voelt om íets leuk te vinden. Wat vind je nu eigenlijk leuk? Aan iemand die zich extreem rot voelt vragen wat zijn hobby’s zijn is als het vragen aan iemand die misselijk is wat zijn lievelingseten is. Werkt niet.
Echter zijn er wel manieren om dichter bij je passie, dromen en pleziergevoel te komen. Met behulp van deze oefening maak je meer ruimte voor het prettige gevoel en leer je dus ook openstaan om te voelen waar jij je fijn bij voelt.
Oefening 1
Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen. Concentreer je voor een aantal tellen op je ademhaling zodat je wat meer ontspannen bent.
Ga nu in gedachten terug naar een situatie waar je je gelukkig voelde. Misschien gaat het over iets uit je jeugd, een herinnering aan een uitstapje met de familie, een etentje met vrienden, met je partner op de bank of bepaalde vakantiedag. Haal in de eerste instantie het beeld van die herinnering op, maar besteed vooral ook aandacht aan het bijbehorende gevoel. Ga na wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt, wat je proeft, wat je voelt. En laat goed tot je doordringen welke fijne gevoelens daarbij horen. Wat voel je? Waar voel je het? Zijn het kriebels in je buik, is het een warme gloed van binnen?
Na deze oefening is het vaak makkelijker te bedenken wat voor jou plezierige en prettige activiteiten zijn. Schrijf deze op om mee te nemen naar de volgende oefening.
Leren doen
Nu je hopelijk al duidelijker hebt gekregen wat voor jouw mogelijk plezierige activiteiten zijn, gaan we ze in de praktijk toepassen. We willen dat je wat meer het kind in jezelf vindt en dat kan door middel van de door jou opgeschreven hobby’s en andere bezigheden. We gaan jouw kind-zijn activeren en sterker maken.
Oefening 2
Nu je helderder hebt gekregen waar jouw hart ligt, gaan we het in de praktijk brengen. Eigenlijk is dit een vrij “simpele” opdracht want je gaat datgeen doen wat je hebt opgeschreven. Maar daarnaast zijn er ook andere activiteiten die jouw kind-zijn kunnen versterken. Denk bijvoorbeeld aan keihard meezingen met muziek, in de regen wandelen en in waterplassen springen, in de zon dansen, een lepel Nutella eten – direct uit de pot, een hut bouwen, in bad gaan met een enorme lading schuim, naar voorbijgangers lachen, met je huisdieren of jonge kinderen spelen, je laten vallen in een berg herfstbladeren.
Let op: deze oefening kost tijd. Verwacht niet na één keer succes maar neem elke dag een moment (en dan het liefst een uur en niet slechts vijf minuten!) om het kind in je wat naar boven te krijgen. Blijf echter ook realistisch, want niet iedereen heeft zoveel tijd in de dag. Maak de tijd vrij die je ervoor vrij kunt nemen – liever doe je IETS dan niets! Doe het ook vooral met anderen samen, want dat voelt altijd beter.
En weet je, soms lukt het even niet. Dat is ook oké. Probeer het dan gewoon later nog eens!
MEER PSYCHOLOGIE? VOLG FREUD AND FRIES OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN!
Social
Follow me on: