Circuit Saturday (2)

Circuit - just do it | Freud and Fries

“Ik had nooit verwacht dat mijn lichaam hiertoe in staat was.”

Enkele weken geleden maakte ik zelf deze opmerking op Instagram. Tevens is het de opmerking van een van mijn PT-klanten, gepaard gaand met een intens gelukkige blik. Heerlijk toch? Je dacht, dit gaat me nooit lukken, maar je deed het wel en opeens besef je waartoe je WERKELIJK in staat bent.

Ik kan het niet. Maar vaak gaat het om een mentale barrière die je jezelf hebt opgelegd. Omdat je je lichaam nog niet voldoende vertrouwt, omdat je nog niet weet waartoe het in staat is, omdat je een oefening niet kent en alles wat onbekend is ook wel een beetje eng is.

“Ik kan het niet ligt op het kerkhof. En ik wil het niet ligt ernaast.”

Ik herinner me dat mijn moeder vroeger zoiets zei en vaak tot grote ergernis van mij want het ging vaak over dingen waar ik tegenop zag. Die ik eng vond. Maar wanneer je ergens voor gaat dan haal je het ook. Dan kun je het.

Nee, ik heb het er niet over dat je ineens 50 kilo kan bankdrukken. Of zelfs maar de squat perfect uitvoert. Je kunt het wel leren. Je kunt wel eraan werken en groeien en uiteindelijk, wanneer je gevallen bent maar ook weer opstond, dat punt bereiken waarop je het gewoon doet. Om opnieuw een doel voor jezelf te stellen want ik geloof ook in altijd streven naar een stapje meer. We blijven altijd groeien. Daartoe zijn we nu eenmaal in staat als mens en daar kun je dan ook maar het beste gebruik van maken.

Toen ik laatst dit circuit deed en uiteindelijk stond uit te hijgen sprak ik met een vrouw die al een paar keer haar bewondering had uitgesproken. Ik vroeg of ze de volgende keer mee deed. “Nou, dat kan ik echt niet.” Maar ze wilde eigenlijk best wel.

Denk jij misschien bij het lezen van onderstaand circuit: nou, dat kan ik echt niet? Dan wil ik je vragen het TOCH te proberen. Misschien wat minder explosief, misschien met wat meer adempauzes tussendoor, misschien met een langer herstel tussen de sets.

Denk jij dat dit jou makkelijk afgaat? Dán sowieso doen.

Het circuit

 1. Battle ropes – 30-45 seconden
  Neem in elke hand een touw. Zak licht door de knieën, leun naar achter. Borst vooruit, schouders naar achteren, romp recht. Sla om en om met de linker- en rechterarm de touwen zodat golven ontstaan. Niet te ver naar achter staan, anders is er geen speling voor de touwen. Ook mogelijk (of ter afwisseling) is om de touwen tegelijkertijd op te brengen en neer te slaan. Maak met de armen een zwaai tot boven hoofdhoogte om flink kracht te zetten. Goed blijven doorademen, bij voorkeur twee korte uitademing en twee korte inademing (geen diepe ademhaling).
 2. Split jumps – 20 herhalingen
  Begin vanuit de lunge met het ene been voor, met gebogen knie, en het achterste been gebogen richting de grond (het liefst zo vlak mogelijk boven de grond). Spring zo hoog mogelijk op waarbij je kracht zet vanaf je voorste hiel en breng benen bij elkaar om vervolgens het achterste been naar voren te brengen en het voorste been naar achter om weer te landen in de lunge positie maar nu met het andere been voor. Gebruik de armen om kracht bij te zetten in de sprong.
 3. Burpee – 10 herhalingen
  Voeten op heupbreedte. Zak door de knieën tot hurkstand en plaats handen voor je op de grond op iets wijder dan schouderbreedte. Strek je voeten vanuit hier tegelijkertijd door middel van een sprong achter je lichaam tot in een plank. Doe een push up, spring weer terug in hurkstand en spring krachtig op waarbij je je armen boven je uitstrekt. Vanuit hier direct door naar de hurkstand en zo door. Goed blijven doorademen, met name uitademing bij het uitspringen in de plank en het opspringen vanuit hurkstand.
 4. Cables squat and row – 15 herhalingen (43 kg)
  Hiervoor heb je twee losse handvaten nodig aan één kabel. Plaats de kabel iets lager dan borsthoogte zodat je met gebogen knieën de kabel naar je borst kunt trekken. Neem in elke hand een handvat, trekt de kabel naar je toe en zak door de knieën tot er een hoek ontstaat 90º. Houd je romp recht, borst vooruit, schouders naar achteren. Houd armen gestrekt voor het lichaam en breng vervolgens naar je toe waarbij je de ellebogen buigt en de kabel naar je toe trekt tot de ellebogen voorbij de rug zijn. Laat langzaam en beheerst het gewicht weer zakken tot de ellebogen bijna volledig gestrekt zijn. Vanuit hier weer naar je toe trekken. Het lichaam blijft voortdurend in eenzelfde houding, niet uit de squat komen tot de oefening voltooid is.

Eén minuut rust na de hele reeks, drie keer uitvoeren.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *