Je bént al de beste versie van jezelf

JE BÉNT AL DE BESTE VERSIE VAN JEZELF | Freud and Fries

We zijn zo hard bezig de beste versie van onszelf te WORDEN dat we één belangrijk punt over het hoofd lijken te zien. We waren het al. Ja, we zíjn al de beste versie van onszelf.

Sterker worden.
Gespierder worden.
Slanker worden.
Mooier worden.
Beter worden.

Er is niets mis mee om te zoeken naar verbetering, maar tegelijkertijd twijfel ik erover of het werkelijk gaat om verbetering. Ik roep “progressie” maar ik vraag me ook af of het niet gewoon gaat over het ontdekken van jezelf en wat je al in huis hebt.

 

Eigenlijk ging ik het beseffen tijdens de deeltijd depressie die ik laatst bijwoonde. Meerdere cliënten hadden het namelijk over de nieuwe versie van zichzelf, de verbeterde versie, die tevoorschijn zou komen op het moment dat ze klaar zouden zijn met therapie. Een mooie omschrijving eigenlijk: je laat het oude omhulsel van wat je eens was achter je en begint het leven als het ware met een schone lei. Niet meer je oude sombere zelf maar een nieuw en fris persoon.

Tot een van de therapeuten een opmerking maakte.

“Je hoeft niet beter, mooier of anders te worden. Therapie is niet een manier om sterker en krachtiger te worden. Het is een manier om te ontdekken dat je het al bent.”

❝Je bent allang de beste versie van jezelf.

Want ja, je bént het. Ook wanneer je geen depressie hebt doorstaan. Waarschijnlijk ging jouw leven ook niet over rozen, heb je tegenslagen gehad en heb je vervelende dingen meegemaakt. Een verbroken relatie, het verliezen van een dierbare of een fysieke beperking die opeens allerlei vanzelfsprekende dingen onmogelijk maakte. Er is van alles op je pad gekomen, goed en slecht, leuk en – tja – minder leuk. En toch ben je hier. Beschadigd wellicht, maar je bent er.

Je voelt je misschien ook wel sterker, maar dat was je al. Je hebt het nu alleen ontdekt omdat je voor die hardships bent komen staan en moest vechten. Of je hebt ontdekt hoe hard je kunt rennen toen je moest vluchten. Of je besefte dat je gewoon heel goed jezelf kunt verstoppen toen gevaar dreigde. Geen enkele reactie is de foute reactie, het laat enkel en alleen zien dat jij op jouw manier tegen de situatie was opgewassen (ook al voelde het misschien toen niet zo).

Je begrijpt misschien, deze uitspraak doen voelt een beetje dubbel. Van de ene kant geloof ik ook wel dat er always room for improvement is. Ik ben niet van het stilzitten en niets doen. Ik ben niet van het laissez faire. Er is niets mis met jezelf proberen te verbeteren en zoeken naar manieren om aan jezelf te werken. En toch heb ik moeite met de uitspraak “een betere versie van jezelf worden.” Het schiet namelijk tekort aan jezelf en jouw kwaliteiten.

Er gaat nooit iemand komen die een betere versie van jou zal zijn dan jij al bent (klonen daargelaten). Het enige wat er gebeurt is dat je al jouw geweldige, ongelofelijk mooie kwaliteiten langzaamaan gaat ontdekken.

❝Kijk eens aan, nooit gedacht dat ik zo sterk zou zijn.

Jouw kwaliteiten zijn misschien nog niet helemaal ontwikkeld, omdat je er voorheen nog geen besef van had, maar ze zijn er al wel. Ze liggen ergens aan het oppervlak, of misschien wat dieper weg, je moet er alleen even mee geconfronteerd worden. Je wordt niet de beste versie van jezelf, je bent de beste versie van jezelf.

2 reacties op “Je bént al de beste versie van jezelf”

 1. Lies Gijbels schreef:

  Mooi 🙂 Zelf vind ik honger naar persoonlijke groei niet verkeerd. Dat je daarbij niet voorbij mag gaan aan je huidige waarde vind ik anderzijds ook een goeie opmerking. Ik bekijk mijn vroegere zelf ook nooit met schaamte (zoals sommige op instagram “oh wat schaam ik me voor de persoon links”). Iedereen is mooi op zijn manier op elk moment. Misschien is het ook gewoon een werkpunt voor ieder van ons om onszelf te leren aanvaarden hoe we nu zijn en tegelijk toch verder groeien?
  (BTW bedoelde je niet “room for improvement”?)

  • Monique schreef:

   Het blijft ook wel een beetje dubbel inderdaad, Lies, van de ene kant ben ik ook absoluut voor op zoek naar verdere persoonlijke ontwikkeling, maar tegelijkertijd is het belangrijk daarbij niet aan jezelf voorbij te gaan en jezelf niet elk moment te accepteren zoals je bent. Dus vooral niet op zoek naar een “betere versie” gebaseerd op een ontevreden met waar en wie je nu bent. Dus precies wat jij ook aangeeft eigenlijk!

   En ja, dat bedoelde ik inderdaad haha, goed dat je het zegt; ik heb het even aangepast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *