#abcheck ♡ Mijn top 5 buikspieroefeningen

#abcheck- mijn top 5 buikspieroefeningen | Freud and Fries

Nee, met enkel wat buikspieroefeningen kom je er niet. Daar krijg je geen strakke six- of eightpack van. Buikspieren “kweken” gaat meer om het rekensommetje van kilocalorieën in versus kilocalorieën uit. De negatieve energiebalans creëren (minder innemen dan je verbruikt). Je vetpercentage in zoverre omlaag brengen dat de lijnen bij jou zichtbaar worden. It’s all in the numbers.

Zelfs zónder specifieke oefeningen kom je er wel. Bij een goede uitvoering van de squat of een deadlift train je je buikspieren net zo hard, zo niet harder, dan wanneer je het zogenaamde buikspierkwartiertje inpast. En tóch voeg ik graag wat extra buikspieroefeningen toe aan mijn schema.

… omdat het lekker voelt.
… omdat het net even wat meer accent legt op je core.
… omdat ik niet graag spiergroepen oversla.
… omdat ik toch het idee heb dat het wel enigszins effect heeft.

Dat laatste omdat bepaalde (combinaties van) oefeningen me ook daadwerkelijk spierpijn kunnen geven en ik zichtbare lijnen heb al is mijn vetpercentage nog niet “bizar” laag. So, be my guest, mijn top 5 favoriete buikspieroefeningen.

Ab Wheel Rollout

Ik herinner me nog dat ik een klein jaar geleden de eerste keer dat wieltje vastpakte en mijn eerste poging deed. Misschien kwam ik net halverwege, misschien nog niet eens. Waarschijnlijk nog niet eens. Of het me ooit zou lukken? Maar oefening baart kunst en bij mij baarde (ehm…) het buikspieren. Grapje natuurlijk, maar wel lukt het me tegenwoordig makkelijk flink wat herhalingen te maken tot volledige strekking.

Wanneer je deze oefening eenmaal onder de knie hebt kun je echt gaan oefening. Langzame reps, snelle reps, de focus echt goed op de buik zodat je niet in je rug gaat zitten. Je moet hierbij er goed op letten (zoals eigenlijk bij elke buikspieroefening) dat je je rug niet hol trekt maar juist wat bol maakt. De aandacht gaat naar het gebied rondom je navel; door die in te trekken span je vaak je buikspieren al aan.

Een leuke variatie op deze oefening, mocht je ‘m eenmaal onder de knie (no pun intended) hebben, is een standing ab wheel (dus vanaf je voeten in plaats van vanaf je knieën), of eventueel met een elastiek aan een rek vastgemaakt; elastiek om je middel om wat vering terug te geven.

TRX-oefeningen

Voordat ik elke andere oefening hier in mijn top 5 deed, had ik een hele serie TRX-oefeningen voor mijn buikspieren. Stukje cardio was het ook meteen, maar zeker lekker om je workout mee af te sluiten. Ik begon dan met een serie crunches (in plankpositie met voeten in de TRX en dan knieën naar je borst bewegen en weer terug in plank), vervolgens een spider (knieën via zijkant lichaam naar je ellebogen), een split (benen gestrekt en spreid-sluit-spreid-etc.) en soms ook een pike (billen op). De hele mikmak na elkaar, een korte rust en nog eens twee of drie keer. Gegarandeerd dat je daarna redelijk dood bent.

Landmine 180

Ik heb er even over zitten denken waarom ik deze oefeningen ben gaan doen, hoe ik erop ben gekomen, maar het staat me zo niet meer bij. Een tijdje heb ik ‘m flink fanatiek uitgevoerd, het gewicht wat opgevoerd en ben er ook weer mee gestopt. Af en toe voeg ik hem nog toe aan mijn schema maar na een upperbody day is het echt hel. Hele toffe oefening, je moet ‘m alleen niet uitvoeren wanneer je last van je onderrug hebt.

Een filmpje laat het denk ik het beste zien (niet van mij natuurlijk; deze man is veel stoerder dan ik ooit zal zijn):

Hanging Leg Raise

In mijn oude gym was een jongen die deze oefening met iets te groot gemak uitvoerde. Als een soort ruitenwisser bewoog hij zich van links naar rechts. Inmiddels kan ik – woehoeeee – met trots zeggen dat ik diezelfde oefening ook kan uitvoeren. De eerste keer dat ik ‘m werkelijk deed was doordat het onderdeel was van mijn Personal Body Plan schema. Ik begon met gebogen knieën, links en rechts, probeerde zelf later met gestrekte benen (lukte, yayyyy!) en begon ook mijn ruiten te wissen (prachtige manier om te omschrijven ook). Vooral in een superset met de ab wheel is ‘ie heerlijk (al mag dat heerlijk gewoon tussen aanhalingstekens natuurlijk).

Ball Pass

Deze oefening staat in mijn top 5 omdat ik deze graag door klanten laat doen. Ja, niet door mezelf, dat lees je goed! Mijn klanten vervloeken me als ik de stability ball weer tevoorschijn haal maar ik glimlach liefjes en zeg iets in de trant van “leuk toch!”

Wat zijn jouw favoriete buikspieroefeningen? Doe jij ze of sla je ze over?

VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *