#Deltsfordays ♡ Mijn top 5 schouderoefeningen

#deltsfordays- mijn top 5 schouderoefeningen | Freud and Fries

Laatst was ik nog eens naar mijn top 5’s aan het kijken van oefeningen en viel me op dat ik eigenlijk nog een belangrijke spiergroep ben vergeten. Schouders. De delts. Een spiergroep die, denk ik, veel vrouwen niet zo bewust en gericht trainen want “dan word je zo breed.” En ja, natuurlijk is daar iets van waar, want je zult wat breder worden. Maar zo breed als vaak de angst is? Nee, daarvoor moet je wel ernstig veel moeite doen.

Maar eigenlijk vind ik mijn schouders trainen echt heel tof. Ik weet niet precies waarom, misschien de pomp die je voelt na een high frequency Lat Raise of wellicht kick ik juist wel op die ronde schouderkoppen, maar ik kan er best naar uitkijken om aan het einde van mijn legday mijn schouders aan te pakken. Mijn top 5 schouderoefeningen opstellen was dan ook niet zo makkelijk, want eigenlijk heb ik best veel (en dat al helemaal voor een relatief kleine spiergroep) oefeningen die bijna onmogelijk op volgorde te zetten zijn.

Hier zijn ze dan: mijn top 5 schouderoefeningen. Train jij ze graag?

(Cable) Side/Lateral Raises

Lateral Raises, of Side Raises, doe ik vrijwel altijd als ik even een moment heb. Vooral op hoog tempo en met een stuk of twintig herhalingen vind ik ‘m heerlijk omdat je het dan goed in je schouders gaat voelen. Of het echt toegevoegde waarde heeft, weet ik eigenlijk niet, maar de verzuring aan het eind van die reps en het eigenlijk niet meer kunnen, even de schouders losdraaien en dan die laatste paar herhalingen er nog uit “pompen” vind ik echt enorm satisfying.

Je romp stabiel houden en je armen recht met een lichte knik in je elleboog zijn hierbij wel essentieel maar ook waar ik veel andere sporters “de mist in” zie gaan. Sommigen gooien hun hele lichaam in de strijd om de dumbbells of kabels in beweging te krijgen. Raises hoeven niet met enorm hoge gewichten, dan ga je aan het doel voorbij.

Bent-over Rear Delt Raises

Deze kreeg ik een tijdje terug van iemand in mijn schema en sindsdien voer ik hem regelmatig uit, ook al hoort ‘ie in principe niet in mijn schema thuis. Ik noem ‘m zelf vaak gewoon Bent-over Raise of iets dergelijks en zo vind je hem ook terug in mijn trainingslog. Een oefening voor de achterkant van je schouders die sterk lijkt op de Lat Raise, alleen sta je, zoals de naam natuurlijk al zegt, voorovergebogen.

Military Press

De Military Press of Overhead Press zit nog niet zo lang in mijn schema. Met de Press heb ik een soort haat-liefdeverhouding, als ik het even zo noemen mag. Zo heb ik ooit de stang al op mijn hoofd laten “stuiteren” (niet snel genoeg mijn hoofd naar achter getrokken, vraag me niet waarom) en vind ik het nog best een karwei de oefening correct uit te voeren (dat wil zeggen: dat ik niet met mijn rug ga compenseren en te hol trek) maar júist die uitdaging maakt de oefening behorende tot mijn top vijf.

Rear Delt Fly

Achter deze oefening steekt een wat zelfzuchtig verhaal. Wellicht zou ik deze oefening ook het eerste weglaten wanneer ik gedwongen zou worden te kiezen voor een top vier, want ik vind deze vooral fijn omdat ik vanaf het apparaat zicht had op de achterkant van mijn schouders. Ofwel, ik krijg (kreeg, want het apparaat is dus verplaatst) simpelweg een kick van het in werking zien van mijn schouder- en rugspieren, dus als soort van gehypnotiseerd kon ik de spiegel in de gaten houden. Overigens is het wel een handige oefening voor wat dropsets waarbij je snel het gewicht omlaag kunt doen.

Upright Row

Deze oefening doe ik niet zo vaak omdat hij momenteel niet in mijn schema zit maar deze heb ik wel vaak gedaan. Ofwel met stang, ofwel in het kabelstation en met de ellebogen altijd boven de polsen.

KIJK JE MET MIJ EN FREUD AND FRIES MEE OP FACEBOOK EN OP INSTAGRAM?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *