#Legday ♡ Mijn top 5 beenoefeningen

#Legday- mijn top 5 beenoefeningen | Freud and Fries

“Echt al een stuk minder, die cellulitis op je benen.”

Ik glimlach vriendelijk naar de man van middelbare leeftijd die zojuist in de sportschool op me af is gestapt om dat vast erg goed bedoelde compliment te geven. Maar what the … ik, cellulitis?! Ik heb wel eens betere complimenten gehoord.

“Die bultjes op je been, zie je dat het al minder is geworden?” Blijf vriendelijk, Monique, blijf vriendelijk, en ik pers er een glimlach uit die gelukkig ook verweten kan worden aan de oefening waar ik mee bezig ben. Sorry, ik moet echt trainen, zeggen hopelijk mijn ogen. Dit wil ik niet horen, ga weg (rot op), roept mijn innerlijke stem.

De derde keer begin ik me af te vragen of hij misschien dement is of dit een of andere zieke grap is maar beiden lijken me eigenlijk wel onwaarschijnlijk. Meneer oogt kwiek en oprecht, maar het zou kunnen dat mijn beetje mensenkennis me inmiddels verlaten heeft door al dat gepomp met die gewichten. De vierde en de vijfde keer weet ik het echt niet meer. Alleen al het feit dat ik tegenwoordig lange leggings draag zou de opmerking irrelevant moeten maken, maar op de een of andere manier krijgt hij het toch voor elkaar.

Legdays zijn een van m’n favoriete trainingen (naast elke andere training; ik kan niet kiezen hoor!), in ieder geval houd ik ervan dat elke training zwaar is doordat zo’n groot deel van je lichaam actief is. Nu train ik natuurlijk extra hard want volgende zomer hoop ik dat meneer vergeten is dat ik (blijkbaar?!) überhaupt cellulitis had.

Overhead Squat

De Overhead Squat is by far niet de beste oefening voor je benen. Wil je goed gespierde benen dan gooi je er ook goed wat gewicht op en dat is bij de Overhead Squat niet zo gemakkelijk gedaan als gezegd. Het probleem is alleen al dat je de stang met gestrekte armen boven je hoofd moet houden en er dat hele balans-issue bij komt kijken en iets met armen die niet zo sterk zijn als je benen. Maar juist je hele lichaam in actie zetten en zo geconcentreerd te werk gaan dat het zweet je direct uitbreekt… vind ik heerlijk.

Front Squat

Iedereen doet de Back Squat. Dat is zoals de meesten de Squat kennen. Echter, sinds ik de Front Squat doe ben ik er helemaal aan verknocht. Oké, ho – niet helemaal. In het begin vervloekte ik de oefening met de blauwe plekken op mijn schouders als gevolg. Maar het voordeel van de Front Squat (geloof ik?) is dat 1) het veel meer energie vraagt omdat je de stang niet lekker in je nek kunt laten rusten maar hem op een vrij onhandige plek neerlegt en 2) je bij de Back Squat veel meer de neiging hebt naar voren te buigen om je evenwicht te bewaren en bij de Front Squat je juist wat meer naar achter gaat leunen en dus een veel rechtere houding aanneemt (mits je ‘m goed uitvoert natuurlijk).

Leg Press (in allerlei vormen)

Op een gegeven moment had ik echt een hele routine voor de Leg press. Beginnend bij een normale press op mijn max en dan nog een One Legged en een smalle naar brede jump waarbij ik me dan smal afzette en breed weer opving en dan breed afzette en smal weer opving, et cetera. Op de Leg Press kun je enorm variëren, bepaalde spieren in je been juist wat meer aanpakken en de focus leggen op één been.

Kettlebell Squat op Bosu

Weer zo’n balansoefening. Natuurlijk is het nog wel een ding om eerst maar een Squat te doen op de Bosu (op de kop, dus met de bolle kant omlaag) of al überhaupt stil te staan op dat ding, maar zodra je dat onder de knie hebt kun je een soort Goblet Squat uitvoeren met een kettlebell of iets minder breed natuurlijk (want zo groot is een Bosu nu ook weer niet). Vooral als je de oefening eenmaal te pakken hebt en hem goed op tempo kunt uitvoeren waarbij je bovendien voortdurend je evenwicht weet te behouden, heerlijk.

Bulgarian Split Squat

Net als bij de Leg Press had ik op een gegeven moment bij het squatrek een hele routine. Eerst Front Squats, vervolgens Barbell Lunges en dan nog een bankje erbij en mijn achterste been erop om vervolgens Bulgarian Split Squats te doen. Vooral bij die laatste oefening gingen mijn benen echt een beetje branden (en eerlijk waar, daar heb ik vrijwel nooit last van – vraag is of ik mijn oefeningen zwaar genoeg doe of dat ik gewoon… hele sterke benen heb haha). Ik heb wel eens gehoord dat op één been een oefening uitvoeren de gewichten drie keer zo zwaar worden maar of dat waar is weet ik niet.

Wat zijn jouw favoriete beenoefeningen?

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *