Personal Body Plan ♡ Week 8

Mijn Personal Body Plan | Freud and Fries

Week acht van Personal Body Plan. Week acht betekent de tweede meting, de tweede weging, het tweede nieuwe trainingsschema. Week acht betekent weer even met je neus op de feiten gedrukt worden: heb je eigenlijk wel progressie gemaakt?

Nou, ik zal je vertellen dat ik vanaf het begin dat ik met PBP startte een beetje sceptisch heb gestaan tegenover mijn lichamelijke progressie. Niet per se omdat ik sceptisch was ten opzichte van Personal Body Plan, maar wel of ik er zelf toe in staat zou zijn. Progressie zou ik maken, maar of het op fysiek gebied zou zijn, ik had er mijn bedenkingen over.

Ja, dat anderen gespierder, slanker, strakker, breder waren geworden, dat was wel duidelijk. De foto’s logen er niet om. Ook niet de mensen die ik erover sprak en het programma doorlopen hadden. Maar tegelijkertijd rees bij mij de gedachte: zul je net zien dat ik een van de uitzonderingen op de regel ben.

Zul je net zien dat ik anders ben.

❝What can I say, I’m just different.

Wat als… Wat als ik inderdaad niet die ongelofelijke, bewonderenswaardige progressie heb doorgemaakt na mijn zes maanden? Wat als mijn foto rechts nauwelijks anders is dan mijn foto links? Wat als ik nou net die ene persoon ben die geen vooruitgang heeft geboekt?

Heb ik dan gefaald? Hoor je mij dan de komende periode praten over “stilstaan is ook progressie”? Want laten we eerlijk zijn, stilstaan mag dan ook progressie zijn, uiteindelijk wil je ook daadwerkelijk progressie kunnen zien, toch?

Maar de vraag hield me wel bezig: wat als ik over zes maanden niet had bereikt wat ik voor ogen had? Tot ik ineens iets besefte dat er geen einde is. Na zes maanden houdt het niet op, dit programma mag dan zes maanden duren maar voor mij stopt er niets na zes maanden. Ik mag dan misschien niet meer de exacte regels volgen maar er mijn eigen persoonlijke draai aan geven (zoals ik dat nu ook al wel een beetje doe), toch is het niet een leefstijl die stopt als ik het programma afsluit. We hebben het hier immers niet om een dieet.

Dus, onafhankelijk van een bepaald fysiek, hoe weet ik dan of ik het programma succesvol afsluit?

Het antwoord kwam op de NAE-dag van vorige week in Amsterdam. Er was niemand die tegen me zei “PBP is succesvol als…” maar het ging over herstel. Wanneer ben je hersteld van een eetstoornis, wanneer ben je klaar om je therapie af te ronden? Het antwoord was: wanneer je sterk genoeg bent om zonder [de behandeling] verder te gaan. Wanneer je op eigen kracht stappen kunt maken.

 

Uiteindelijk is dat waar we mee bezig zijn: nieuwe gewoontes creëren (of het nu gaat om eetgedrag, sportgedrag of herstelgedrag) en onszelf die zozeer aanleren dat we ze zelf kunnen toepassen.

Dus, mocht jij (of ik) het idee hebben dat het niet zo hard gaat als je graag zou willen, besef dan ook dat het over zes maanden (of welke tijd jij voor jouw “project” hebt uitgezet, wat het ook is) niet voorbij is. De vraag die je je wel kunt stellen is: doe je er alles aan om er het optimale uit te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *