#Backday ♡ Mijn top 5 rugoefeningen

#Backday- mijn top 5 rugoefeningen | Freud and Fries

Terwijl mijn armpjes nog op zich laten wachten en ik me in de meest rare bochten moet wringen om de eerste lijnen op foto vast te leggen zie ik mijn rug steeds meer ontwikkelen en lig ik ‘s avonds in bed de spieren aan de achterkant van mijn schouders te bevoelen. Natuurlijk maak ik daar geen foto van (van die spieren, bedoel ik) want 1) ik ben niet zo goed in het maken van rugfoto’s (lees: of mijn hoofd staat erop of ik maak een foto van mijn billen) en 2) mogelijk word ik door mijn positieve zelfbeeld (op dit vlak) beïnvloed en ziet het er in werkelijkheid helemaal niet zo gaaf uit als het beeld dat ik in gedachten had.

Rugoefeningen vind ik wel enorm gaaf om te doen want net zoals bij de benen betreft het een grote spier die je dus flink aan het werk kunt zetten.

Dus mocht je, na mijn top 5 biloefeningen, ook behoefte hebben aan mijn top 5 rugoefeningen… well, I got your back (you see what I did there?).

Barbell Deadlift

In principe is mijn top 5 in willekeurige volgorde geschreven maar dat geldt niet voor de deadlift. De deadlift staat sowieso op één. De deadlift vind ik nou echt de gaafste oefening die er is. En dat zeg ik vooral omdat ik daar de meeste vooruitgang mee maak(te, want op het moment voer ik alleen maar One Legged Deadlifts uit). Twee maanden terug zat ik op een 1RM van 90 kg en hopelijk ga ik dat dadelijk weer ophogen zodra ik ermee aan de slag kan gaan. Uitvoering is bij de deadlift echt high priority en ik wed dat er nog een hoop punten zijn waarop ik de oefening beter zou kunnen uitvoeren maar voor nu (ofja, nu dus even niet) gaat ‘ie best lekker.

Wide Pull-Up

Wat ik voornamelijk zo ongelofelijk gaaf vind aan deze oefening is dat het er zo awesome uitziet als je ‘m kunt zonder assist. Gewoon hoppa, je lichaam omhoog trekken aan je armen. En nee, niet met smalle grip maar lekker breed en dan die spieren zien bewegen (oké, niet bij mezelf maar bij een ander). Ik doe hem nu twee keer per week in mijn 8 x 8 supersets en als ik nou tien kilo afval (of gewoon sterker word, dat lijkt me een betere optie) dan kan ik hem op bodyweight. Opbouwen met een Pull-Down is overigens ook een leuke optie en uitdaging als je de Pull-Up nog wat te zwaar vindt.

Cable Squat to Row

Deze oefening legt eigenlijk veel focus op de benen en is dus niet écht de ideale rugoefening. Maar dat maakt niet dat ik het niet graag doe. Je plaatst de kabel (met twee handvaten eraan) op ongeveer borsthoogte (of iets lager), stapt naar achteren met in elke hand een handvat. Knieën buigen tot je bovenbenen ongeveer parallel zijn aan de grond (alsof je gaat zitten). Armen gestrekt en dan de handvaten naar je borst toehalen, ellebogen gaan langs je lichaam voorbij je rug. En dan langzaam weer het gewicht laten terugzakken waarbij je steeds spanning blijft houden (dus niet de kabels helemaal loslaten).

Kettlebell Swing

De oude vertrouwde (vertrouwde, really?) Kettlebell Swing. Ik doe deze oefening voornamelijk in circuitjes waarbij het tempo wel wat mag worden opgevoerd.

Barbell Row, wide

Dit verdient een kleine uitleg. Ik vind de Row namelijk helemaal niet zó leuk. Zie het als een soort haat-liefdeverhouding. De eerste keer dat ik deze oefening in mijn schema kreeg (ergens begin deze zomer) vervloekte ik hem. Kwam misschien ook wel omdat mijn instructeur de gewichten wel erg snel opbouwde (naar mijn idee). Maar juist de oefeningen waaraan je een godsgruwelijke hekel hebt zijn de oefeningen waarop je vooruitgang kunt boeken. Dus elke keer dat ik de Row weer net een beetje beter uitvoer, dat ‘ie net een stukje makkelijker gaat of dat ik een extra schijf aan mijn stang toe kan voegen, voel ik me helemaal geweldig. Woehoe, progressie!

Wat zijn jouw favoriete rugoefeningen? Train je überhaupt graag je rug?

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *