Monique Op Maandag #9 ♡ Rennen

Monique Op Maandag #9- Rennen | Freud and Fries

❝Vijf kilometer? Nee joh, we doen gewoon tien. Dat moet me lukken.

Dat schijnt een uitspraak van mij te zijn. Ergens begin dit jaar toen mama voorstelde ons voor de Marikenloop in te schrijven. Heeft niets te maken met wanen of dronkenschap; daar kan ik het niet op gooien. Het is misschien al wel een jaar geleden dat ik alcohol aanraakte en in mijn Verklaring Omtrent Gedrag staat dat er geen rare verdenkingen op mijn naam staan – al heb ik geen idee of er iets over wanen op zou kunnen staan.

Tien kilometer. Dat moet me wel lukken. Ik schijn het eens gedacht te hebben, maar deze week ben ik weer flink van gedachten veranderd.

Het werd hoog tijd om eens te gaan trainen. Ik loop al weken – wat zeg ik, maanden! – niet meer. Ja, af en toe een stukje, dan gaat het ook wel aardig en vind ik het genoeg geweest. Maar vorige week begon ik maar weer eens en hield ik bovendien mijn tijd bij. Timer aangezet. En gaan… niet met die banaan. Na een ellenlang stuk werp ik een blik op mijn Fitbit. Ik heb tot het allerlaatste moment gewacht. Nu moet ik zeker al aan de acht kilometer zitten. Minstens. Mogelijk negen, misschien zelfs tien. Het zou wel enorm tof zijn als het al twaalf was. Of dat blijkt dat ik allang vijftien kilometer gelopen heb. Je weet maar nooit.

Vijf en een half.

WAT?!

Are you f*cking kidding me? Vijf luttele kilometers.

Al die pijn, die vermoeidheid, die mentale uitputting en dan slechts vijf kilometers? Voor mijn gevoel heb ik half Nijmegen doorkruist. Misschien klopt mijn Fitbit niet, misschien telt ‘ie niet alle stappen en dus ook niet alle kilometers? Maar nee, ik weet wel beter.

Ik heb mama beloofd met haar de tien kilometer te doen maar opeens ben ik niet meer zo zeker van mijn zaak. Tien kilometers is niet zomaar iets. Na maanden van fulltime krachttraining ben ik het lopen een beetje verleerd. Niet echt natuurlijk – ik weet immers nog hoe ik moet lopen – maar het is bij verre niet het tempo dat ik gewend was, de eenvoud die ik gewend was of de afstand die ik voorheen liep. Fitgirl? Nou, ik voel me ineens behoorlijk unfit.

Natuurlijk besef ik dat het niet helemaal waar is. En dat ik nu meet met twee maten (waarbij die ene maat nog van een stuk of vier, vijf jaar geleden is toen ik nog dagelijks liep). In ieder geval gaan mijn trainingen er weer wat anders uitzien. Of eigenlijk blijf ik gewoon hetzelfde doen. Maar in plaats van mijn cardiodansjes op het eind ga ik nu intervalletjes op de loopband doen. Behalve op legday, want zó gek ben ik nu ook weer niet.

Hardlopen, doe jij het? Is het voor jou goed te combineren met (intensieve!) krachttraining?


VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

4 reacties op “Monique Op Maandag #9 ♡ Rennen”

 1. Jochem schreef:

  Haha stieken moet ik wel een beetje lachen! xD
  De ‘kracht’ achter het hardlopen is het langzaam opbouwen tot je je gewenste afstand bereikt hebt. Als je het in een keer doet kan ik mij voorstellen dat je lichaam denkt: @#^&%$ ben je mee bezig Monique?!
  Ik heb het hardlopen op een lager pitje gezet vanwege mijn krachttraining, met name omdat ik teveel gewicht verlies (en dus spieren) met cardio. Daarbij is de training voor de Nijmeegse begonnen dus de tijd wordt schaars!
  Mijn tip: rustig aan beginnen en regelmatig (1 – 2x in de week) korte afstanden en steeds meer opbouwen 🙂 Succes!

  • Monique schreef:

   Je hebt gelijk natuurlijk, alleen vind ik het zo frusterend omdat ik langere afstanden gewend was. Dus de gedachte “verdorie, ik moet dat ook gewoon weer met gemak kunnen” speelt een grote rol. Ik had het hardlopen ook op een lager pitje (erg laag pitje) vanwege kracht maar nu ben ik het “helaas” wel verplicht. Opbouwen ga ik zeker doen, ook wat intervalletjes op de loopband en buiten om de snelheid op te bouwen en wat meer gewenning te creëren. Het is ook vooral echt me ertoe zetten en het kunnen combineren met m’n normale trainingen. Ga je de Vierdaagse lopen ja?!

 2. Lies Gijbels schreef:

  Haha, ik kan het me zo levendig voorstellen. Lopen is jammer genoeg nooit mijn ding geweest. Gelukkig heb ik mijn gading gevonden in krachttraining! Maar is het niet zoiets met verschillende soorten spiervezels? Normaal toch, dat je je oude tempo niet meteen terug haalt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *