DIY: Amaranth poffen

DIY- Amaranth poffen | Freud and Fries

❝There is no genius without a touch of madness

Soms denk ik dat ik echt geniale ideeën heb. Zoals die keer dat ik besloot zelf amaranthmeel te maken in plaats van kant-en-klare meel te kopen. Was goedkoper want de amaranth was in de uitverkoop. Geniaal! Goed nagedacht. Tot ik twee potten amaranth in huis had die als statische ballen in mijn keukenmachine rondsprongen zonder in meel te veranderen.

So much for my geniality.

DIY- Amaranth poffen | Freud and Fries

Maar…

Wat is amaranth?

Amaranth lijkt op een graan maar is het niet. Het is een plant afkomstig uit Zuid-Amerika waarvan de zaden worden gebruikt. Het kan in plaats van rijst of quinoa worden gebruikt, bijvoorbeeld door te roosteren of te poffen. Het meel wordt ook wel gebruikt om bijvoorbeeld brood te maken. Het bevat echter geen gluten, aangezien het ook geen graan is.

Amaranth heeft veel toepassingen. Zo kun je ermee bakken, je kunt het door een salade gooien of door yoghurt om het een lichte bite te geven. Je kunt het koken (zo’n 20-30 minuten) waarbij het net als rijst toeneemt in volume. Je kunt het tevens roosteren en poffen.

Dat was ook wat ik uiteindelijk deed. Ik pofte de amaranth tot mini-popcorn. Het was een waar spektakel, die rondvliegende en rondspringende korrels, mijn keuken was een goede bende naderhand.

DIY- Amaranth poffen | Freud and Fries

Hoe pof je amaranth?

Amaranth poffen is niet moeilijk. Je hebt alleen een pan nodig (het liefst wat hoger want anders ligt je fornuis helemaal vol met gepofte amaranth), zo heet mogelijk. Er is geen olie nodig of water, de korrels moeten ook gewoon droog zijn (niet wassen van tevoren).

Wanneer je de korrels te vroeg in de pan gooit worden ze geroosterd (middelste glas). Je kunt dit testen door af en toe een korrel in de pan te gooien; wanneer de amaranth poft is de pan heet genoeg. Je kunt het ook testen door een druppel water in de pan te laten vallen, als deze meteen begint te sissen en verdampt is de pan ook heet genoeg.

Blijf ook voortdurend met een (pol)lepel door de pan roeren. Het poffen is in enkele seconden gedaan. Haal dan de pan van het vuur en roer nog even terwijl de rest van de amaranth poft. Schud in een aparte bak en pof de volgende lading amaranth (ongeveer 1 eetlepel per keer). Doe dit tot je voldoende amaranth (hebt voor het recept dat je gaat maken).

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

2 reacties op “DIY: Amaranth poffen”

  1. Inge schreef:

    Mooi nieuw design Monique 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *