Het ís niet toen, het is een herinnering aan toen

Het is niet toen | Freud and Fries

Je bent met een nieuw project gestart: JIJ 2.0. Een nieuwe versie van jezelf. De oude jij heb je ergens weggestopt in een oude doos, met alle vervelende toestanden, oude gewoontes en gemene krassen. Om nooit meer naar terug te keren.

Dacht je.

Terwijl je de laatste tijd zo je best hebt gedaan om te werken aan die nieuwe jij – en ja, het ging zo goed, toch? – komt daar opeens weer iets van je oude gedrag de hoek om piepen. “Hallooooo, herken je me nog? Ik was jij, van toen!” En opeens zit je in die neerwaartse spiraal.

Zie je wel, je bent nog geen steek veranderd.

Alles wat je geleerd hebt, was dat het wel waard? Of verval je gewoon weer in oude patronen? Keer op keer op keer. Er is geen ontkomen aan.

Of toch wel?

❝Het ís niet toen, het is een herinnering aan toen.

Mensen met een depressie – de doelgroep waar ik sinds enkele weken mee werk – zien dit gebeuren. Ze komen in therapie, zetten zich in om te werken aan zichzelf en uit dat diepe dal te kruipen, maar er gebeurt weer iets – op het werk, in de thuissituatie, in de familie of gewoon ergens op straat – en BAM, het voelt even alsof je weer terug bij af bent. Er volgt een huilbui, iemand kruipt weer terug in bed, kan nauwelijks in beweging komen en verdwijnt weer even in dat donkere hoekje dat zo herkenbaar is na al die jaren. Vertrouwd. Oud. Ingesleten patronen. Weer terug bij af?

Zo voelt het wel.

Wanhoop. Onmacht.

❝Komt er ooit wel een einde aan?

Vraagt die persoon in therapie. Ze is uit bed gekomen, met moeite. Ze heeft zich aangekleed, met moeite. Ze is in de auto gestapt, met moeite. Ze heeft zich naar deze kamer gesleurd, met moeite. Met moeite, maar ze heeft het wel gedaan.

❝Het ís niet toen, het is een herinnering aan toen.

Dezelfde oude patronen die je herkent uit een eerdere tijd – een tijd waar je eigenlijk niet meer naar terug wilt omdat het staat voor pijn, verdriet, wanhoop – maar ondanks de gelijkenis niet dezelfde tijd is. Inmiddels ben je verder, met nieuwe inzichten, nieuwe kennis, nieuwe informatie over jezelf. Het is een herinnering aan toen: aan die gevoelens, gedachten en gedragingen, maar het ís niet toen.

Eenzelfde wanhopig gevoel kan je ervaren wanneer jij een “leefstijlswitch” hebt gemaakt. Van niet-sporter naar wel-sporter. Van ongezonde-eter naar bewuste-eter. Van eet-gestoord naar minder-eet-gestoord. En weer tegen de lamp loopt: een week dat je je amper ertoe kunt zetten naar de sportschool te gaan, je motivatie is opeens ver te zoeken, je hebt al dagen na elkaar eetbuien, je kunt amper iets door je keel krijgen. Vul zelf maar in. Ben je weer terug bij af?

Nee.

Deze oude patronen zijn ooit groot onderdeel van je geweest. Ze waren eens wie jij was. Je bent ermee aan de slag gegaan maar aan de slag gaan betekent niet dat het perfect zal gaan vanaf dag één. Ook niet vanaf dag twee of week drie of maand vier. Er zullen momenten zijn dat je een tegenslag krijgt, dat het even voelt als een terugval. Alleen is een tegenslag niet hetzelfde als opnieuw beginnen bij punt nul.


HET ÍS NIET TOEN, HET IS EEN HERINNERING AAN TOEN.


MEER VAN FREUD AND FRIES? VOLG MIJ OP INSTAGRAM VOOR JOUW DAGELIJKSE MOTIVATIE EN HEERLIJKE FOODPICS OF BEN ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWSTE BLOGS DOOR FREUD AND FRIES TE LIKEN OP FACEBOOK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *