Monique Op Maandag #3 ♡ Bang voor vetten?

Monique Op Maandag #3- bang voor vetten? | Freud and Fries

Sinds ik mijn nieuwe voedingsschema enkele weken geleden onder ogen ben gekomen, heb ik het feit ontdekt dat ik voor onmogelijk hield: ik ben bang –

… voor vet.

Jup.

Terwijl ik mijn eigen klanten duidelijk maak dat er niet zoiets bestaat als een dieet waarin je de ene groep macro’s buiten beschouwing laat en dat er niet zoiets bestaat als een slecht voedingsmiddel, koop ik zelf cottage cheese light, mijd ik varkensvlees en zelfs vis, sla ik noten af en bak ik nog altijd niet in olie. Hypocriet? Maybe.

Maar ook gewoon een patroon dat ik me geleidelijk, en best onbewust eigenlijk, eigen heb gemaakt. Ik stond er niet eens bij stil dat ik het deed. Tot ik ook daadwerkelijk zag hoeveel gram vetten ik per dag binnenkreeg. En hoeveel moeite het me vervolgens kostte om die vetten omhoog te gooien (zonder enkel en alleen steeds handjes noten te grijpen).

Het is niet dat ik niet weet dat vetten goed voor je zijn. Gek eigenlijk, die brug tussen emotie en ratio. Rationeel weet ik namelijk wel dat er niets mis is met vetten. Ik vertel het niet alleen aan mijn klanten maar ik weet het ook echt wel. Dat vetten belangrijk zijn voor een fit en gezond lichaam (als energiegever, als beschermer tegen kou en bouwstenen en bescherming van lichaamscellen, zodat je hersenen, ogen en spieren goed werken bijvoorbeeld). Emotioneel… blijkt er toch een soort weerstand te bestaan die maakt dat ik alles wat vet is of lijkt uit de weg ga.

Ik kijk angstvallig toe wanneer iemand een scheut olijfolie in de pan gooit. Avocado? Laat maar, hoef ik niet. Noten? “Ben ik allergisch voor.” Dat het alleen opgaat voor walnoten verzwijg ik voor het gemak maar even. Vermijding. Angst.

Maar niet langer. Wil ik mijn doelen bereiken, dan ga ik niet halfslachtig te werk. Het is niet een “ik kies uit wat ik zelf wel leuk vind” maar het is uitdagingen uitgaan. Doe ik ook in de sportschool, ga ik ook doen aan de keukentafel (of kamertafel, same thing). Sinds zo’n twee weken ben ik dus bezig met het toevoegen van vetten.

Om vet te verbranden ga ik vetten toevoegen. Geen tonijn uit blik maar tonijn in olie uit blik. Geen cottage cheese light maar cottage cheese. Punt. Geen ei zonder dooier met eigeel-all-the-way. En ik zal je eens vertellen: I LOVE IT.

Mogelijk krijg ik nog een vetverslaving.

VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

6 reacties op “Monique Op Maandag #3 ♡ Bang voor vetten?”

 1. Irma schreef:

  Wat ontzettend herkenbaar dit! Wel écht GO YOU voor die laatste zinnen. Dapper!

  • Monique schreef:

   Dank je, Irma! En zo zie je maar, door juist die uitdaging aan te gaan leer je ook weer nieuwe dingen over jezelf en wat je stiekem eigenlijk best lekker vindt!

 2. mirte schreef:

  Heee herkenbaar!! Ik dacht dat ik gek was. Toen in mijn nieuwe voedingsschema 110 gram vetten stond viel ik bijna van mijn stoel en op het begin vond ik het echt niet leuk. Maaar het is gewend en ik geniet er zo van nu. En de angst dat die vetten hoppakee meteen over mijn spieren kwam te hangen was ook niet nodig haha..

  • Monique schreef:

   Haha Mirte, je bent niet de enige dus (of ik kan zeggen: ik ben niet de enige dus!) Hoe heb je nu je vetten aangepakt, wat eet je bijvoorbeeld graag? Zelf heb ik gemerkt echt gek te zijn op die tonijn in olie (mmmmmm!) en soms wat vetter vlees dan m’n kipfiletjes! In ieder geval reuze fijn dat je er zo van kan genieten nu!

 3. Lies Gijbels schreef:

  Heel herkenbaar! Toen ik mijn macro’s pas kreeg, had ik het ook moeilijk. Ik bleef met 40g vetten ofzo zitten ‘s avonds. Jammer om dat dan allemaal in één keer te eten aan dingen waar je niet eens echt zin in had. Ik probeer ze nu te verspreiden over de dag. En als je nog eens vetten nodig hebt voor een bepaalde snack, kan je nog steeds teruggrijpen naar recepten uit je “light” periode.

  • Monique schreef:

   Ja inderdaad, Lies, lekker wat verspreiden over de dag en de “light” producten bijvoorbeeld vervangen voor de vollere (en daardoor vaak ook minder bewerkte) producten. Opeens gaat er bij wijze van een hele nieuwe wereld open met nog meer keuzes, woehoe! Kun je er ook wel van genieten, die “vettere” producten? Ik heb nu het gevoel alsof er een hele nieuwe smaaksensatie bij komt joh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *