Hoe geniet je net wat meer tijdens kerst?

Kerst 2015 | Freud and Fries

Kerst.

Waar ik vriendinnen wel eens hoorde klagen over de kersttijd als een neppe bedoeling waarbij iedereen doet alsof we allemaal vredig en gezellig samen zijn, kan voor mij deze tijd niet snel genoeg aanbreken. Kerst was (en is) voor mij de tijd dat we allemaal vredig en gezellig samen zijn. Niets doen alsof.

Zeker vroeger, toen ik nog het verlegen meisje was (dat ik soms nog best kan zijn hoor), was bij mijn familie de enige plek dat ik mezelf kon zijn (de meer dominante versie van Monique), waar ik mijn stem durfde te laten horen en waar ik niet om het minste of geringste rood kleurde. Mijn familie, mijn neefjes en nichtjes met wie ik in de tuin Dragon Ball Z speelde en met wie ik van lakens enorme hutten bouwde in de berging bij opa en oma. Kerst betekende dat we allemaal samen zouden zijn, kletsen en lachen aan de enorme tafel en dan was er bovendien nog al dat lekkere eten. Met mijn neefjes kon ik toneel spelen terwijl ik op school zo’n hekel had aan drama. Het maakte namelijk niet uit, je was met familie.

En zeker nu, in een tijd dat ik mijn familie niet vaak meer zie, dat we niet wekelijks naar opa en oma gaan en blijven logeren en samen spelen en ‘s morgens vroeg aan de salontafel, al kijkend naar een nieuwe Pokémon-aflevering, onze boterhammen geserveerd krijgen (jeetje, wat een luxe was dat), kan ik extra genieten van kerst.

Ja, zelfs al doe ik Personal Body Plan en probeer ik op mijn voedselinname te letten. Of misschien juist. Betekent alleen niet dat ik alle “regeltjes” overboord zet en helemaal los ga om vervolgens achteraf spijt van te krijgen. Hoe? I’ll tell you, of course.

Kerst 2015 | Freud and Fries

Meer dan alleen eten

Ik denk dat het al begint met het besef dat de kerst niet alleen draait om het eten. Misschien een beetje een rare opmerking want, laten we eerlijk zijn, kerst draait juist enorm veel om eten. Niet de ware kerstgedachte, maar uiteindelijk komt het erop neer dat we met de hele familie, vrienden of andere geliefden rond een tafel zitten en meerdere gangen (of heeeeeul veul vleesjes bij het gourmetten) naar binnen werken. En toch wil ik claimen dat kerst meer is dan alleen eten.

Zelf ben ik dol op kerst omdat ik dan eindelijk weer mijn familie kan zien, mensen die qua uiterlijk echt totaal niet op mij lijken (lees: bruine ogen, donker haar, boven me uit torenend; zelfs met getinte huid) maar met wel dezelfde vreselijke humor (snapchat: monaquice). Kunnen we uren dubbel liggen om een of andere grap die werkelijk niemand begrijpt, maar “elke ochtend gaat mijn wekker om half 8, maakt niet uit hoe laat.” (Haha, anyone? Nee? Exact.)

Niet tellen maar voelen

Ik heb besloten deze kerst niet te tracken. Niet alleen omdat ik geen zin heb alle recepten te verzamelen en dan te gaan berekenen hoeveel gram varkenshaas met champignonsaus ik heb gegeten, maar vooral omdat ik gewoon lekker wil genieten van mijn eten. Ik denk dat ik inmiddels redelijk kan inschatten wat ik eet maar bovendien: ik denk dat mijn lichaam ook redelijk kan aangeven hoeveel ik binnenkrijg.

Obsessief bezig zijn met eten, daar heb ik deze kerst geen zin in (überhaupt geen zin in, overigens). Deze twee dagen gaan echt geen enorm effect hebben op mijn gewicht of progressie. Niet tracken betekent echter niet dat ik helemaal los ga. Wat ik zei: ik houd ook mijn lichaam in de gaten. Ik ga me niet bomvol eten en de kerstkransjes die van tevoren op tafel staan, sla ik liever over om echt van het kerstdiner te kunnen genieten.

Van alles een beetje

Echt genieten dus. Van alles. Ik wil alles proberen. Dat hoeven dan geen borden vol of enorme lappen vlees te zijn. Nou kom ik uit een redelijk Bourgondische familie waar een maaltijd geen echte maaltijd is zonder een flinke portie vlees en de groenten… tja, dat “mag wel voor de sier” (bye bye volumevoer). Toen mijn oom laatst zei dat we mini-schnitzels zouden kopen voor de hoofdmaaltijd had ik niet verwacht dat die dingen nog groter zouden zijn dan mijn hand. Maar met een beetje snijtalent (oké, geen talent, houd het gewoon op snijwerk) kun je gewoon meedoen zonder dat je stiekem drie maaltijden in één eet.

De juiste mindset

Best for last. Want uiteindelijk draait het hier allemaal om. Je kunt zoals die enkele vriendinnen van me deze dagen zien als een vreetfestijn waarbij we een beetje “doen alsof” we het zo gezellig met elkaar hebben. Of je kunt het zien als een heerlijk moment om te genieten, samen te zijn, bij te kletsen en “ach we zien wel hoe het met het eten gaat.” En is jouw dag verpest als je wat meer eet dan normaal en “dan maakt het toch allemaal niet meer uit,” of weet je het weer op te pakken en jezelf vooral niet te bestraffen en schuldgevoelens aan te praten?

Kerst is een heerlijke tijd. Zoals eigenlijk elke dag een heerlijke dag kan zijn. It’s all about your mindset.

En lievelieve mensen, ik wens jullie dan ook een HEERLIJKE kerst toe! <3

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Kerst 2015 | Freud and Fries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *