Nasi is helemaal niet moeilijk om te maken, maar bij ons thuis was het pas écht een gemaksgerecht. Nasi – of bami – uit zo’n zwart bakje met doorzichtig plastic erover, aten wij op dagen dat ook mama werkte en er snel iets op tafel moest komen. Niks verse groenten, hoewel er vaak wel een gebakken ei aan werd toegevoegd (al zat dat natuurlijk ook al door de nasi).
Zelf heb ik wel eens zelf gemaakt, maar meestal kocht ik daar dan zo’n zak nasi-mix of nasikruiden bij. Nooit helemaal zelfgemaakt dus, als ik eerlijk moet zijn. Maar daar is uiteraard verandering in gekomen en nu… nu wil ik niet meer terug.
Zelfgemaakte nasi is gewoon tien keer lekkerder dan die uit een pakje of zakje. En kijk die kleuren dan eens! Je kan gewoon zo heerlijk variëren met wat je in huis hebt, want in feite is nasi enkel de gebakken rijst. Maak hem precies zoals jij lekker vindt, maar probeer ook zeker eens deze!
Recept is geïnspireerd door Maris Maria Renne van de heerlijke blog Hare Maristeit.
1 tl (6 gram) trassi (garnalenpasta, te vinden bij toko's maar ook de Albert Heijn)
1 rode peper
125 gram peultjes
2 eieren
75 ml kokosmelk (light)
Wat moet je doen
Kook de rijst volgens instructies op de verpakking. Het liefst doe je dit een dag van tevoren of in de ochtend als je de rest in de avond klaarmaakt. Zorg er anders voor dat de rijst goed kan uitlekken om zo droog mogelijk te zijn.
Versnipper een ui en snijd de lente-ui, peper (zonder pitjes, tenzij je hem extra pittig wilt) in kleine stukjes. Maak ook de peultjes alvast schoon.
Doe de ui in een verhitte (grote) koekenpan en laat ongeveer 1-2 minuten bruin worden.
Voeg de sambal en trassi toe en roer door.
Voeg vervolgens de peper en peultjes toe en laat ook even opstaan.
Vervolgens voeg je daaraan de rijst toe en roer het geheel goed door. Laat even opstaan zodat de kleuren en geuren en smaken kunnen worden opgenomen.
In de tussentijd klop je twee eieren en de kokosmelk op tot een geheel.
Zet een tweede pan op en giet hierin het eiermengsel.
Blijf voortdurend roeren terwijl het ei stolt zodat je kleine stukjes krijgt.
Voeg de eieren toe aan de nasi, roer goed door en serveer!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: