De eerste stappen naar verandering (1): bewustzijn en acceptatie

De eerste stappen naar verandering- bewustzijn en acceptatie | Freud and Fries

The first step toward change is awareness, the second step is acceptance.

Ik wil afvallen.
Ik wil aankomen.
Ik wil gezonder eten.
Ik wil eiwitrijker eten.

We zijn voortdurend wel op zoek naar het gras dat altijd groener lijkt. Echter, wanneer het om eten gaat, is het werkelijk serious business. Het gaat om onze aantrekkelijkheid, om onze gezondheid, om onze fitheid. Eten is van essentieel belang voor ons leven en moet dus soms flink aangepakt worden.

 

DOEN DAN!

De eerste stappen naar verandering- bewustzijn en acceptatie | Freud and Fries

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is namelijk nog een belangrijkste stap vóór het daadwerkelijk actie ondernemen. Die stap begint bij de bewustwording. Van er is niets aan de hand, alles is goed naar misschien wordt het toch eens tijd dat ik… Van ik ben tevreden (of gewoon: I don’t care) naar het moet toch anders. Van ik ben naar ik wil.

Wat zijn de eerste stappen naar verandering?

Bewustzijn

Bewustzijn gaat om de status quo. Hoe het nu is. Je bent je er bewust van (geworden) dat je je in een situatie bevindt die moet veranderen. Of dat nu intrinsiek (vanuit jezelf) of extrinsiek (van buitenaf) wordt gestuurd. Een intrinsieke motivatie kan bijvoorbeeld zijn: ik voel me beter en fitter wanneer ik sport dus wil ik meer gaan sporten. De motivatie om te veranderen ligt dan bij de persoon zelf. Je doet het omdat het je plezier geeft en omdat je er uithaalt voor de toekomst. Een extrinsieke motivatie zou kunnen zijn: ik moet afvallen van mijn partner omdat hij/zij mij zo niet meer aantrekkelijk vindt. Iemand anders motiveert jou om stappen te ondernemen. Er kan natuurlijk nog altijd een intrinsieke motivatie zijn: je wilt graag bij je partner blijven.

Zowel een intrinsieke als extrinsieke motivatie kan je helpen stappen te maken, hoewel je je misschien kunt voorstellen dat motivatie die uit jezelf komt sterker is dan extrinsieke motivatie. Wel is het zo dat intrinsieke motivatie wordt verminderd op het moment dat je het extrinsiek gaat motiveren. Stel, je gaat naar de sportschool zodat je na een lange werkdag weer kunt ontladen. Na een vakantie ben je twee weken even niet geweest en besluit je vrouw je te motiveren door elke keer dat jij weer gaat bij thuiskomst een massage te geven. Op een gegeven moment, als je vrijwel elke avond in de sportschool zit, heeft ze daar geen zin meer in. Doordat nu de beloning uitblijft is de motivatie om te gaan niet meer zo sterk en is ook het plezier dat je er eerder uit haalde afgenomen.

De eerste stappen naar verandering- bewustzijn en acceptatie | Freud and Fries

Acceptatie

Ik ben verandert in ik wil. Je gaat de gedachte aan verandering accepteren. Deze acceptatie is van enorm belang want dit is een van de bepalers of jij een verandering voort gaat zetten. Zonder acceptatie dat er iets zal moeten veranderen, zul je nooit gemotiveerd zijn ook werkelijk iets te ondernemen.

Acceptatie gaat er niet alleen over dat je besluit dat je wilt veranderen, het gaat er ook over dat je accepteert dat je in deze situatie terecht bent gekomen en dat jij de enige bent die je eruit kan halen. Er ontstaat een intentie. Ik wil iets veranderen. Je hebt een bepaald beeld voor ogen. Misschien nog een vaag beeld; geen concrete doelen of plannen. Je wilt zo’n 10 kilo afvallen. Of juist bijkomen. Je wilt fitter zijn. Er hoeft nog geen streefdatum te worden genoemd of een streefgewicht. Je weet nog niet precies hoe je het aan gaat pakken. Je weet alleen dat je dat ene wilt veranderen.

Het probleem met intenties is echter dat de vertrouwde gewoonte vele mate sterker is. Niet omdat je zwak bent, het is gewoon mens-eigen. We zijn gewend veel beslissingen in het dagelijkse leven op de automatische piloot voorbij te laten komen. We stoppen voor het rode licht en rijden verder bij groen. Beslissingen waar we weinig bij stilstaan omdat ze nu eenmaal vastgeroest zitten in ons systeem. Het is makkelijker om na een vermoeiende werkdag bij thuiskomst de diepvriesmaaltijd in de magnetron te schuiven dan nog een maaltijd te koken.

Gewoontes omzetten in concreet gedrag is een van de moeilijkste stappen bij verandering. Er is nu eenmaal de neiging je vast te klampen aan wat je kent. Daarbij komt dat, wanneer het om eten gaat, we tegenwoordig gewend zijn mindlessly, ofwel gedachteloos, te eten: terwijl we tv kijken, terwijl we lezen, terwijl we achter de computer zitten. Met name wanneer je alleen eet, is de neiging groot iets ter afleiding te doen.

Hoe maak je die goede voornemens dan toch waarheid? Hoe maak je intenties tot iets concreets, zonder te vervallen in oude gewoontes? Lees daarvoor het artikel over in actie komen.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *