Hoe combineer je werk en sport?
Wanneer ik thuiskom van werk heb ik twee keuzes. Eén: ik plof neer op de bank en doe de rest van de avond niets meer. Twee: ik pak mijn racefiets en vertrek naar de sportschool. Iedereen die mij een beetje kent, weet wel wat mijn keuze zou zijn.
Echter, regelmatig sta ik dan ’s middags voor het dilemma: eet ik wel of eet ik niet? Opgezwollen buiken en krampen in mijn maag hebben me geleerd dat vlak van tevoren een maaltijd naar binnen schuiven niet echt een goed idee is. Maar je hebt wel energie nodig voor je workout.
Met een beetje geluk kun je eten wanneer je wilt. Maar dat geldt niet voor iedereen. Bovendien komt het mij regelmatig voor dat ik in een soort flow kom waardoor ik pas onderweg naar huis besef dat ik wat had moeten pakken. Vlak voor het sporten dus.
En wat dan? Hoe combineer je je werk en sport?
1. Sport nooit op lege maag
Hoe verleidelijk het soms ook mag zijn – geen klotsende maaltijd in je maag, geen steken rond je darmen, niet dat lome gevoel wat je krijgt na het eten –niets eten voor het sporten is echt NOT DONE. Niet alleen heeft je lichaam energie nodig om door een tekort aan glucose flauw voelen en sterretjes zien of zelfs flauwvallen.
2. Tot twee uur van tevoren een vetarme maaltijd
Als je de mogelijkheid hebt om meer dan twee uur voor het sporten iets te eten ga dan voor een vetarme maaltijd. Vette producten hebben meer tijd nodig om te verteren. Vet voedsel zorgt voor een vertraagde maaglediging.
Probeer ook altijd zo goed mogelijk te kauwen op je voedsel. Denk aan zo’n vijftien keer per hap en neem niet te grote happen. Ook al ben je gehaast, probeer hier toch aandacht aan te besteden. Grote brokken voedsel zijn ook lastiger te verteren dan kleine happen.
3. Eet geen vaste maaltijd binnen twee uur voor het sporten
Voor het hele verteringsproces, van slokdarm naar maag naar dunne en dikke darm, is zuurstof en bloedtoevoer nodig. Op het moment dat de spieren actief worden is echter ook hier sprake van een toename van bloedtoevoer. Bloedvaten in de lokale spieren verwijden met als gevolg dat de bloedvaten rondom maag en darm vernauwen. Bloedtoevoer hier wordt eigenlijk zo goed als stilgezet en hierdoor ontstaat maagkramp.
4. Kies binnen die twee uur voor licht verteerbare producten
Heb je niet eerder de tijd om iets te eten? Kies dan voor licht verteerbare producten, dus voedsel wat snel opgenomen kan worden en niet lang nodig heeft om verwerkt te worden. Het liefst eet je maximaal een uur voor je training en vloeibaar voedsel heeft de voorkeur (bijvoorbeeld soep, yoghurt of magere kwark).
Waar kun je nog meer aan denken? Een volkoren boterham met magere vleeswaren, niet te volle kaas, plakjes banaan, jam of honing bijvoorbeeld. Fruit is ook altijd een goed idee of een lichte salade, mocht je daar tijd voor hebben. Gebruik echter geen prei, ui of paprika, deze zijn moeilijker te verteren. Ook kruidig, pittig voedsel levert voor veel mensen problemen op. Van koolzuurhoudende drankjes kun je snel een opgeblazen gevoel krijgen of moet je steeds windjes laten (en wil je dus liever niet).
5. Pre-workout repen
Pre-workout repen zijn een snelle en eenvoudige manier om een power boost te krijgen voor je workout. Niet alleen zijn ze vullend maar door de eiwitten in bijvoorbeeld een protein bar ontstaat er geen dip in je energieniveau tijdens het sporten.
Hier vind je reviews van verschillende repen. Ze komen vandaag binnen dus ik ga de komende tijd het een en ander testen!
WOEPWOEP! Heb jij ze al wel eens geprobeerd? Wat is jouw favoriet?
WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Social
Follow me on: