Je bent altijd de beste versie van jezelf

De beste versie van jezelf | Freud and Fries

“Jij bent mijn allerliefste mama.”

Deze enigszins dubieuze uitspraak bevat een grote kern van waarheid. Niet alleen omdat één persoon altijd de aller- van alles is – aangenomen dat je maar één moeder hebt – maar ook omdat ze in vergelijking met alle moeders op de wereld nooit de allerliefste kan zijn.

Daar denk jij misschien anders over – het is immers jouw mama – maar ergens ter wereld is er áltijd wel iemand die net iets liever is.

Net iets knapper.

Net iets gezelliger.

Net iets vrolijker.

❝Er is altijd wel iemand beter.

Als je maar lang genoeg zoekt, vind je altijd wel iemand die net iets hoger scoort op welke kwaliteit ook. Het “ik ben niet goed genoeg”-verhaal dat iedereen wel zal herkennen.

Het “ik ben niet goed genoeg”-verhaal dat zijn origine vindt in de prehistorie.

Vergelijken of verstoten

Vroeger, toen men nog rondliep met knotsen, botjes in het haar en panterprintrokjes of wat tekenfilms ons willen doen geloven, moesten we ons voortdurend vergelijken met anderen om te bepalen of we wel binnen een bepaalde groep of stam pasten. Immers, werden we verstoten dan was de kans op overleving minimaal, in de wildernis, zonder voedsel en tussen de roofdieren die waarschijnlijk maar wat graag een mensenhapje lusten. Dus we vergeleken onszelf voortdurend met onze omgeving.

“Voldoe ik aan de normen? Pas ik me voldoende aan? Vinden anderen me leuk? Word ik gewaardeerd? Mag ik bij de groep blijven?” We waren voortdurend bezig met oordelen, vergelijken en voorspellen.

Eigenschappen en gedragingen die bijdragen aan de overlevingskans gaan mee in de evolutie. Survival of the fittest en natuurlijke selectie op z’n best. Alleen hoeven we nu niet meer onderdeel te blijven van een stam. Ja, we hebben onze eigen kliekjes en vriendengroepjes maar worden we daaruit verbannen dan overleven we nog wel.

Het “ik ben niet goed genoeg”-verhaal

Het probleem is echter dat we onszelf met vrijwel iedereen op de planeet kunnen vergelijken. Internet, roddelbladen en televisie geven ons beelden van honderden en duizenden mensen om ons heen. Je kunt je voorstellen dat er altijd wel iemand is die “beter” is dan jij. Iemand die slimmer, sneller, rijker, knapper, jonger, ouder, gezonder is. Iemand die een betere status heeft, een gezondere huid, een strakker lichaam, een groter huis.

Is het dan nog gek dat we allemaal rondlopen met onze eigen versie van een “ik ben niet goed genoeg”-verhaal? Het verhaal dat we liever geheim houden (het betreft immers onze kwetsbare plek(jes)) maar dat nagenoeg iedereen zal herkennen. We vullen het in met zijn eigen waarden en hebben ons eigen vergelijkingsmateriaal. Binnen handbereik of in ieder geval niet meer dan een muisklik van je verwijderd.

De beste versie van jezelf ben je zelf

Er zal altijd iemand zijn die beter is dan jij. Net zoals er altijd iemand zal zijn die slechter is dan jij. Dat is iets waar je tegen kunt blijven vechten of wat je kunt aanvaarden om van daaruit verder te werken. De keuze is altijd aan jou.

Het gaat er niet om of het gras aan de andere kant groener is. Het gaat erom dat je jouw gras voldoende water en voedingsstoffen geeft, dat je er zorgzaam mee omgaat en op zijn tijd maait. Het gaat erom dat je de beste versie van jezelf creëert.

Het mooiste heb ik overigens voor het laatste bewaard. Je bent namelijk altijd de beste versie van jezelf. Want jij bent uniek. En daar mag je best trots op zijn.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *