Mag ik even stilstaan?

Het is de Week van de Werkstress.

De week dat wij stresskippetjes er even bij mogen stilstaan dat we eigenlijk nooit echt even stilstaan. Ergens tussen het huishouden runnen, acht uur werken, in de avond sporten, het eten koken, de kinderen verzorgen (oké, ik niet), die extra opleiding volgen en – oh ja – slapen, mogen we onszelf er vandaag, morgen,overmorgen (gisteren overigens ook al) even mee confronteren dat stress op het werk het grootste beroepsrisico is van Nederland.

❝Dear Stress, let’s break up.

Signalen herkennen

Stress is er nooit zomaar ineens. Het is een tricky iets en sluipt er langzaam in. Cliënten hoor ik zeggen dat ze achteraf wel beseffen dat het misschien al wel maanden – nee, jaren speelde. Als ze erop terugkijken zien ze dat het zich al langzaam opbouwde maar toen konden ze het allemaal nog wel dragen, dachten ze. En opeens niet meer. Opeens geeft het lichaam het op. Je bent aan het dippen en opeens hebben je spieren er genoeg van. That’s it. Ik kan niet meer.

En dan ben je jezelf niet meer. Of in ieder geval niet meer de zelf die je dacht dat je was. Maar hoe heeft het zover kunnen komen?

Mensen die in een burn-out terechtkomen leer je signalen, stresssignalen, te herkennen. Zodat ze eerder in staat zijn al aanpassingen te doen. Al eerder maatregelen nemen dan wanneer het eigenlijk gewoon te laat is. Signalen herkennen is echter moeilijk. Doorgaan bij oververmoeidheid, lichamelijke pijntjes waar je maar even doorheen bijt, slecht slapen en slecht blijven slapen. Weet jij wanneer jouw lichaam roept: nu is het echt genoeg geweest!

To do… voor jezelf

Ik had het zelf al eens over het gevoel altijd iets nuttigs te moeten doen. Alleen komt er never nooit niet een einde aan je to do-lijstje. Dus wanneer komt het moment dat de nuttige dingen af zijn en je mag beginnen aan de leuke dingen? Juist. Nooit.

Hoog tijd om ook de leuke, ontspannende dingen op je to do-lijstje te zetten. Wat zijn nou jouw BOS-activiteiten? BOS staat voor Beweging, Ontspanning en Slaaphygiëne. Bij Beweging kan het gaan om intensief sporten maar ook een goede wandeling, in ieder geval in beweging blijven. Bij Ontspanning kun je denken aan hobby’s maar ook sociaal contact – ga eens bij je ouders, een vriend of vriendin langs. Natuurlijk kun je ook ontspanningsoefeningen doen. Bij Slaaphygiëne ligt de focus op een kwalitatief goede slaap. Het liefst in een donkere, koele en rustige kamer zonder je telefoon, tablet of laptop.

Grenzen aangeven

❝No is a complete sentence. It requires no justification or explanation.

Je zult niet de enige zijn die het moeilijk vindt om nee te zeggen. Alleen geen nee kunnen zeggen betekent vrijwel altijd ja zeggen. En dus veel taken en verantwoordelijkheden op je nemen. Tot een bepaalde hoogte is dat goed om te doen maar op een gegeven moment kan het te veel zijn. Stress stapelt zich op en op en op.

In een groepstherapie lieten we cliënten cadeautjes aannemen van anderen. Je mocht nee zeggen maar je mocht ook alle cadeautjes accepteren. Die cadeaus konden van alles zijn: balletjes, pennen maar ook tafels en stoelen. Vervolgens mocht je een stuk lopen met die hele stapel cadeaus. Nam je alles aan (dus zei je nooit nee) dan kon het dus betekenen dat je met enorme voorwerpen liep te sjouwen. En zo kan het in het dagelijkse leven ook gaan, al zijn het misschien mentale “cadeautjes” en hoef je ze niet daadwerkelijk te dragen.

Nee zeggen valt niet mee. We hebben vaak het idee dat we ons moeten verantwoorden en een uitleg moeten geven waarom we iets niet willen. Terwijl we het ook gewoon niet mogen willen. Elke keer dat mijn ouders langskomen, eindigt de avond met een “we moeten gaan want…” Ik zeg ze dan weer dat ik geen uitleg nodig heb, ze mogen komen (oké, wel graag even laten weten) en gaan wanneer ze willen.

En nu ga ik dit bericht eindigen. Punt.

WIST JE AL DAT FREUD AND FRIES OOK EEN FACEBOOKPAGINA HEEFT? JE KUNT ME OOK OP INSTAGRAM VOLGEN VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *