Dat klinkt net als “prutje” niet echt als het meest lekkere eten. En toch is het werkelijk een heerlijk ontbijt, stiekem zelfs wat beter dan gewone havermout omdat het wat steviger van structuur is en een goede bite heeft. Wie havermout wat te mushy vindt, zou eens een havergruttenpap moeten proberen.
Het kost wat meer werk, maar als je een grotere hoeveelheid maakt, kan je het makkelijk invriezen voor meerdere dagen. Met dit recept smaakt je havergruttenpap zelfs beter, want het licht toasten geeft wat extra smaak aan de grutten.
Ik eet het liefst een bak hete grutten met bevroren fruit, zodat het precies op temperatuur is wanneer ik het geheel doorroer, én het lekker zoet is.
(Optioneel) Enkele druppels Flav Drops (ik gebruikte vanille)
Wat moet je doen
Doe de melk en het water samen in een pannetje en breng het zacht aan de kook (dus licht pruttelend) op middelhoog vuur.
Doe de havergrutten met wat olie in een koekenpan en bak ongeveer 2-3 minuten, zodat het een lichte toastsmaak krijgt.
Giet de havergrutten bij het licht kokende water/de melk en laat zo'n 20-30 minuten opstaan, zodat de havergrutten het vocht kunnen opnemen en lekker dik worden. Roer af en toe door.
Wanneer het een goed dikke pap is geworden, voeg je het snufje zoet toe en laat het nog zo'n 10 minuten op laag vuur indikken. Vergeet niet door te roeren om te voorkomen dat het aanbakt!
Haal nu de pan van het fornuis, voeg de Flavdrops toe en roer door. Laat nog zo'n 5 minuten opstaan om verder te laten indikken.
Verdeel in gelijke porties (ik haalde er vier uit) en serveer direct met wat vers of bevroren fruit of vries in.
3.5.3229
VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!
Psychologie, sporten, koken en bakken, dat zijn mijn grote passies. Dat is ook wat je hier zult terugvinden op Freud and Fries en waar ik steeds iets leuks over probeer te schrijven. Ik hoop jou te kunnen inspireren, niet alleen om ook de keuken in te duiken, maar ook om het beste uit jezelf te halen. Heb je een vraag, stel die dan hier. En nog meer over mij? Dat lees je hier.
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies.
Bekijk het volgende voor meer informatie, inclusief hoe je deze verwijdert of blokkeert:
Ons cookiebeleid
Social
Follow me on: