Ontbijt ♡ Havergrutten pap

Havergrutten pap | Freud and Fries

Grutten.

Dat klinkt net als “prutje” niet echt als het meest lekkere eten. En toch is het werkelijk een heerlijk ontbijt, stiekem zelfs wat beter dan gewone havermout omdat het wat steviger van structuur is en een goede bite heeft. Wie havermout wat te mushy vindt, zou eens een havergruttenpap moeten proberen.

Het kost wat meer werk, maar als je een grotere hoeveelheid maakt, kan je het makkelijk invriezen voor meerdere dagen. Met dit recept smaakt je havergruttenpap zelfs beter, want het licht toasten geeft wat extra smaak aan de grutten.

Ik eet het liefst een bak hete grutten met bevroren fruit, zodat het precies op temperatuur is wanneer ik het geheel doorroer, én het lekker zoet is.

Hoe eet jij je haverpapje het liefst?

Ontbijt ♡ Havergrutten pap
Print
Door:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Havergrutten of steel cut oats zijn de stevigere, meer crunchy versie van havermout. Heerlijk als ontbijt met wat vers fruit.
Wat heb je nodig
 • 170 gram havergrutten (ofwel: steel cut oats)
 • 660 ml water
 • 240 ml melk (bijv. kokosmelk, amandelmelk)
 • Snufje zout (bijv. Keltisch Zeezout)
 • (Optioneel) Enkele druppels Flav Drops (ik gebruikte vanille)
Wat moet je doen
 1. Doe de melk en het water samen in een pannetje en breng het zacht aan de kook (dus licht pruttelend) op middelhoog vuur.
 2. Doe de havergrutten met wat olie in een koekenpan en bak ongeveer 2-3 minuten, zodat het een lichte toastsmaak krijgt.
 3. Giet de havergrutten bij het licht kokende water/de melk en laat zo'n 20-30 minuten opstaan, zodat de havergrutten het vocht kunnen opnemen en lekker dik worden. Roer af en toe door.
 4. Wanneer het een goed dikke pap is geworden, voeg je het snufje zoet toe en laat het nog zo'n 10 minuten op laag vuur indikken. Vergeet niet door te roeren om te voorkomen dat het aanbakt!
 5. Haal nu de pan van het fornuis, voeg de Flavdrops toe en roer door. Laat nog zo'n 5 minuten opstaan om verder te laten indikken.
 6. Verdeel in gelijke porties (ik haalde er vier uit) en serveer direct met wat vers of bevroren fruit of vries in.

VOLG FREUD AND FRIES OP FACEBOOK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN DE LAATSTE BERICHTEN OF OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN!


Meer ontbijtideeën…

Oven baked oats

Pumpkin baked oats | Freud and Fries

Overnight oats

Overnight oats | Freud and Fries

Eggy oats

Eggy oats | Freud and Fries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: